Hoppa till huvudinnehåll

Rosatom

 • Överdetektiv vid Skypo misstänks för bisyssla i säkerhetsbranschen - ska ha granskat Fennovoima både i tjänsten och privat

  26.03.2019 Inrikes

  En förundersökning har inletts.

  En överdetektiv vid Skyddspolisen har avhållits från tjänst, misstänkt för brott mot tjänsteplikt eller alternativt missbruk av tjänsteställning.

 • Ryssland: Förhöjda halter av radioaktivt ämne härstammade inte från oss

  08.12.2017 Utrikes

  Inga tecken på radioaktiva utsläpp i Ryssland.

  De extremt höga halter av ett radioaktivt ämne som uppmättes i Ryssland och runt om i Europa tidigare i höst härstammade inte från Ryssland. Det säger det ryska statliga bolaget Rosatom, som har undersökt saken.

 • Ryssland bekräftar mycket höga utsläpp av radioaktivt ämne

  21.11.2017 Utrikes

  Också i Europa har koncentrationerna varit högre.

  Rysslands meteorologiska institut meddelar att man uppmätt extremt höga nivåer av isotopen rutenium-106 i slutet av september, skriver The Guardian. Härmed bekräftas tidigare europeiska rapporter om förhöjda radioaktiva värden.

 • Kärnkraftsbygget i Pyhäjoki har startat, nu gräver Fennovoima grunden

  17.10.2017 Inrikes

  Kärnkraftverket kostar sju miljarder euro.

  På Hanhikivi-udden i Pyhäjoki ungefär trettio kilometer söderut från Brahestad grävs just nu Finlands dyraste grop. Fennovoima gör nämligen alla förberedande arbeten inför det planerade kärnkraftverksbygget.

 • Fennovoima räknar med byggtillstånd först 2019

  18.09.2017 Inrikes

  Bolaget siktade ursprungligen på byggtillstånd 2018.

  Fennovoima skjuter upp sin målsättning för byggtillstånd och räknar nu med att tillståndet för kärnkraftverket inte blir klart förrän 2019. Bolagets ursprungliga mål var att få tillstånd 2018.

 • Kärnkraftsföretaget Rosatoms barnläger i full gång

  28.07.2017 Inrikes

  Enligt arrangörerna är barnläger vanliga hos ryska företag.

  Enligt Alexanderinstitutets forskningschef Markku Kangaspuro är det möjligt att lägret har planerats till den tidpunkten då Rysslands president Vladimir Putin besökte Finland.

 • VTT ska göra expertbedömning av Fennovoimas säkerhetskultur

  24.02.2017 Inrikes

  Kärnkraftsbolaget: utredningen innebär inte förseningar.

  Teknologiska forskningscentralen VTT ska göra en bedömning av säkerhetskulturen inom kärnkraftsbolaget Fennovoima, rapporterar Lännen Media. Enligt Fennovoima kommer det här inte att försena ansökan om bygglov som ska lämnas in till regeringen 2018.

 • Åbo Energi fortsätter vara med i Fennovoima efter jämn omröstning

  13.12.2016 Åboland

  De gröna föreslog att staden skulle dra sig ur Fennovoima.

  Det omstridda Fennovoimaprojektet i Pyhäjoki blev ett samtalsämne under måndagens fullmäktigemöte i Åbo. De gröna föreslog att staden skulle dra sig ur kärnkraftsbygget, men en knapp majoritet av fullmäktige röstade ändå för att stadens energibolag Åbo Energi fortsättningsvis ska vara ägare i Fennovoima.

 • Chef berättade om Fennovoimas säkerhetsproblem för Stuk – fick sparken

  06.09.2016 Inrikes

  Kraftbolaget nekade först uppsägningen till Yle.

  Fennovoimas moderbolag Voimaosakeyhtiö SF gav för ungefär ett år sedan sparken till en chef för att han på eget bevåg hade uttryckt sin oro för säkerhetsproblem för Strålsäkerhetscentralen. Kraftbolaget nekade först uppsägningen till Yle.

 • Stuk: Säkerhetsbrister vid Fennovoima?

  15.08.2016 Inrikes

  Anställda vid Fennovoima vittnar om påtryckning.

  Möjliga säkerhetsbrister har uppdagats vid Fennovoimas kärnkraftsbygge i Pyhäjoki. En del anställda berättar om dålig personalledning och nonchalering av säkerhetsfrågor. Det här framgår av ett protokoll som Yle kommit över.

 • Rysk media: Rosatoms Krimplaner hotas av sanktioner

  14.07.2016 Utrikes

  Kärnkraftsbolaget försöker undvika straff av EU och USA.

  Det ryska kärnkraftsbolaget Rosatom har inte utsatts för sanktioner av EU eller USA. Att verka på Krim kan ändra på det, skriver ryska Kommersant.

 • T&T: Kärnkraftverket i Pyhäjoki kan försenas

  11.02.2016 Inrikes

  Två viktiga leveransavtal saknas fortfarande

  Det finns risk för att kärnkraftsbygget i Pyhäjoki försenas. Tidningen Tekniikka ja talous skriver att Fennovoima inte ännu vet vem som kommer att leverera kärnkraftsverkets automation - det finns ännu inga leveransavtal.

 • Åtta år av Fennovoima

  16.10.2015 Samhälle

  Om energirevolution, hemliga kopplingar och kappvändningar.

  Tre direktörers vision under högkonjunktur för att trygga industrins energibehov ledde till den mest komplicerade och märkliga långdans den finländska energipolitiken någonsin skådat. Och det är inte över ännu.

 • Olli Rehn reser till Moskva – energipolitik på agendan

  23.07.2015 Inrikes

  Temat är aktuella frågor inom teknologi och energipolitik.

  Näringsminister Olli Rehn (C) reser till Moskva i dag. Han ska bland annat träffa Rysslands vicepremiärminister Arkadij Dvorkovitj. Temat är aktuella frågor inom teknologi och energipolitik.

 • Vice styrelsemedlem i Fennovoima har kopplingar till "bulgarisk energimaffia"

  21.07.2015 Inrikes

  Suppleant i styrelsen har haft nära samröre med "maffian".

  Kärnkraftsbolaget Fennovoima kan enligt Wikileaksdokument kopplas till den så kallade bulgariska energimaffian via Djurica Tankosic, som är suppleant i Fennovoimas styrelse.

 • "De ryska energijättarnas kamp försenar Fortums affärer"

  09.07.2015 Inrikes

  Rosatom och Gazprom vill bägge komma över vattekraftverk.

  Riksdagsman Kai Mykkänen (Saml) som är insatt i Ryssland och energipolitik, säger att en inbördes maktkamp mellan Gazprom och Rosatom är en delorsak till att Fortums vattenkraftverksaffär inte framskrider som planerat.

 • Rehn i höstas: Rosatom-soppan en bottennotering

  09.07.2015 Inrikes

  "Finland har en historia av industripolitiska misstag."

  Näringsminister Olli Rehn (C) kritiserade för bara nio månader sedan Fennovoimas kärnkraftsprojekt i sin valblogg. Läget har förändrats i och med att Fortum kommit med i bilden, kommenterar Rehn blogginlägget.

 • Rehn: Vi fördröjer inte bygglovet

  09.07.2015 Inrikes

  Fortum kan ännu komma med som delägare säger Rehn.

  Näringsminister Olli Rehn säger att Fortum fortfarande kan komma in som delägare i Fennovoima, trots att utredningen för kärnkraftverkets bygglov redan påbörjats. Rehn kritiseras för att försöka vinna tid genom att fördröja behandlingen, men det här förnekar han för Helsingin Sanomat.

 • Frågetecknen kring det kroatiska bolaget hopar sig

  02.07.2015 Inrikes

  Kroatiska regeringen känner inte till Migrit Energija.

  Regeringen i Kroatien känner inte till Fennovoimas nya minoritetsägare Migrit Energija. På Fennovoima hade man ingen aning om att representanter från företaget skulle komma till Finland i dag.

 • Hemminki: Inte ett bulvanföretag

  01.07.2015 Inrikes

  Fennovoimas vd bestrider att Rosatom hjälpte hitta ny ägare.

  Fennovoimas vd Toni Hemminki tillbakavisar att ryska Rosatom skulle ha hjälpt till att hitta kärnkraftprojektets nya investerare. Han säger också att det inte är fråga om ett bulvanföretag.

Sidor