Hoppa till huvudinnehåll

Alexandersteatern

 • HS: Kulturrådet Veijo Baltzar höll unga flickor boende i sitt stora hus i Raseborg

  24.11.2019 Inrikes

  Till dem hörde Emma som spelade teater i Baltzars grupp.

  Nya, graverande uppgifter har kommit fram i medierna om kulturrådet Veijo Baltzar (77), som förra veckan häktades misstänkt för grov människohandel. Enligt Helsingin Sanomat lockade Baltzars kultursamfund till sig unga flickor, som han ville att skulle bo med honom i hemmet i Ekenäs i Raseborg.

 • Sanna Nielsen kan vara sig själv till hundra procent på scenen: ”Jag älskar att få göra allt”

  19.10.2018 Yle Fem

  Artist i säsongs sista Nästan unplugged.

  Då Sanna Nielsen var elva slog hon igenom i ett tv-program. Då hon var tjugo flyttade hon till Stockholm med ett skivkontrakt. Trots att hon inte vågade markera i klassrummet är det på scenen som Sveriges mest älskade programledare får vara sig själv, till hundra procent. Vi möter henne i säsongens sista Nästan unplugged.

 • Unika a capella-gruppen FORK i Nästan unplugged: ”Att skapa är fruktansvärt”

  12.10.2018 Yle Fem

  På hemma i säsongens nästsista program.

  I över 20 år har FORK fått publiken att sätta förvåningens finger i häpnadens mun, och kreativiteten verkar inte ha några gränser. A capella-kvartetten funderar i sitt avsnitt av Nästan unplugged på sina brister, styrkor och sin ålder.

 • Bo Kaspers Orkester i Nästan unplugged: ”Då vi spelar är det som att leka med en boll”

  05.10.2018 Yle Fem

  Blickar framåt trots tidigare slitningar inom gruppen.

  Snart tre decennier in i karriären har publikfavoriten Bo Kaspers Orkester varit med om både det fina och det fula med orkesterlivet. När kvartetten nu besöker Nästan unplugged blickar man framåt och tror att det ännu kommer att hända mycket.

 • Teaterscenens schackdrottning Maria Ylipää i Nästan unplugged: ”Jag har aldrig sett Kristina från Duvemåla”

  28.09.2018 Yle Fem

  Porträtteras i säsongens tredje program.

  Maria Ylipääs första riktigt lyckade försök i filmvärlden resulterade i en Venla för bästa kvinnliga skådespelare. Det är förståeligt att hon vill fortsätta arbeta med produktioner för den vita duken. Men innan dess ska hon göra sin nästa roll inom sitt favoritområde, musikalerna.

 • Unika musikupplevelser och artistmöten i Nästan unplugged

  13.09.2018 Yle Fem

  Både finlandssvenska och rikssvenska artister i säsong 3.

  Den populära serien Nästan unplugged är tillbaka med en tredje säsong i tv, radio och på Arenan hösten 2018. Nästan unplugged - Ett liveporträtt är en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer.

 • Tomas Ledin i Nästan unplugged: "Ska berätta för världen hur det ligger till med kärleken och livet"

  13.09.2018 Yle Fem

  Har inga planer på att lägga gitarren på hyllan.

  Efter över 45 år som artist får 66-årige Tomas Ledin inte sällan frågan om han är trött på att uppträda. Men lusten att uppträda finns kvar. Han väljer noggrant vilka sammanhang han medverkar i och vill vara trogen det kall han fick som ung.

 • Känner du till teaterspökena och andra gastar i Helsingfors? Följ med på spökjakt

  19.08.2018 Huvudstadsregionen

  Enligt en spökhistoriebok kryllar Helsingfors av spöken.

  I Helsingfors kryllar det av spöken. Åtminstone om man får tro en bok där spökhistorier från staden har samlats. Visste du att det finns spöken på både Svenska teatern och Alexandersteatern och i Statsrådsborgen? Följ med Yle Huvudstadsregionen på spökjakt i Helsingfors!

 • Dansgrupp från Pargas uttagen till nationell balettävling i Helsingfors

  15.01.2018 Åboland

  Den nationella balettävlingen arrangeras 27-28 januari.

  MinimiDancers, en tävlingsgrupp från Musikinstitutet Arkipelag, har blivit uttagen till den nationella balettävlingen i Helsingfors.

 • Klassisk Helsingforsteater ska kanske säljas: "En av väldigt få autentiska 1800-talsteatrar"

  20.12.2017 Huvudstadsregionen

  Senatfastigheter utreder om Alexandersteatern kan säljas.

  Statliga Senatsfastigheter utreder nu om det är möjligt att sälja Alexandersteatern i Helsingfors eftersom staten inte har råd att renovera fastigheten. Kulturhistoriker Rainer Knapas anser att verksamheten och huset bör bevaras.

 • Hans on the Bass: ”Vi är Nordens bästa feelgoodband”

  24.03.2017 Yle Fem

  Porträtteras i säsongens sista Nästan unplugged.

  Hans on the Bass bildades 2008, nästan mest på skoj. Efter tre album, otaliga singlar, spelningar i Finland och Sverige är bandet nu rätt så etablerat och siktar ännu högre. I säsongens sista Nästan unplugged ställer de sig på Alexandersteaterns scen.

 • Krista Siegfrids: Drömmen är att få jobba i hela Norden!

  17.03.2017 Yle Fem

  Huvudartist i veckans säsongens femte Nästan unplugged.

  Krista Siegfrids har ända sedan barnsben velat bli artist! Hon stod redan som liten flicka och mimade till melodifestivalen hemma i Kaskö. Carola var en av favoriterna. Som Finlands representat tog hon sig också hela vägen till Eurovision Song Contest. Nu är hon aktuell som huvudartist i Nästan unplugged och drömmer om att jobba i hela Norden.

 • Satin Circus: ”Vi är ett energiskt band”

  27.01.2017 Yle Fem

  Gruppen aktuell i tv-serien Nästan unplugged.

  Satin Circus är ett bra exempel på ett ungt och ambitiöst band. Stora drömmar och allt är möjligt! Killarna Paul, Krippe, Axel och Olli träffades redan under skoltiden och bestämde sej för att göra musik tillsammans, nu är de aktuella i Nästan Unplugged.

 • Paul Oxley: Jag har lärt mej av mina misstag!

  20.01.2017 Yle Fem

  Paul Oxley´s Unit i säsongens tredje Nästan unplugged.

  Paul Oxley´s Unit har överlevt i nästan fyra årtionden, givetvis lite till och från men bandet lever och mår bra just nu. Nu tar de plats på Alexandersteaterns scen i säsongens tredje program av Nästan unplugged - ett livporträtt.

 • Maria Kalaniemi: Folkmusiken kommer alltid att finnas!

  13.01.2017 Yle Fem

  Är huvudartist i andra programmet av Nästan unplugged.

  Maria Kalaniemi räknas till en av de främsta folkpionjärerna i vårt land. Under flera årtionden har hon gjort en betydande karriär såväl i Finland som utomlands och förnyat uppfattningen om dragspelet och dragspelsmusiken. Nu gästar hon Nästan unplugged.

 • Jari Sillanpää: Ett program med lite av allt det jag står för

  06.01.2017 Yle Fem

  Uppträder i säsongspremiären av Nästan unplugged.

  Jari Sillanpää tar plats på scenen i säsongspremiären av Nästan unplugged. Programmet innehåller allt från Jaris största hits till Ted Gärdestad, Andersson & Ulvaeus och tango. Mellan låtarna berättar han bland annat om barndomens mörka och ljusa sidor.

 • Mer liveporträtt i Nästan unplugged

  05.01.2017 Yle Fem

  Andra säsongen bjuder på sex nya artistmöten.

  Välkommen till andra säsongen av underhållningsserien Nästan Unplugged – ett liveporträtt. Under sex lördagkvällar bjuds vi på en musikalisk resa genom tre artisters och tre musikgruppers unika karriärer.

 • Nutidsdans: Elvis, små monster och avsked

  22.02.2016 Kultur och nöje

  Helafton med nutidsdans, Liikkeen legendat, Nationaloperan.

  ”Stjärnor inom nutidsdans” kallar Nationalbaletten sin nya helaftonsföreställning. I fyra dansverk rör vi oss från verkligt fartfyllda stampanden, handklappningar och rop över till jordbundna rörelser i röd sand som ser ut att sprätta ända ner i orkesterdiket.

 • Pargasflickor i nationell balettfinal

  31.01.2016 Inrikes

  Enda finlandssvenska gruppen i landsomfattande tävling

  Under veckoslutet arrangerades Finlands största balettävling för unga amatörer på Alexandersteatern i Helsingfors. Konkurrensen om en plats i finalen var hård. Bland dem som klarade det ända fram fanns en grupp flickor från Musikinstitutet Arkipelag i Pargas.

 • Banbrytande fotbollsdans från Norge

  29.10.2015 Kultur och nöje

  Danskompani från Norge i en spektakulär fotbollsdans.

  Hårdrock, testosteron och spektakulära rörelser. Mi Wegelius ser en fotbollsdans som säger mycket om oss som människodjur.

Sidor