Hoppa till huvudinnehåll

Mitch McConnell

 • Trumps utfall mot kongresskvinnorna fördöms i kongressen - nu hoppas en del på riksrätt

  17.07.2019 Utrikes

  Representanthuset fördömer president Trumps kritiska tweets.

  En majoritet i Representanthuset fördömer president Trumps rasistiska uttalanden och angrepp på de färgade kongresskvinnorna. Republikanerna förnekar rasism, men hoppas på lugnare debatt på alla håll. Samtidigt startar en juridisk process för att åtala presidenten i riksrätt.

 • Hälsningar från korren: Ålder ingen nackdel i amerikansk politik

  12.01.2019 Utrikes

  Trump får vänja sig vid allt fler kvinnliga politiker i USA.

  I USA är hög ålder inte automatiskt en nackdel. De erfarna politikerna sitter på höga poster under långa perioder. Veckans korrespondentkrönika presenterar några nykomlingar och några åldringar i full fart.

 • USA:s statsförvaltning fortfarande stängd - ingen budgetlösning i sikte

  21.01.2018 Utrikes

  Den federala statsapparaten stängdes vid midnatt på fredag.

  Den federala statsförvaltningen i USA är fortfarande stängd och republikaner och demokrater är ännu långt från varandra i de viktigaste tvistefrågorna.

 • Senaten röstade igenom republikanernas skattereform - kan bli Trumps stora lagstiftningsframgång

  02.12.2017 Utrikes

  Ska ännu jämkas samman med representanthusets förslag.

  Med knapp marginal röstade den amerikanska senaten igenom en massiv skattereform på lördag morgon, finsk tid. Skatteomläggningen beskrivs som den största på över 30 år och kan bli en efterlängtad lagstiftningstriumf för president Trump.

 • Senaten öppnar för nedmontering av Obamacare

  25.07.2017 Utrikes

  Delseger för Trump och det republikanska ledarskapet.

  Senaten gav Donald Trump och det republikanska ledarskapet en delseger då den röstade för att debattera nedmonteringen av Obamacare. Vice president Mike Pence var tvungen att bryta dödläget då två republikaner röstade mot att föra frågan vidare.

 • Trumps sexistiska Twitter-utbrott väcker avsky

  30.06.2017 Utrikes

  ”Trodde vi hade lämnat personangreppen bakom oss”

  USA:s president Donald Trumps angrepp på Twitter mot nyhetskanalen MSNBC:s programledare fördöms av politiker från båda partierna. Inte sedan valkampen har någon av Trumps tweetar orsakat en så stor reaktion och fördömts så kraftigt på bägge sidor om den politiska skiljelinjen.

 • Republikanerna fortfarande oeniga - hälsovårdsomröstning skjuts upp

  27.06.2017 Utrikes

  Motståndarna inom partiet kan fälla lagförslaget för gott.

  Partiets ledare i senaten Mitch McConnell lyckades inte få partiets moderata och konservativa falanger att godkänna en kompromiss. Det anses sannolikt att McConnells förslag för en nedmontering av Obamacare har fallit för gott.

 • Bitter kamp om Trumps HD-nominering kulminerar i senaten

  03.04.2017 Utrikes

  Bara tre demokrater har sagt att de röstar för Neil Gorsuch.

  Bara tre demokrater har sagt att de röstar för Neil Gorsuch. Republikanerna väntas därför välja "kärnvapenalternativet”. Det kan leda till att förhållandet mellan partierna inflammeras ytterligare.

 • Fyra svåra år väntar demokraterna under Trump

  03.02.2017 Utrikes

  Partiet står inför frågan: förhala allt eller välja strider?

  Demokraternas möjligheter att göra motstånd under Donald Trump och republikanska majoriteter i kongressen är begränsade, men möjligheter finns. De kan välja att förhala och riskera sitt väljarstöd eller att bara ta de strider där det finns något att vinna med republikanskt stöd, säger politologen Peter Miller till Svenska Yle.

 • USA kluvet inför klimatmötet i Paris

  24.11.2015 Klimat

  Republikanerna motsätter sig klimatpolitiska åtgärder.

  USA står delat inför den stora klimatkonferensen i Paris. Demokraterna vill att USA går i första ledet för att stoppa den globala uppvärmningen, men republikanerna är avsevärt mer tveksamma.

 • Snowden: Amerikansk lagreform ett första steg

  03.06.2015 Utrikes

  USA reformerar sin övervakningspraxis.

  Den amerikanska senaten har godkänt ett lagförslag som innebär omfattande förändringar i de övervakningslagar som stiftades efter terroristattacken den 11 september 2001.

 • Rätten att övervaka amerikaner begränsas

  01.06.2015 Utrikes

  Ersättande lag tillåter inte massregistrering.

  I USA har den nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, åtminstone tillfälligt förlorat sin rätt att massregistrera teleuppgifter. Senaten lyckades inte komma överens om att förlänga Patriot Act-lagen som gav NSA rätt att samla in data om amerikanernas telefonsamtal.