Hoppa till huvudinnehåll

Tjernobyl

 • Korsholmaren Natalia Storm var ingenjör i Tjernobyl - "Vi lovade att tiga om alla detaljer kring olyckan i 20 års tid"

  05.08.2019 Utrikes

  Hon varnade dagistant för strålning - fick sparken.

  Natalia Storm i Korsholm arbetade åren 1981–1986 som ingenjör vid kärnkraftverket i Tjernobyl. Hon bodde med sin man och treåriga dotter i staden Prypjat, bara tre kilometer från kraftverket. För Svenska Yle berättar Storm om de ödesdigra vårdagar som gjorde att hon förlorade sitt hem - och som i år fått ny aktualitet genom tv-serien Chernobyl.

 • När Tjernobylbarnen kom till Nykarleby - då ville alla vara med och hjälpa

  09.06.2019 Österbotten

  Folkhögskolan tog emot ryska barn under tre somrar.

  Under tre somrar i slutet av 90-talet vistades vitryska barn i Nykarleby. De hade alla blivit sjuka efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Barnen visste inte själva vad som fattades dem, men de hade alla ett ärr i halsgropen. - De behövde en ren miljö, närande mat och omsorg, säger Johan Klingenberg.

 • Hyllade tv-serien Chernobyl återuppväcker intresset för tidernas största kärnkraftsolycka

  06.06.2019 Kultur och nöje

  Serien Chernobyl är estetisk, noggrann - och fruktansvärd.

  Den omtalade serien "Chernobyl" har väckt ett nytt intresse för olyckan, inte minst hos de yngre som inte har egna minnen från våren 1986. Två som har starka minnen och erfarenhet av olyckan är ingenjören Natalia Storm som arbetade på Tjernobyl, och journalisten Susanna Sjöstedt som bott i Kiev och besökt spökstaden Pripjat.

 • Gör en tidsresa, lär dej breakdansa, sluka universum genom en bok eller bli besatt av Tjernobyl – veckans kulturtips varsågoda

  31.05.2019 Kultur och nöje

  Fyra kulturtips du behöver.

  Scifi-filmen Qeda visar oss en dystopi samtidigt som den utfärdar en varning. Trent Dalton har skrivit en hisnande uppväxtskildring baserad på sin egen barndom. Olyckan i Tjernobyl går det att fördjupa sig i både genom serie och podcast. Och det är hiphopworkshops för unga i Östra Helsingfors.

 • Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blev TV-drama om lögner och förnekelse

  14.05.2019 Kultur och nöje

  I april år 1986 skedde det som alla trodde var omöjligt.

  Det har gått mer än 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Världhistoriens allvarligaste kärnkraftkatastrof har inspirerat amerikanen Craig Mazin till ett TV-drama, där tidsbilden imponerar och där skådespelarna Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson får stråla.

 • STUK: ingen fog för oro att äta svamp, trots att Tjernobyl fortfarande strålar ur dem

  15.01.2019 Inrikes

  Två partier trattkantareller hade för höga cesiumvärden.

  Strålsäkerhetscentralen uppskattar att Tjernobyl-nedfallet utgör en bråkdel av strålningen en finländare får i sig årligen. Ändå gör man klokt i att koka svamp plockad i skogen.

 • Sebastian Bergholm: Min fars hotell och Sovjetunionen

  18.03.2017 Kultur och nöje

  Sovjetmänniskan hade tuffa tider kan vi läsa i belönt bok.

  Tjernobyl, en avhoppande ungrare och en nobelpristagare blandas med minnen av att vara nattportier och möten med sovjetmänniskan.

 • Mammor mot kärnkraft: ”Vi spärrade av lekplatserna”

  27.04.2016 Utrikes

  Tysklands långa väg mot avveckling.

  I Tyskland kom kärnkraftsolyckan i Tjernobyl att ytterligare stärka en redan stark folkrörelse mot kärnkraft. Det skulle ändå ta nästan 25 år innan landet slutgiltigt gick in för att slopa kärnkraften helt och hållet. För att det skulle hända krävdes till slut en andra katastrof.

 • Tjernobylbarnen kom på hälsoläger till Närpes

  26.04.2016 Österbotten

  På flera håll i Europa ordnades rehabiliteringsläger.

  Det blev nästan en folkrörelse att vilja hjälpa de barn som drabbats av sköldkörtelcancer efter katastrofen i Tjernobyl. På flera håll i Finland och i Europa ordnades rehabiliteringsläger för barnen.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  21.04.2016 Arkivet

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Strålningen i Finland efter Tjernobyl

  20.04.2016 Arkivet

  Påverkar strålningen Finlands natur?

  1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning.

 • Natalia överlevde Tjernobyl men vännerna finns inte kvar

  18.04.2016 Inrikes

  Under olycksnatten var Natalia hemma med sjukt barn.

  Natalia Storm var en av de unga ingenjörer som arbetade vid Tjernobyls kärnkraftverk i början av 1980-talet. Hon skulle ha varit där också den ödesdigra natten i april 1986 när en av reaktorerna exploderade.

 • Tjernobylolyckan hemlighölls i flera dagar

  17.04.2016 Utrikes

  Tre dygn efter olyckan får Europa veta vad som hänt.

  Strax efter midnatt, natten till lördagen den 26 april 1986 exploderar en av reaktorerna i kärnkraftverket Tjernobyl. Det dröjer länge innan invånarna i den närliggande staden Pripjat eller omvärlden får veta vad som har hänt.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  10.12.2015 Arkivet

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Information om radioaktivitet från Tjernobyl

  28.04.2011 Arkivet

  Inrikesminister Kaisa Raatikainen förnekar strålning.

  Den åttonde maj 1986 flyr folk från Kiev till Moskva men inrikesminister Kaisa Raatikainen i Finland menar att allt är väl

 • Missbildade djur i Östra Nyland

  14.03.2011 Arkivet

  Missbildade djur efter Tjernobyl

  Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

 • När kärnkraften kom till Finland

  27.04.2010 Arkivet

  Lovisa kärnkraftverk i sovjetisk stil började byggas 1971.

  Finlands första kärnkraftverk öppnades i Lovisa 1977. Kärnkraftverket beställdes från Sovjetunionen och man började bygga det 1971. Sovjetunionens statsminister Alexej Kosygin och Finlands president Urho Kekkonen startade kärnkraftverket den 23 mars 1977.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  26.04.2010 Arkivet

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

 • "Strålningen inget att oroa sig över"

  23.04.2010 Arkivet

  Strålningen efter Tjernobylolyckan.

  Dagarna efter Tjernobylolyckan handlar rapporterna mest om strålningen. Finska experter säger att den inte är något att oroa sig för.

 • Tjernobyl ett år senare

  02.03.2007 Arkivet

  1987 är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall.

  1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning

Sidor