Hoppa till huvudinnehåll

privata tjänster

 • Kronobys fullmäktigeordförande är förbryllad: Hur kan privata serviceproducenter inom äldreomsorgen vara så mycket billigare än offentliga?

  29.04.2019 Inrikes

  Kronoby går in för mera köptjänster inom äldreomsorgen.

  När social- och hälsovårdssamkommunen Soite i Mellersta Österbotten ska spara är en av metoderna att gå över till köptjänster. De privata lösningarna är klart billigare, fastslår tjänstemännen. Fullmäktigeordförande Bengt-Johan Skullbacka i Kronoby har svårt att förstå att skillnaden mellan privat och offentlig service är så stor.

 • Hälsotjänster i Dalsbruk och Hitis i sommar trots allt

  04.07.2018 Åboland

  Med remiss får man planerad hjälp på onsdagar.

  Hälsostationen i Dalsbruk är sommarstängd, men nu har kommunen gjort en kompromiss så att två privata företag ger hälsotjänster i Dalsbruk och i Hitis under sommaren. Men det behövs en remiss av kommunen först.

 • Henriksson: Privata aktörer behövs inom vården

  02.12.2015 Österbotten

  Privata aktörer kan erbjuda vård på svenska.

  Maarit Feldt-Ranta (SDP) säger till Österbottens tidning att hon är besviken på SFP:s agerande med privata aktörer inom vården. Men Anna-Maja Henriksson (SFP) håller fast vid att de privata aktörerna behövs inom vården.

 • Esboföräldrar nobbar stadens vård när barnet är sjukt

  24.11.2015 Huvudstadsregionen

  Andelen som bara går hos stadens läkare minskar år för år.

  När barnet är sjukt väljer föräldrar i Esbo allt oftare privat läkarvård istället för offentlig. En undersökning visar att andelen som bara går privat ökar år för år medan andelen som bara får vård hos staden minskar.

 • Privata sjukhus vädrar morgonluft

  13.11.2015 Österbotten

  Privata vården räknar med uppsving efter vårdreformen.

  Privatsjukhuset Kristina Medi i Kristinestad räknar med fler kunder om vårdreformen innebär ökade valmöjligheter för invånarna.

 • "Läkare är inte intresserade av att vårda äldre"

  08.06.2015 Inrikes

  Dorrit Hoffman, 78 år vill ändra på läkarutbildningen.

  Det krävs ett genuint intresse för äldre människor för att kunna ge god vård. Det intresset väcks inte under läkarutbildningen, säger Dorrit Hoffman, 78 år. Allt färre läkare söker sig till vården av äldre.

 • Äldreomsorgen: Det offentliga och privata bör gå hand i hand

  08.06.2015 Inrikes

  Flera kommuner köper läkartjänster privat i äldreomsorgen.

  Det råder skriande brist på läkare inom äldreomsorgen i många kommuner. I Vasa och Borgå är erfarenheterna av inköpta läkartjänster i äldreomsorgen mycket goda.

 • ”Esbo ger sina pengar åt skattesmitare”

  09.04.2015 Huvudstadsregionen

  Valdebatt om vård och hälsa.

  Hur ska social- och hälsovården reformeras och en hur stor del av kakan ska den privata sektorn få? Veronika Honkasalo (Vf), Nina Suomalainen (Saml.) och Thomas Wallgren (SDP) debatterar vård i Morgonöppet.

 • Svensk välfärdskapitalism

  19.09.2014 Samhälle

  När Benita Zweygberg Wirgart gick till vallokalen i Solna senaste vecka var en av frågorna som ställdes: är välfärden till salu? Välfärden i Sverige är förvisso ännu offentligt finansierad, men privata aktörer blir allt vanligare. Och det flesta av dem drivs i vinstsyfte. Ladda ner Radar som podd!

 • Svenska dagisar i Esbo säljs till Norge

  15.05.2014 Huvudstadsregionen

  De svenskspråkiga daghemmen Tenava-Hörnan, Tenava-Ivisnäs och Tenava-Westend får en utländsk ägare då dagvårdsproducenten Tenava köps upp av ett norskt bolag.

 • Nykarleby utreder privat barnvårdare

  07.06.2013 Österbotten

  Det föds rekordmånga barn i Nykarleby och daghemmen har blivit för få och små. Därför föreslår Elli Flen (SFP) i en fullmäktigemotion att staden beviljar ett kommunalt privatvårdsstöd. Stödet skulle ges åt föräldrar så att de kan anställa en egen barnvårdare.

 • Privat företag ska förkorta vårdkö i Esbo

  04.01.2013 Huvudstadsregionen

  För att få bukt med de långa köerna till hälsovården i Esbo kommer staden att inleda ett försök där det privata företaget Mediverkko har hand om en hälsostation i Esbo centrum.

 • Raseborg utreder om ett privat företag kunde laga maten

  10.12.2012 Västnyland

  I det första budgetförslaget för Raseborg hade det reserverats 3,5 miljoner euro för köksrenoveringar eller för ett centralkök i staden. Men när svångremmen nu dras åt har pengarna för renoveringen helt och hållet strukits. Istället sägs det att Raseborg ska utreda vad det skulle kosta om köksfunktionerna helt eller delvis utlokaliseras - alltså sköts av en privat aktör.