Hoppa till huvudinnehåll

biografiska romaner

 • En författare tar farväl - Robert Åsbackas nya roman handlar om den österbottniske författaren R.R. Eklund

  07.11.2019 Kultur och nöje

  Vad gör vi av våra liv och drömmar?

  Efter en paus på sex år återkommer författaren Robert Åsbacka med en roman om den österbottniske författaren R.R. Eklund. Till livets slut handlar om en medelålders man som reflekterar över skrivandet, åldrandet och kärleken som uteblev.

 • Citat eller plagiat?

  12.11.2015 Kultur och nöje

  Får en författare låna av andra för sina egna syften?

  Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att skriva om historiska personer i romanform, och Panu Rajalas bok om IK Inha är ett exempel på hur frestande, och svårt, det kan vara att skilja mellan fakta och fiktion.

 • En mor söker en roll

  09.05.2015 Kultur och nöje

  I en nyutkommen bok skriver Erik Wijk om sin mor.

  Först skrev den svenska författaren Erik Wijk om sin pappa Olof, som levde ensam i ett primitivt hus i skogen. I vår är han aktuell med en bok om sin mamma Ulla som under alla år sökte en roll, en plats och ett sammanhang i sitt liv.

 • Malin Kivelä om obehaget att vara kvinna

  25.10.2013 Kultur och nöje

  Svenska Yles litteraturpris delades ut idag och i kvällens Pixel intervjuas pristagaren Malin Kivelä. Hennes roman Annanstans belönades för sin "sinnliga energi". - Själv upplever jag att jag är rädd för att skriva erotiskt, jag tycker jag var feg som stannade vid det sensuella. Jag ville ju skriva om kvinnor eftersom jag har ett problematiskt förhållande till att vara kvinna, säger Kivelä.

 • "Knausgård en 1800-talsman"

  25.10.2013 Kultur och nöje

  Hajpen kring författaren Karl Ove Knausgård fortsätter. I höst har han blivit en universitetskurs vid Helsingfors universitet, men Ebba Witt-Brattström frågar sig hur män kan vara så nostalgiskt bundna till sin barndom.