Hoppa till huvudinnehåll

Elmer Diktonius

 • ”Det förvånade mig hur lite man talar om böcker i författareföreningen” - Stefan Nygård och Henrika Tandefelt har skrivit en historik över Finlands svenska författareförening som fyller 100 år

  10.05.2019 Kultur och nöje

  Finlands svenska författareförening fyller 100 år i år.

  Vi har hört att Jörn Donner skrivit ut sig ur föreningen två gånger, men i övrigt har vi inte hittat särdeles mycket som skulle tyda på att föreningen på allvar hotats av splittring som en följd av inflammerade debatter, säger Stefan Nygård som tillsammans med Henrika Tandefelt skrivit en bok om hundraårsjubilerande Finlands svenska författareförening.

 • Svenska litteratursällskapets arkiv gömmer många finlandssvenska skatter

  05.02.2019 Kultur och nöje

  I arkivet finns material från 1500-talet till nutid.

  I Svenska litteratursällskapets arkiv finns två hyllkilometer finlandssvenskt kulturarv bevarat i form av bland annat brev, dagböcker och fotografier. – Det är en del av vårt samhälleliga minne, utan minne har man ingen historia, säger förste arkivarie Nelly Laitinen.

 • Gunnar Björling, den skuldmedvetna diktaren

  22.09.2018 Kultur och nöje

  Skulden var en drivkraft för poeten.

  Gunnar Björling är som en eld som behöver havet för att lugna ner sig, säger Fredrik Hertzberg som skrivit den första biografin över profeten från Brunnsparken.

 • Kontorsromanen speglar ett samhälle i förändring

  11.06.2017 Kultur och nöje

  Mellankrigstidens kontorsroman lyfts fram i avhandling.

  Mellankrigstiden var en tid av modernisering och urbanisering, och i kontorsromanerna skildras kvinnornas nya roll i såväl samhället som familjen. Kontorsromanen ger en miniatyrbild av ett samhälle i stor omvälvning.

 • Arvid Mörne i fokus på symposium

  15.08.2016 Kultur och nöje

  Arvid Mörne uppmärksammas med litterärt symposium i Porkala.

  Arvid Mörne var mycket mer än textförfattare till "Båklandets vackra Maja". Förutom att han skildrade skärgården i sina verk var han en folkbildare, protestsångare och hetsporre. I år har det gått 140 år sedan han föddes och 70 år sedan han dog.

 • Dadaism 100 år: Det finlandssvenska efterskalvet

  20.06.2016 Vetamix

  Visste du att Gunnar Björling var dada i ett par år?

  De finlandssvenska dadaisterna med Gunnar Björling i spetsen är totalt okända i den övriga världen. Och inte bara där. De är också okända i Finland. Som dadaisterna. Det är synd.

 • Marianne Backlén skriver om ett sekel som blev en mardröm

  05.11.2015 Kultur och nöje

  Mi Wegelius har läst en detaljmättad men fin roman.

  Mi Wegelius har läst en bok om krig, om en släkt och hela världen.

 • Olof Enckells liv som ett spännande äventyr

  13.06.2015 Kultur och nöje

  Ett dramatiskt liv fram till professorskap

  En djupdykning i sin egen fars liv och psyke och utveckling, det har Emelie Enckell ägnat sig åt under de senaste fem åren då hon har skrivit Olof Enckells biografi.

 • Prisad avhandling om flerspråkighet

  16.05.2015 Kultur och nöje

  Julia Tidigs prisas för bästa vetenskapliga verk på svenska.

  Statsrådet Mauritz Hallbergs pris för bästa vetenskapliga verk på svenska utgivet 2014 tillfaller filosofie doktor Julia Tidigs för doktorsavhandlingen "Att skriva sig över språkgränserna – flerspråkighet i Jac. Ahrenbergs och Elmer Diktonius prosa". Prissumman är 20 000 euro.

 • Elmer Diktonius – diktare, ordvrängare och sanningssägare

  20.03.2015 Arkivet

  Att bita är ett tvång, så länge bett ger liv.

  Att bita är ett tvång, så länge bett ger liv. Elmer Diktonius var en av de viktigaste modernisterna i det svenskspråkiga Finland.

 • Vårt behov av naturen

  27.02.2015 Kultur och nöje

  FIlmer som Wild, Into the wild och författare som skriver i Nature writing-genren visar på vårt behov av naturen som en plats för kontemplation, en källa till kraft och styrka, en tyst och stillsam oas mitt i allt larm och brus.

 • Revolt, tomrum och sprickor i lyriken

  01.01.2015 Kultur och nöje

  Litteraturvetaren Tatjana Brandt doktorerade nyligen med en avhandling om Ann Jäderlunds och Agneta Enckells 80-talspoesi, en poesi som i tiden väckte debatt. Under mellankrigstiden ville de finlandssvenska modernisterna väcka debatt på den litterära scenen med tidskrifter som Ultra och Quosego. Idag väcker den politiska och samhällsengagerade lyriken debatt.

 • Landet som icke är – epokdrama om Edith Södergrans dikt och död

  10.06.2013 Arkivet

  En poetisk men också realistisk film om modernisten Edith.

  Regissör Tuija-Maija Niskanen och manusförfattare Eija-Elina Bergholms har med epokdramat Landet som icke är skapat en poetisk men också realistisk film om modernisten Edith Södergrans liv. Såsom diktarens liv genomsyras filmen av döden, dikten och sjukdomen.

 • Elmer Diktonius och musiken

  10.10.2007 Arkivet

  Elmer Diktonius dikter är musik, och har ofta tonsatts

  Elmer Diktonius var inte bara intresserad av litteratur, utan också av musiken. Han komponerade själv och musiken var dessutom viktig i hans orddiktning.

 • Quosego - tidskrift för modernismen

  03.10.2007 Arkivet

  Cid Erik Tallqvist om modernisterna på 1920-talet.

  Cid Erik Tallqvist talar här om modernisterna på 1920-talet utgående från tidskriften Quosego.

 • Modernisterna på Karelska näset

  23.02.2007 Arkivet

  I Villa Golicke, drack, skapade och umgicks modernisterna.

  Ralf Parland berättar om en konstnärskoloni i Kuokkala på Karelska näset, dit en mängd författare och konstnärer vallfärdade under 1920-1930-talet för att vistas tillsammans.