Hoppa till huvudinnehåll

alliansfrihet

 • Enkät: Natointresset svalnar - allt fler stöder ett alliansfritt Finland

  19.02.2018 Inrikes

  Försvarssamarbete med EU gillas.

  Allt fler finländare tycker att Finland ska vara alliansfritt. Enligt en ny enkät stöder 47 procent alliansfrihet medan motsvarande siffra för ett år sedan var 39 procent.

 • Sverige kritiskt till EU-styrt försvarssamarbete - Finland vill ha mer

  04.07.2017 Utrikes

  "Finland kan hoppa hur långt som helst".

  Sverige och Finland har olika inställning till EU:s försvarspolitiska samarbete, vilket också hörs i de säkerhetspolitiska diskussionerna i svenska Almedalen. Medan Finland vill gå snabbt framåt vill Sverige inte riskera att EU blir en försvarsallians.

 • Flera partier i Finland och Sverige öppnar för allians mellan länderna

  05.12.2016 Inrikes

  De Gröna i Finland och Sverigedemokraterna på samma linje.

  Yle Nyheters kartläggning visar att flera partier i Finland och Sverige är öppna för en försvarsallians mellan de två länderna. Men kritiker påpekar att konsekvenserna av ömsesidiga försvarsgarantier kan bli större än vi nu kan föreställa oss.

 • Svensk Nato-rapport ser fördel med allians - får tummen ner av regeringen

  09.09.2016 Inrikes

  Nato kunde göra läget i Östersjön enklare - men osäkrare.

  En färsk rapport räknar upp för och nackdelar med ett svenskt Natomedlemskap. Men det blir inga ändringar i svensk försvars- och säkerhetspolitik.

 • Sverige sade ja till värdlandsavtal med Nato

  25.05.2016 Utrikes

  Vänsterpartiet motsätter sig avtalet.

  Sveriges riksdag har sagt ja till ett värdlandsavtal med Nato. Avtalet innebär att det är möjligt för Nato att basera styrkor, helikoptrar flygplan och fartyg på svenskt territorium om det kommer en inbjudan från den svenska regeringen.

 • Sipilä och Löfven i Dagens Nyheter: Alliansfriheten bidrar till stabilitet

  10.01.2016 Inrikes

  De talar också för mer försvarssamarbete mellan länderna.

  Statsministrarna från Finland och Sverige talar för mer försvarssamarbete mellan länderna. De skriver i en gemensam debattartikel att Finland och Sverige är alliansfria, men samarbetsvilliga.

 • Fler svenskar för Nato

  14.09.2015 Utrikes

  Första gången fler ja-sägare i Sverige

  En majoritet av de svenskar som har bestämt sig vill att Sverige går med i försvarsalliansen Nato. Det visar en mätning från Svenska Dagbladet.

 • Stefan Winiger: Natomedborgarna vill inte kriga mot Ryssland

  12.06.2015 Debatt

  Studie visar låg försvarsvilja i natoländerna i Europa

  Enligt en amerikansk studie tycker en majoritet av invånarna i de stora europeiska Natoländerna att deras länder inte ska skicka soldater om Ryssland angriper något av sina grannländer som är med i Nato, till exempel de baltiska staterna.

 • Ryssland hotar bryta relationerna till Nato

  24.12.2014 Utrikes

  I Vitrysslands huvudstad Minsk fortsätter fredssamtalen mellan Ukrainas regering och de proryska rebellerna. Rysslands biträdande försvarsminister Anatolij Antonov har varnat för att Moskva kommer att bryta relationerna till Nato ifall Ukraina blir medlem.

 • HS: Puheloinen tror inte på yrkesarmé

  19.10.2013 Inrikes

  Försvarsmaktens kommendör Ari Puheloinen anser att Finland inte har råd med en yrkesarmé. Bara personalkostnaderna skulle uppgå till nio miljarder euro om året, konstaterar han i en intervju för Helsingin Sanomat.