Hoppa till huvudinnehåll

John F Kennedy

 • Berlinmuren – kalla krigets symbol i bilder

  01.11.2019 Vetamix

  Muren delade staden Berlin i 28 år.

  Torsdagen den 9 november 1989 är stämningen overklig och kaotisk i Berlin. Folk gråter av glädje och kan inte tro sina ögon. Gränsen mellan Öst- och Västberlin har öppnats. Berlinmuren har fallit. Men varför byggde man Berlinmuren överhuvudtaget?

 • 50 år sedan Apollo 11 sköts iväg mot månen - astronauterna mindes månfärden i direktsändning

  16.07.2019 Utrikes

  Astronauten Michael Collins minns färden.

  USA:s president John F. Kennedy satte upp ett mycket speciellt mål den 25 maj 1961. Nämligen att genomföra en lyckad månlandning med en människa och få henne tillbaka välbehållen till jorden.

 • Månen A till Ö - allt du behöver veta om månen och lite till

  22.12.2018 Vetamix

  Visste du det här om månen?

  Varför ser månens bortre sida annorlunda ut än den som vetter mot jorden? Hur många människor har spelat golf på månen? Är det möjligt att äga en tomt på månen? Läs vårt mån-ABC och kolla in vår video så får du svar på de här frågorna och många fler.

 • Sjuka passagerare i karantän efter flygning till USA

  05.09.2018 Utrikes

  En lång rad räddningsfordon väntade på passagerarna.

  Minst 19 människor konstaterades vara sjuka efter att ha landat på John F. Kennedy-flygplatsen i New York. Det var antagligen fråga om influensa - men över 500 personerna på planet fick genomgå granskning efter att planet hade landat.

 • Melania Trump engagerar sig i barns välmående och nätmobbning - men vad har första damer engagerat sig i historien?

  13.07.2018 Samhälle

  Statsvetare Claus Stolpe lyfter fram några favoriter.

  I USA har det varit tradition att presidenternas fruar också har fått plats i offentligheten - vissa mer än andra. Vi tar en tillbakablick på de som statsvetare Claus Stolpe lyfter fram som intressanta. Hur placeras Melania Trump på en engagemangsskala?

 • Wikileaks erbjuder 100 000 dollar för Kennedydokument

  29.10.2017 Utrikes

  Det finns ca 300 dokument som hålls hemliga.

  I veckan hävdes hemligstämpeln i USA på 2 891 dokument om mordet på president John F Kennedy 1963. Men kvar finns omkring 300 dokument som ska förbli hemliga av hänsyn till den nationella säkerheten i USA.

 • Nytt material har släppts om JFK-mordet, men inte allt

  27.10.2017 Utrikes

  I sista stund stoppades en del material om JFK-mordet.

  Ytterligare 3 000 nya dokument har publicerats om mordet på president John F Kennedy år 1963. Trots löften från president Trump kunde allt inte publiceras, av nationella säkerhetsskäl. Forskarna har ändå julafton med det material som nu är frigivet och som alla kan läsa på nätet.

 • Trump planerar att offentliggöra hemliga filer från Kennedymordet

  21.10.2017 Utrikes

  Materialet är hemligstämplat fram till torsdag.

  För 25 år sedan fattade kongressen i USA ett beslut om att hemligstämpla materialet från mordet på president John F. Kennedy. Hemligstämplingen upphör i slutet av oktober, närmare bestämt den 26.10.

 • "Kan man ha en så ful karl som president?"

  02.09.2017 Österbotten

  Om utseendets betydelse för presidenter.

  Frankrikes president Emmanuel Macron har spenderat 26 000 euro på smink under sina första dagar vid makten. Finlands president Sauli Niinistö har enligt uppgift inget konto för smink. Vi frågade statsvetare Claus Stolpe om utseendets betydelse för statsöverhuvuden.

 • När Kennedy köpte rymdgrisen i säcken

  16.02.2017 Yle Fem

  Urban myt och verklighet möts i underhållande "dokumentär".

  Året är 1961. John F. Kennedy är desperat. Raketerna flyger inte som de ska och målet, till månen innan årtiondet är slut, verkar avlägset. Så USA köper i hemlighet hela Jugoslaviens rymdprogram. Åtminstone om man får tro dokumentären Houston, we have a problem.

 • Quiz: Kunde du bli USA:s president?

  20.01.2017 Utrikes

  Gör NRK:s quiz och se om du kunde fixa uppgiften.

  Fatta beslut under press. Historien ligger på dina axlar. Vad gör egentligen en amerikansk president? Inte alltid det man skulle tro... I väntan på installationen av Donald Trump kan du göra NRK:s quiz och få svar på om du platsar i Vita huset!

 • Svenska Yles serie om julmusik: All alone on Christmas/Darlene Love, E Street Band & The Miami Horns

  21.12.2016 Kultur och nöje

  Det doftar New York, New York om den här jullåten.

  Det doftar New York, New York om den här jullåten.

 • Mordet på Kennedy fick Kekkonen att ta med sig livvakter till älgskogen

  05.07.2016 Samhälle

  På 60-talet var Carl Gahmberg i samma jaktlag som Kekkonen.

  Under 60- och 70-talen var Carl Gahmberg med i samma jaktförening som Kekkonen. I Danskarby i Kyrkslätt upplevde han presidenten både i älgskogen och under middagarna efter jakten.

 • Ett löfte till en död president

  20.11.2015 Yle Fem

  Robert Groden har ägnat 50 år åt mordet på Kennedy.

  Robert Groden har ägnat hela sitt liv åt att bevisa att mordet på president John F. Kennedy var resultatet av en konspiration. I 50 år har Groden sökt efter sanningen och det har stått honom dyrt i privatlivet.

 • Domedagstal och andra visa ord som vi aldrig fick höra

  16.09.2015 X3M

  Kända tal som aldrig blev lästa till publiken.

  Vad skulle president Richard Nixon ha sagt om månlandningen skulle ha misslyckats? Eller drottning Elisabeth om tredje världskriget? Vi letade upp talen som ingen fick höra.

 • Undersökning: Obama sämsta presidenten på 70 år

  02.07.2014 Utrikes

  USA:s president Barack Obama är den mist populära amerikanska presidenten sedan andra världskriget. Det visar åtminstone en undersökning som gjord av opinionsinstitutet vid Quinnipiac University.

 • Århundradets frågeställning

  26.11.2013 Titta och lyssna

  Den så kallade offentliga förklaringen till mordet på president John F. Kennedy sätts mot tidigare sekretessbunden information i ny bok av Anders Smedberg.

 • "Han representerade en ny generation"

  22.11.2013 Titta och lyssna

  President Kennedy var en föregångare då gällde att lyfta fram familjen i det politiska rampljuset, säger USA-kännaren Alexandra Pasternak-Jackson. Samtidigt vet vi att familjelivet var allt annat än idylliskt, påminner Andreas Elfving som mötte Pasternak i Slaget efter tolv.

 • 50 års jakt på presidentmördaren

  20.11.2013 Utrikes

  Ett av historiens mest omtvistade mord engagerar fortfarande forskare och konspirationsteoretiker 50 år efter mordet. John F. Kennedy lämnade många spår efter sig inom politiken - och fortsättningsvis har han en stor plats i amerikanernas hjärtan.

 • Mordet på John F Kennedy

  15.09.2009 Arkivet

  Ett Amerika i chock.

  Ett Amerika i chock! John F Kennedy, en av USA:s populäraste presidenter, mördades i Dallas den 22 november 1963. Nyheten spreds snabbt över hela världen.

Sidor