Hoppa till huvudinnehåll

Kungliga Tekniska högskolan

 • Slutförvaringen av kärnavfall får kritik: "Kopparkapslarna ärgar sönder"

  30.06.2016 Inrikes

  Motsvarande förvaringsmetod godkändes i Finland 2015.

  I både Finland och Sverige har myndigheterna gett grönt ljus för slutförvaring av kärnavfall. Myndigheterna anser att det är säkert att avfallet förvaras i kopparkapslar omgivna av lera djupt under marken, men enligt forskare kommer kapslarna att ärga sönder snabbare än beräknat.

 • Psykolog: Vi tar det lugnt i kriser

  19.11.2015 Inrikes

  Mänskligt att inte ändra beteende i krissituationer.

  Allmänheten är lite vaksammare och försiktigare, men mänskan är lyckligtvis anpassningsbar, säger psykologen Misse Wester på Totalförsvarets forskningsinsitut i Sverige. Hon forskar om riskuppfattningar, hur vi beter oss i kriser och farliga situationer: Hon är nöjd med myndigheternas information efter Paris.

 • Prylar är inte gjorda för att hålla

  31.05.2015 Samhälle

  Är det en medveten strategi att göra prylar som inte håller?

  Mobilen ger upp efter ett halvt år. Skrivaren säckar ihop efter att ha skrivit ut allt för få papper. Ibland känns det som att dagens prylar inte är gjorda för att hålla särskilt länge. Och det är de inte heller. Det säger professor Sara Ilstedt på KTH i Stockholm. Enligt henne handlar det om planerat åldrande.

 • Ny svensk robotubåt

  31.10.2014 Vetenskap

  Svenskarna kan inte bara jaga ubåtar, de kan också bygga dem. Kungliga tekniska högskolans nya robotubåt ska gagna både försvar, företag och forskning.

 • Robyn-roboten artar sig

  26.11.2013 X3M

  Med en månad kvar av robotprojektet kan vi nu höra vad Robyn tycker efter att hon träffat sin egen lilla mini-me-robot.