Hoppa till huvudinnehåll

Marie Antoinette

 • “Jag såg på damerna och visste, att jag kunde ha en fullständig framgång, om jag bara ville” - lär dig charmknep av en 1700-talscharmör

  28.10.2018 Samhälle

  Sug i blicken och en gnutta nonchalans gör dig till vinnare.

  En sugande blick och ett diplomatiskt sätt, men också en gnutta nonchalans kan göra dig till en vinnare. Lär dig metoden av svenske adelsmannen Axel von Fersen, som fick självaste drottning Marie Antoinette på fall.

 • Bokrecension: Alma - ett (själv)porträtt med pincené

  17.04.2018 Kultur och nöje

  Merete Mazzarella skriver om Alma Söderhjelm i ny roman.

  Vem minns Alma Söderhjelm idag? Finlands första kvinnliga professor, aktad forskare och flitig författare, skarptungad skribent och kåsör. I romanen Alma tecknar Merete Mazzarella ett porträtt av denna komplexa och fascinerande kvinnliga pionjär.

 • Marie Antoinettes väg mot giljotinen

  16.11.2016 Vega

  Marie Antoinette blev symbol och giljotinerades.

  Marie Antoinette var bara 14 år när hon i ett alliansäktenskap gifte sig med den franske tronföljaren, den blivande kung Ludvig den sextonde. Hennes egen familj var inte heller småpotatis, precis. Hon hette från början Maria Antonia Johanna von Habsburg-Lothringen. Hon var dotter till regerande Kejsarinnan Maria Teresia av Österrike och hennes man Frans av Lothringen, tysk-romersk Kejsare.

 • Rysch och pysch från Paris

  17.03.2016 Kultur och nöje

  Carolina Forss ger sin syn på rockmantismen.

  En av de hetaste modetrenderna under modeveckorna är rockmantismen. Puderrosa chiffongklänningar sydda av fransiga kvadrater ger ett rockigt och romantiskt intryck.

 • "Blodtrycket stiger och hjärtat bultar när jag ser något vackert!"

  10.03.2016 Kultur och nöje

  Keramikkonstnären Sami Rinne lever via sina händer.

  När jag skakar hand med Sami Rinne visar han sitt vänstra pekfinger. Det är lite krokigt och ser helt annorlunda ut än de andra fingrarna. Han säger att det är hans häxfinger och att alla keramiker är lite galna.

 • Doftljus - en uppfinning från Versailles

  30.01.2016 Kultur och nöje

  Doftljusen sprider inte bara vällust utan också historia.

  I de flesta inredningsreportagen i dag har doftljusen en central roll. I en pampig nyrenässansvåning i Köpenhamn har ägaren placerat fyra olika doftljus i glas på kakelugnskanten. I ett franskt badrum som inretts som en boudoir med sammet och spets finns dramatiska svarta doftljus med jasmindoft och neroli vid fönsterbrädet.

 • På jakt efter ett svunnet Europa

  28.08.2015 Kultur och nöje

  Författaren Stefan Zweig gör comeback bland läsare.

  Under mellankrigstiden var den österrikisk-judiske författaren Stefan Zweig en hyllad och läst författare världen över - efter år av glömska blir Zweig åter läst.