Hoppa till huvudinnehåll

Allians 90/De gröna

 • Väljarna i tyska Hessen straffar Merkel och hennes regering

  28.10.2018 Utrikes

  Kan socialdemokraterna stanna i regeringen?

  Delstatsvalet i Hessen ser ut att sluta i ett stort bakslag för Angela Merkel och hennes regering. Såväl Merkels kristdemokrater som socialdemokraterna kommer enligt de första prognoserna att backa rejält. Valvinnare är de gröna.

 • Delstatsval i tyska Hessen – ett ödesval för förbundskansler Merkel?

  26.10.2018 Utrikes

  Regeringspartierna i Berlin på väg mot nederlag.

  Det är ett val som kan ha långtgående följder för förbundskansler Angela Merkel och hennes regering. När man på söndag går till val i den tyska delstaten Hessen, så är det framför allt regeringspolitiken i Berlin som står i centrum.

 • De gröna kraftigt framåt i bayerska delstatsvalet - kristdemokraterna tvingas samarbeta efter brakförlust

  14.10.2018 Utrikes

  CSU gör sitt näst sämsta val någonsin.

  Det är det näst sämsta valresultatet i partiets historia. För det bayerska CSU, som har vant sig att styra Bayern på egen hand, gäller det nu att gå med på kompromisser för att få ihop en ny delstatsregering.

 • Femton fotbollsplaner natur försvinner varje dag i "Flächenfrass" – landskapet är en viktig valfråga i Bayern

  12.10.2018 Utrikes

  De gröna lockar nya väljare.

  De gröna väntas göra ett mycket bra val då man i tyska Bayern går till delstatsval på söndag. Bakom den väntade framgången ligger bland annat ett i Bayern mycket omdiskuterat problem.

 • Bayerska CSU i kris inför val: ”Det gör ont att se vart partiet är på väg”

  10.10.2018 Utrikes

  Kristdemokraterna väntas förlora stort i delstatsval.

  Under många år har de bayerska kristdemokraterna, CSU, vant sig vid att styra Bayern på egen hand. Då man nu på söndag går till delstatsval ser partiet ut att stå inför en katastrof. CSU:s provokativa linje gentemot förbundskansler Merkel och de hårda tongångarna i flyktingpolitiken ses som delorsaker.

 • Tyskland får en ny vänsterrörelse – målet är bland annat att utmana högerpopulisterna

  04.09.2018 Utrikes

  Kända tyska vänsterprofiler står bakom.

  En enad vänster som kan utmana de allt starkare högerkrafterna i landet. Det är ett av målen med den nya vänsterrörelse som lanseras i Tyskland idag. Någon större framgång väntas rörelsen ändå inte ha.

 • Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

  14.03.2018 Utrikes

  En ny tysk regering svärs in på onsdagen.

  Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.

 • Alla har väl rätt till regeringsbekymmer

  23.12.2017 Utrikes

  Tysk regeringsbildning måste få ta tid.

  Sedan valet för snart tre månader sedan försöker man i Tyskland få ihop en ny regering. Det går mycket långsamt och resultatet är allt annat än klart. En situation som nödvändigtvis inte alls är skadlig för landet rapporterar vår medarbetare i Tyskland Johnny Sjöblom.

 • Merkel vill inte leda minoritetsregering - regeringspusslet omöjligt?

  20.11.2017 Utrikes

  Merkel föredrar nyval.

  Regeringsbildningen i Tyskland ser ut att bli allt svårare. Socialdemokraterna håller fast vid att man inte vill samarbeta med Angela Merkels kristdemokrater. Den tyska presidenten uppmanar däremot partierna att försöka nå en lösning. Merkel gör också klart att hon inte ämnar leda en minoritetsregering.

 • Kommentar: Regeringsplanerna i kras – vad nu Angela?

  20.11.2017 Utrikes

  De tyska regeringssonderingarna misslyckades.

  Efter de strandade regeringssonderingarna i Tyskland är frågetecknen många. Ingen kan i det här skedet säga hur det kommer att gå vidare efter att sonderingarna mellan kristdemokrater, liberaler och gröna i natt misslyckades. En politisk kris som bara kan lösas med nyval?

 • Regeringsförhandlingarna bröt samman - tyskt nyval hotar

  20.11.2017 Utrikes

  Regeringssonderingar rann ut i sanden.

  Den politiska krisen är ett faktum. Efter långa och svåra regeringssonderingar blev det i natt klart att Tyskland knappast kommer att få en regering bestående av kristdemokrater, liberaler och de gröna. Landet kan nu stå inför nyval.

 • Avgörande dag i tysk regeringsbildning

  16.11.2017 Utrikes

  Samarbetsvilja mellan kristdemokrater, liberaler och gröna?

  Knappa två månader efter förbundsdagsvalet i Tyskland är det fortfarande oklart hur den framtida regeringen kommer att se ut. I dag borde det ändå klarna om de pågående sonderingarna överhuvudtaget leder till egentliga regeringsförhandlingar.

 • Merkel vid klimatmötet: Vad säger hon om kolkraften?

  15.11.2017 Utrikes

  Tyskland når inte de egna utsläppsmålen.

  Vid det internationella klimatmötet i Bonn i Tyskland riktas blickarna idag mot förbundskansler Angela Merkel, då hon tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron besöker mötet.

 • Tyskland får vänta på ny regering - delstatsval lamslår så gott som all politik just nu

  09.10.2017 Utrikes

  Svåra regeringsförhandlingar drar ut på tiden.

  Ett par veckor efter förbundsdagsvalet i Tyskland står landet egentligen inte alls närmare att få en ny regering. Att det tar så länge innan regeringsförhandlingar ens kan inledas hänger bland annat ihop med ett annat val.

 • Förbundsdagsvalet: Få regeringsalternativ möjliga för Merkel

  25.09.2017 Utrikes

  Valresultatet "en politisk jordbävning"

  Tyskland vaknade i dag till en ny politisk verklighet. I gårdagens val tog sig det högerpopulistiska Alternative für Deutschland med buller och bång in i förbundsdagen.

 • Tyska valet: Merkel på väg mot fjärde seger

  18.09.2017 Utrikes

  Högerpopulister tar plats i förbundsdagen.

  Med en knapp vecka kvar till det tyska förbundsdagsvalet verkar mycket redan avgjort. Enligt opinionsmätningarna går den sittande förbundskanslern Angela Merkel och hennes kristdemokrater mot en klar valseger. Hur en ny tysk regering kan se ut är ändå en öppen fråga.

 • Tyska valet: Intresset riktas mot plats tre

  09.09.2017 Utrikes

  Ingen ser ut att kunna hota Merkel.

  Kort inför det tyska förbundsdagsvalet verkar det mesta redan vara avgjort. Då ingen på allvar tycks kunna utmana förbundskansler Angela Merkel riktas blickarna nu mot de mindre partierna.

 • Tyska politiker i gräl om G20-kravaller

  14.07.2017 Utrikes

  Polisinsats och vänsterextremism i fokus.

  Det har gått en vecka sedan G20-toppmötet inleddes i Hamburg, men den tyska politiska debatten kring mötet verkar inte ta slut. Efter de våldsamma kravallerna i Hamburg frågar man sig hur det här kunde hända och vem som bär ansvaret.

 • Tyska städer har fått nog: Dieselbilarna ska bort

  16.04.2017 Utrikes

  Stuttgart först ut med körförbud.

  I Tyskland har dieselbilarnas framtid blivit ett allt mer omdiskuterat tema. Efter avgasmanipulationerna inom Volkswagen och andra biltillverkare har man på allvar fäst mer uppmärksamhet vid hur smutsiga dieslarna egentligen är. Många städer kan nu komma att sätta dieselbilar i körförbud.

 • Tyskland vill utvisa fler flyktingar - kan gälla en halv miljon människor

  12.12.2016 Utrikes

  Utvisningarna viktig valfråga.

  Efter att Tyskland ifjol tog emot närmare 900 000 asylsökande, finns nu en allt starkare politisk vilja att utvisa de mänskor som har nekats asyl i landet. Samtidigt som utvisningarna hela tiden blir fler, höjs ändå röster för att stoppa utvisningarna åtminstone under vintern.

Sidor