Hoppa till huvudinnehåll

Roman Polański

 • Oscarsakademin utesluter Roman Polański och Bill Cosby

  03.05.2018 Utrikes

  Båda har dömts eller anklagats för sexuella övergrepp.

  Den Oscarsbelönade regissören Roman Polański och tv-stjärnan Bill Cosby tvingas lämna sina platser i den amerikanska filmakademin. Orsaken är de fall av sexuella övergrepp som profilerna varit inblandade i.

 • Charlies änglar – om flickorna kring mörkrets hjärta

  14.01.2017 Kultur och nöje

  Varför är vi besatta av Charles Manson och hans flickor?

  I fem decennier har vi fått ta del av alla detaljer kring de bestialiska morden som Manson beordrade sina anhängare att utföra i augusti 1969. Men varför är vi så fascinerade av berättelsen om Manson och framför allt av flickorna i hans innersta krets?

 • Venus i päls - femtio nyanser av makt

  10.04.2016 Kultur och nöje

  En pjäs om makt, sex och skaparvånda.

  Vad händer när drömmen blir verklighet – och visar sig vara en mardröm? Silja Sahlgren-Fodstad har sett en intensiv uppsättning av Venus i päls.

 • Lekfullt men splittrat när musikalvampyrerna erövrar Helsingforsscenen

  05.02.2016 Kultur och nöje

  Helsingfors stadsteater sätter upp Tanz der Vampire.

  Helsingfors stadsteaters uppsättning av musikalen Tanz der Vampire är visuellt anslående men smått obeslutsam i sina stilistiska val.

 • Shakespeare à la Game of Thrones

  25.12.2015 Kultur och nöje

  Michael Fassbender i blodig men monoton Macbethfilm.

  Michael Fassbender, en av vår tids mest karismatiska aktörer, i titelrollen i Shakespeares stora tragedi. Justin Kurzels filmatisering av Macbeth låter mer än lovande. Men filmen torkar ut i sin strävan efter realism.

 • Charles Manson och den bortkastade musikkarriären

  06.03.2015 Musik

  "Musiken talar till dig varje dag, men du är för döv, stum och blind för att höra musiken. Du är för döv, stum och blind för att ens stanna upp en stund." – Charles Manson 1970

 • Roman Polanski förhördes i Polen för gammalt brott

  14.01.2015 Utrikes

  Polska åklagare har förhört regissören Roman Polanski i Krakow i Polen, uppger nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till den polska nyhetsbyrån PAP. Orsaken är att USA vill ha Polanski utlämnad för ett brott han begick mot en minderårig år 1977.

 • Catariina Salo: Får vi hylla monster?

  04.02.2014 Debatt

  Kan man sona sina brott med kulturgärningar? Tenderar vi förlåta konstnärsgenier lättare än andra? Catariina Salo undrar hur moraliskt det är att gilla Woody Allens och Lars von Triers filmer.