Hoppa till huvudinnehåll

PISA-undersökning

 • Onödig oro över Finlandsbilden

  27.01.2018 Utrikes

  Tyskar har mycket sällan en bild av Finland.

  Folk som slocknar i riksdagen mitt under pågående alkoholdebatt. Är det något som skadar den så kallade Finlandsbilden eller en sak vi på något sätt måste skämmas över när den behandlas i utländska medier? Nej, är svaret i båda fallen, konstaterar vår medarbetare i Tyskland, Johnny Sjöblom.

 • Finland nära toppen i problemlösning i grupp visar Pisa-resultat

  21.11.2017 Inrikes

  Skillnaden mellan könen var störst i Finland av alla länder.

  Finländska 15-åriga skolelever placerade sig på femte plats bland OECD-länderna och på sjunde plats bland alla länder och regioner i en Pisa-undersökning som handlade om problemlösning i grupp.

 • Essä: På pojkars läsning hänger samhällets lycka

  13.08.2017 Kultur och nöje

  Stökiga pojkar, pisa och lyckan av att ut läsning.

  Författaren Johanna Holmström stod plötsligt bakom katedern och kämpade för att få högstadieeleverna att läsa, märkte att eleverna var underbara och att pojkar fortfarande stökar mest i klassen, men också att det går.

 • Pisautredning: 15-åriga finländska pojkar är mycket nöjda med sig själva

  19.04.2017 Inrikes

  Finländska pojkar har inte särskilt stor ångest inför prov.

  En ny Pisaundersökning visar att 15-åriga finländska pojkar är mycket nöjda varelser - nöjdare än flickorna. Finländska pojkar känner inte heller särskilt stor ångest inför prov och vitsord. Undersökningen visar också att samhörighetskänsla i skolmiljön har stor betydelse för trivseln.

 • Estland gick förbi Finland i Pisa och satsar nu på lärarlönerna

  26.03.2017 Utrikes

  Skoldisciplinen skiljer Estland från Finland och Sverige.

  Finland fick se sig passerat av Estland i den senaste Pisajämförelsen och Estland hyllas nu för att ha den bästa skolan i Europa. Ett stort problem för Estland har varit ett svagt intresse för läraryrket, men det ska botas med rejält höjda lärarlöner.

 • Uppstartsföretag marknadsför Finland för utländska studerande - målet är 100 000 studenter

  21.02.2017 Inrikes

  Fin-Ed Hub vill göra finländsk utbildning till exportvara.

  Uppstartsföretaget Fin-Ed Hub vill locka 100 000 utländska studerande från Asien och särskilt Kina till Finland för att studera inom tre år.

 • Pisa-testerna utökas med mjuka värden: Elevernas känsloliv i fokus

  09.01.2017 Inrikes

  Socioemotionella faktorer lär påverka framgång mest.

  Pisa-testerna mäter skolelevernas kunskaper i olika ämnen. Men kunde man också mäta deras känslor och samarbetsförmåga? Det tror OECD som inför tester i så kallade socioemotionella färdigheter.

 • FSL: Hur lågt ska vi låta Pisa-resultaten sjunka?

  06.12.2016 Inrikes

  Finland fortfarande i topp, men med sämre resultat.

  Sämre skolkunskaper och större ojämlikhet mellan eleverna oroar Lärarförbundet. Finland är det land som förlorat flest poäng i Pisa-undersökningen, jämfört med motsvarande undersökning år 2006.

 • Pisa-undersökningarna - ett relevant mått på kunskap?

  06.12.2016 Inrikes

  Pisa-undersökningarna väcker också mycket kritik.

  Pisa-undersökningarna bland 15-åringar har väckt stor uppmärksamhet på olika sätt under de senaste åren. Också motståndet mot Pisa-undersökningen har ökat och Norge sägs till och med överväga att dra sig ur helt. Å andra sidan har helt nya länder kommit med.

 • Finland på Pisa-topp trots märkbar nedgång - och flickorna allt bättre

  06.12.2016 Inrikes

  Finland på femte plats i ny Pisa-undersökning.

  Finland är fortfarande ett ledande land i fråga om utbildning men det ser ut som om studier i naturvetenskap inte inspirerar eleverna i lika hög grad som förr. Finland ligger på femte plats i den nya internationella Pisa-undersökningen. Bland OECD-länderna placerar sig Finland på tredje plats.

 • Internationell jämförelse: Finländska fjärdeklassare har sämre kunskaper i matematik och naturvetenskap

  29.11.2016 Inrikes

  Flickorna har gått förbi pojkarna på alla delområden.

  Fjärdeklassarna i Finland har på fyra år fått sämre kunskap i matematik och naturvetenskap i jämförelse med andra länder. Flickorna har gått förbi pojkarna på alla delområden. Attityderna i hemmet är ytterst viktiga, påpekar forskarna.

 • Undersökning: Finland bland de socialt mest rättvisa länderna

  15.11.2016 Inrikes

  Antalet skolavhoppare har inte minskat.

  Den tyska Bertelsmann-stiftelsens har igen mycket positiva siffror att komma med gällande Finland. I indexet för social rättvisa som getts sedan år 2008 har Finland upprepade gånger klassificerats som ett av de mest socialt rättvisa länderna inom EU.

 • Professor efterlyser omfattande förnyelse av grundskolan

  08.08.2016 Inrikes

  "Jämlikheten förverkligas inte i skolorna"

  Grundskolan är en finländsk toppinnovation från 1970-talet. Under ett halvt århundrade har den ändå föråldrats, visar en färsk utredning. Eleverna trivs inte i skolan, inlärningsresultaten sjunker och allt fler kan falla av kälken - och skolan är inte längre jämlik för alla.

 • Brittisk forskare: Elever i Finland är olyckliga

  08.06.2016 Åboland

  Bradshaw gästar den här veckan barnforskningsdagarna i Åbo.

  Skoleleverna i Finland presterar jättebra resultatmässigt, då Finland ofta är bäst i PISA-undersökningarna. Men samtidigt är inte eleverna i Finland lika lyckliga som man är i andra länder. Det här menar professor Jonathan Bradshaw, som är verksam vid University of York i Storbritannien.

 • "Jag ljög min lärare rakt i ansiktet"

  07.06.2016 Kultur och nöje

  Skolan formar oss alla

  Alla har vi gått i skola. Där har vi genomlevt många år av kunskap och korvstoppning men också mycket annat som har format oss för resten av livet.

 • Läraren är välfärdssamhällets viktigaste kugge

  14.05.2016 Kultur och nöje

  Folkhögskoleläraren Urban Fellman berättar om skolan

  I den legendariska folkhögskolan FINNS, som tyvärr inte längre finns, hade vi en underbar lärare i historia och filosofi som hette Urban Fellman. Han formligen öppnade världen för oss. Med stor entusiasm och flammande kinder pratade han om ismer och stora frågor så att spottet yrde. Jag var 18 år och kunskapshungrig.

 • Tusentals finländska 15-åringar har lässvårigheter

  07.09.2015 Inrikes

  Endast sju procent hade lässvårigheter år 2000.

  Var tionde 15-åring har svårigheter med läsning, uppger forskaren Inga Arffman vid Jyväskylä universitet. Endast sju procent av 15-åringarna hade lässvårigheter år 2000.

 • Forskare: Invandrarelever behöver mera stöd i skolan

  18.08.2015 Inrikes

  Elever med invandrarbakgrund har sämre kunskaper i skolan.

  Elever med invandrarbakgrund har sämre kunskaper i skolan. Forskning visar att det finska skolsystemet inte lyckas med att stöda elever med invandrarbakgrund.

 • Tysk skola: Med Finland som förebild

  25.11.2014 Utrikes

  Resultatet slog ner som en bomb. När den första Pisa-studien presenterades var det många i Tyskland som inte kunde tro sina ögon. Skoljämförelsen visade nämligen att de tyska eleverna låg långt bakom till exempel eleverna i Finland. Efter Pisa-chocken år 2000 har mycket gjorts för att förbättra den tyska skolan.

 • Helsingfors är Pisa-turismens mecka

  04.11.2014 Huvudstadsregionen

  Närmare 300 utländska representanter för utbildningssektorn har besökt Helsingfors skolor i år. Yle Huvudstadsregionen frågade en grupp ryska rektorer vad de vill ta med sig hem från sina skolbesök.

Sidor