Hoppa till huvudinnehåll

Iittala (företag)

 • Glaskonstnären och keramikern Oiva Toikka död

  22.04.2019 Inrikes

  Blev särskild känd för sina fågelskulpturer i glas.

  Glaskonstnären och keramikern Oiva Toikka har avlidit. Sin främsta insats gjorde han som glaskonstnär vid Notsjö (numera Iittala). Han blev särskild känd för sina fågelskulpturer i glas.

 • Svensk kritik mot finländsk design: Blicka framåt istället för bakåt

  13.02.2018 Kultur och nöje

  Designmuseets utställning ger lite nytt i bredare debatt.

  Finländsk design får kritik för att inte hänga med sin tid. Kritiken kommer från två svenska kuratorer som med en liten utställning vill lyfta fram positiva exempel på den framåtrörelse som behövs.

 • Hundra år av former

  03.09.2017 Västnyland

  Följ Yle Vegas serie om finländsk design.

  En del föredrar runda kurvor, andra igen kantiga och räta linjer. Vi talar om finländska formgivare och finländsk design. Antikexpert Bernt Morelius presenterar finländare som gjort hundraåriga Finland känt för sina innovativa möbler, lampor, konstglas och vardagsporslin.

 • Antikbörsen reste runt och värderade finheter

  03.05.2016 Arkivet

  De allra flesta har säkert något antikt föremål hemma.

  "De allra flesta av oss har säkert något föremål hemma som vi vill veta något om. Till exempel hur gammalt det är och vad det är värt". En ung Wenzel Hagelstam värderar antikviteter i Antikbörsen, en prototyp för Yles långkörare Antiikkia, antiikkia. Carl Mesterton är programledare.

 • Finnwatch ger Marimekko och Iittala ros

  19.05.2015 Inrikes

  Bättre arbetsförhållanden vid fabriken i Thailand.

  Marimekko och Iittala har förbättrat arbetsförhållandena för de anställda vid sin glasfabrik i Thailand, rapporterar medborgarorganisationen Finnwatch. År 2013 visade en rapport att arbetsförhållandena vid fabriken var usla.

 • Porslinet som blev vild opera

  22.01.2015 Kultur och nöje

  Två unga sopraner iklädda rött sidentyg, rävöron och svans, kliver upp ur sitt bo i parketten. De ser bekanta ut. Figurerna har klivit fram ur designern Klaus Haapaniemis mytiska, skogsfärgade porslinskärl, Iittalas Taika-serie. Vilken strålande idé att Nationaloperan kopplat ihop design med opera. En internationell succé är att vänta.