Hoppa till huvudinnehåll

Normandie

 • UPM vill sälja bruk i Normandie: "Ett hårt slag mot fransk industri"

  12.09.2019 Utrikes

  Affären orsakar stor oro i Frankrike.

  UPM Kymmene vill sälja sitt tidningspappersbruk i Normandie med 236 anställda. Det har orsakat stor oro i Frankrike. Kommunen Grand-Couronnes borgmästare Patrice Dupray säger att beslutet är brutalt.

 • Kommentar: Kommersialiseringen av D-Day upprör - "Man måste förklara komplexiteten av kriget och dödandet"

  09.06.2019 Utrikes

  Fem miljoner turister besöker Normandie årligen.

  Samtidigt som antalet veteraner som var med om Dagen D minskar så vill allt fler besöka skådeplatsen för några av de dramatiska striderna under andra världskriget. Det här är inte okontroversiellt, skriver Rikhard Husu, Europakorrespondent för Svenska Yle.

 • I dag 75 år sedan landstigningen i Normandie - så här förlöpte dagen

  06.06.2019 Utrikes

  Så här såg det ut då statschefer och veteraner möttes.

  Minneshögtidligheterna på torsdagen för 75-årsdagen för landstigningen i Normandie besöktes av bland annat USA:s president Donald Trump, Emmanuel Macron och veterander från 1944. Svenska Yles Europakorrespondent Rikhard Husu var på plats.

 • "Om jag tänkte på det varje dag skulle det driva mig till vansinne" – för 75 år sedan landsteg 19-åriga Harold McMurran i Normandie på Dagen D

  06.06.2019 Utrikes

  Statschefer samlades för att minnas.

  Minneshögtidligheterna för 75-årsdagen för landstigningen i Normandie kulminerade på torsdagen med besök av bland andra USA:s president Donald Trump. Det var ändå veteranerna från 1944 som drog åt sig den största uppmärksamheten.

 • Vattennivån i Seine närmare 6 meter - normalnivån är 1,5 meter

  29.01.2018 Utrikes

  Långvariga regn har fått Seine att svämma över.

  Nivån i floden Seine i Paris nådde natten mellan söndag och måndag sitt maximum, och experter bedömer att nivån kommer att hållas stabil i ett dygn för att sedan så småningom börja sjunka.

 • Fransman ärvde hus - hittade hundra kilo guld

  23.11.2016 Utrikes

  Den största vinnaren blir antagligen den franska staten.

  Mannen hittade guld värt ungefär 3,5 miljoner euro i olika kreativa gömställen i huset. Den största vinnaren kan ändå bli den franska staten.

 • Var inte rädd för Paris!

  09.10.2016 Kultur och nöje

  Katariina Lamberg skrev en mjuk guidebok om Paris.

  Efter terrorattackerna i fjol i Paris blev folk rädda för att resa till den vackra staden. Katariina Lamberg har bott femton år i Paris. Efter den svarta hösten fick hon trösta sin pappa med att hennes familj nog har det tryggt och lever som vanligt. Hennes engelska guidebok Sacré Coeur är sprungen ur hennes hjärta.

 • Frankrikes premiärminister: Terrorismen är allas sak

  29.07.2016 Utrikes

  Frankrike ska vara mer vaksamt vad gäller terorrism.

  Frankrikes premiärminister Manuel Valls säger att Frankrike ska ändra sitt agerande och vara mer vaksamt vad gäller misstänkta terrorister. Valls medger också att Frankrikes rättsystem misslyckades i samband med attacken mot kyrkan i Normandie.

 • Gärningsman i Frankrike övervakades av polisen

  27.07.2016 Utrikes

  Han är en 19 år gammal man från Normandie.

  En av de två gärningsmännen som attackerade en kyrka i norra Frankrike i tisdags har identifierats. Adel Kermiche är 19 år gammal från staden i Normandie där attacken ägde rum. Han försökte ta sig till Syrien två gånger i fjol.

 • Gisslandrama i fransk kyrka

  26.07.2016 Utrikes

  En präst och de två gärningsmännen dödades.

  Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken mot en kyrka i Normandie. En präst och de två gärningsmännen dödades och en person är allvarligt skadad.

 • Saga och chanson – Edith Piaf 100 år

  17.12.2015 Kultur och nöje

  Myt och verklighet smälter samman i berättelse om Piafs liv.

  Enligt legenden föddes Edith Piaf på en gendarmkappa på en trottoar i Paris – fast riktigt så gick det inte till i verkligheten. Gränsen mellan saga och sanning har alltid varit otydlig då det gäller den legendariska sångerskan, som gärna omgav sig med ett mytiskt skimmer.