Hoppa till huvudinnehåll

Richard Wagner

 • Operachefen Lilli Paasikivi: "Familjen och barnen är en stor rikedom"

  11.08.2019 Kultur och nöje

  Gästar Ira Hammermann i programmet En önskan.

  Operachefen och mezzosopranen Lilli Paasikivi stortrivs med arbetet som konstnärlig ledare för Nationaloperan. I jobbet utnyttjar hon både sin impulsiva och rationella sida.

 • Operavärldens toppnamn intar Konserthuset i Åbo

  08.08.2017 Åboland

  Wagners Parsifal är musikfestspelens storsatsning i år.

  Temat för festspelen i år är Mystik och färgprakt och det här syns minsann i ett av festspelens storsatsningar, de konsertanta framförandet av Richard Wagners opera Parsifal.

 • Musikfestspel i Bukarest, Bayreuth och Bad Kissingen

  21.11.2015 Kultur och nöje

  Festivaler med tradition i inspirerande miljö

  Det verkar ibland som om varje stad med självrespekt måste arrangera någon form av musikfestspel. Amadeus besöker tre mycket etablerade festivalstäder som kan erbjuda både tradition och en inspirerande miljö.

 • Kreml efterlyser censur

  02.04.2015 Utrikes

  Rysk opera fick kyrkan att se rött.

  En operaföreställning i den sibiriska staden Novosibirsk har lett till en öppen konflikt mellan den rysk-ortodoxa kyrkan och landets kulturelit. Samtidigt ger Kreml sitt stöd till kyrkan och efterlyser censur på statliga teatrar.

 • Opera i fick- och storformat

  19.03.2015 Kultur och nöje

  Wagner och Menotti i två nya produktioner

  Nationaloperan i Helsingfors sätter upp Richard Wagners Mästersångarna i Nürnberg medan KokoTeatteri ger två kortoperor av Gian Carlo Menotti i turnéversion. I bägge granskas mänskliga egenheter och brister genom löjets glasögon.

 • Richard Strauss - En nyskapande traditionalist

  09.04.2014 Kultur och nöje

  Skapade radikala och expressionistiska operor.

  Richard Strauss var en vanlig bayersk småborgare, men skapade operor som den radikala och erotiska Salome och den expressionistiska Elektra. Men återvände han senare till senromantikens eskapism? Eller var han i själva verket nyskapande?