Hoppa till huvudinnehåll

Stockholms universitet

 • Muddring av havsbotten för dyrt – men sedimentexperimenten utanför Houtskär fortsätter

  13.05.2020 Åboland

  Två experimentområden i Skärgårdshavet.

  NTM-centralen fortsätter utreda om det skulle vara möjligt att bidra till vattenkvaliteten i Hålaxviken utanför Näsby i Houtskär.

 • Karriärkvinnor har ökad risk för skilsmässa - tio procent av kvinnorna skiljer sig efter tre år på toppjobb

  03.03.2020 Inrikes

  Familjen en källa till stress för kvinnor.

  Risken för skilsmässa ökar för kvinnor som har toppjobb - för män som avancerar i karriären finns däremot inte samma skilsmässorisk, visar svensk forskning. Karriärkvinnorna som skilde sig levde oftast i ett ojämställt förhållande.

 • Ny forskning om skillnader mellan språkgrupperna: Finlandssvenskar har mindre sjukfrånvaro än finskspråkiga

  09.01.2020 Inrikes

  Svensk- och finskspråkiga är ojämlika i hälsa och ohälsa.

  Tidigare forskning om den svenska och den finska språkgruppen har upptäckt att i allmänhet har finlandssvenskarna en bättre hälsa än finskspråkiga. Nu kommer fler upptäckter om skillnader i bland annat självmordsrisk och sjukfrånvaro genom projektet: Marginaliserade eller privilegierade? Språkgruppsskillnader i hälsa och ohälsa i Finland.

 • Nu är det bevisat – politiker ÄR fiffiga

  13.10.2019 Samhälle

  Unik studie visar att politiker är mer kompetenta än resten.

  I en studie av aldrig tidigare skådad omfattning, med uppgifter på 14 miljoner människor, har tre universitet jämfört kompetensen hos politiker med icke-politiker under tre decennier. De förra är mer driftiga och kompetenta än de senare, oberoende av personernas sociala bakgrund.

 • Analys: Sex timmars arbetsdag blir dyrt - men ger gladare arbetstagare som hinner hem i tid för att tända grillen

  23.08.2019 Inrikes

  Arbetstagaren är mer produktiv de första sex timmarna.

  Arbetstagaren är effektiv i sex timmar - sedan sjunker produktiviteten. Men ska vi ha den här omställningen tvingas samhället betala mer under flera år, innan vi ser alla de positiva effekterna, säger experter. Och hur mäter man effekten av den glada arbetstagaren som får åka hem och tända grillen i tid? skriver Ingemo Lindroos, politisk reporter på Svenska Yle.

 • Svensk professor: Skarven och sälen äter tillsammans lika mycket fisk som människan fiskar upp vid kusterna

  08.12.2018 Utrikes

  Får man skjuta skarv för att skydda abboren?

  Professor Sture Hansson håller fast vid att forskningsresultaten från hans team är riktiga och tillbakavisar de finländska forskarnas genmäle. Enligt Hansson är skarven ett påtagligt problem lokalt och den konkurrerar om fisken med människan.

 • Niandet är artigt eller nedlåtande – olika servicesvenska i Sverige och Finland

  08.11.2018 Åboland

  Kan uppstå pinsamma situationer om du säger fel.

  Blir du niad eller duad i biljettkassan? Brukar du nia eller dua personalen? Ditt budskap kan uppfattas helt fel, beroende på om du gör det i Finland eller i Sverige.

 • Jäntti hoppas på bättre arbetsro i Stockholm

  17.05.2017 Inrikes

  Han meddelande om sitt avsked på Twitter.

  Resursbrist, osäkerhet och en negativt inställd regering. Det är några skäl till att professor Markus Jäntti återvänder till Stockholm efter bara två år vid Helsingfors universitet.

 • Nationalekonomer i Sverige: Omoraliskt att uppmuntra invandring

  02.04.2017 Utrikes

  DN Debatt: Sverige har misslyckats med integrationen.

  Nationalekonomerna Assar Lindbeck och Mats Persson väcker idag uppståndelse i Sverige genom sitt inlägg i DN Debatt. De anser att det är omoraliskt för Sverige att uppmuntra till invandring, eftersom landet misslyckats med att erbjuda invandrarna jobb.

 • Katter får i sig flamskyddsmedel genom damm - hur är det med bebisar?

  24.02.2017 Inrikes

  Flamskyddsmedel är hormonstörande och kan ge sjukdomar.

  Hemmakatter får i sig höga halter av hormonstörande flamskyddsmedel via dammet i hemmen, visar en ny studie vid Stockholms universitet. Forskare oroar sig nu för att bebisar som också trivs på golvet också utsätts för kemikalierna.

 • Folkrättsjurist kommenterar – vad borde världen ha gjort i fallet Syrien?

  14.12.2016 Utrikes

  Vi borde ha gjort mer, nu är det för sent, säger Ove Bring.

  I takt med att den grymma realiteten om Aleppo kablas ut i världen är det många människor som desperat undrar om man kunde ha gjort något för att förhindra det. Vi, alltså alla vi genom till exempel EU och FN, borde ha gjort mer, säger Ove Bring, professor emeritus i folkrätt vid Stockholms universitet och Försvarshögskolan.

 • Professor Jäntti bekymrar sig för den akademiska yttrandefriheten

  25.05.2016 Inrikes

  Hur kritiska är forskarna när regeringen skär i anslagen?

  Professor Markus Jäntti vid Helsingfors universitet bekymrar sig för den akademiska friheten. Staten skär ner på universitetens anslag, och universiteten förverkligar samvetsgrant sparprogrammen. Måste den kritiska professorn vara rädd för samtal från ministerierna som kräver mer positivt tänkande?

 • Kidnappade barn blir självmordsbombare

  14.04.2016 Utrikes

  Hundratals skolflickor fortfarande i Boko Harams våld.

  På torsdagen har det gått två år sedan över 200 skolflickor kidnappades av terrorgruppen Boko Haram i Chibok i nordöstra Nigeria. Trots stor internationell uppmärksamhet och hjälp av flera länder är flickorna fortfarande spårlöst försvunna.

 • “Högerpopulismen har slagit till igen”

  20.06.2015 Utrikes

  Professor Drude Dahlerup om det danska valresultatet.

  Drude Dahlerup, dansk-svensk professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att Dansk folkeparti kommer med i den danska regeringen efter sin stora valseger. Hon säger också att invandrarfientliga åsikter har börjat ventileras allt mer öppet i Norden.

 • Helsingfors universitet: Lärarutbildningen kör igång 2016

  16.05.2015 Debatt

  HU: "Om vi har lovat fixa lärarutbildningen så gör vi det."

  Lärarutbildningen i Helsingfors kan köra igång hösten 2016. Vi är vana vid att ro iland projekt av det här slaget. Det säger dekanus Patrik Scheinin vid HU med anledning av uppgifterna att Åbo Akademi skulle bromsa utbildningen.

 • Sex i sömnen väldigt ovanligt

  24.09.2014 X3M

  Sexsomnia kallas det när man, helt omedvetet, har sex i sömnen. Det är ett väldigt ovanligt problem, men symptom som påminner om det är desto vanligare. Myteriet har pratat med en sömnforskare om fenomenet.

 • Fixa ditt morgonhumör

  02.09.2014 X3M

  Är du en sån som alltid är sur på morgonen? Eller är du oförskämt glad då du vaknar? Sömn- och stressforskaren Tor-Björn Åkerstedt reder ut varför vi känner oss som vi gör när väckarklockan ringer och vad du kan göra för att ändra på ditt sura morgonhumör.

 • "Ett informellt språk är nutid"

  15.07.2014 Utrikes

  Finländarna kunde dra nytta av att inte vara så formella då man har kontakt med rikssvenskar, anser språkprofessor Catrin Norrby vid Stockholms universitet.

 • Stockholms uni + Helsingfors uni = sant

  10.04.2014 Debatt