Hoppa till huvudinnehåll

Mihail Gorbatšov

 • Berlinmuren – kalla krigets symbol i bilder

  01.11.2019 Vetamix

  Muren delade staden Berlin i 28 år.

  Torsdagen den 9 november 1989 är stämningen overklig och kaotisk i Berlin. Folk gråter av glädje och kan inte tro sina ögon. Gränsen mellan Öst- och Västberlin har öppnats. Berlinmuren har fallit. Men varför byggde man Berlinmuren överhuvudtaget?

 • Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl blev TV-drama om lögner och förnekelse

  14.05.2019 Kultur och nöje

  I april år 1986 skedde det som alla trodde var omöjligt.

  Det har gått mer än 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Världhistoriens allvarligaste kärnkraftkatastrof har inspirerat amerikanen Craig Mazin till ett TV-drama, där tidsbilden imponerar och där skådespelarna Stellan Skarsgård, Jared Harris och Emily Watson får stråla.

 • Trump får förståelse för Nordkoreabeslut: ”Inget avtal är bättre än ett dåligt avtal”

  01.03.2019 Utrikes

  Olika tolkningar i USA och Nordkorea om orsak till kollaps.

  Efter kollapsen i Hanoi finns det olika versioner om orsakerna. President Trump säger sig ha krävt total avnuklearisering för att avsluta alla sanktioner. Nordkorea ansåg inte att förtroendet mellan länderna är så starkt. Experter talar om de två ledarnas missbedömningar av varandra.

 • Trumps säkerhetsrådgivare Bolton i maratonmöte i Moskva – Start-avtalet på tapeten

  23.10.2018 Utrikes

  På tisdagen träffar Bolton Vladimir Putin.

  Ryssland betonade på måndagen till USA:s president Donald Trumps rådgivare John Bolton att man är beredd att samarbeta kring INF-avtalet. Samtidigt varnade man för att hela världen blir farligare om USA drar sig ur.

 • USA på väg att lämna avtal om medeldistansrobotar - enligt Trump bryter Ryssland systematiskt mot det

  21.10.2018 Utrikes

  USA har kritiserat Ryssland om avtalsbrott sedan 2014.

  USA:s president Donald Trump säger att han drar USA ur nedrustningsavtalet INF gällande medeldistansrobotar. Enligt Trump beror det på att Ryssland i flera års tid brutit mot avtalet.

 • Toppmötet 1990 i Helsingfors handlade om krisen i Mellanöstern - Bush talade inte med Gorbatjov om nedrustning

  14.07.2018 Arkivet

  I Helsingfors höll butikerna söndagsöppet under toppmötet.

  George H. W. Bush och Mihail Gorbatjov höll ett toppmöte i Helsingfors i september 1990. Man diskuterade Iraks agerande i Kuwait, vilket fick Iraks president Saddam Hussein att reagera. I Helsingfors fick butikerna hålla söndagsöppet mötet till ära.

 • Sverige, vad döljer du för oss?

  06.12.2016 Inrikes

  Svenska UD maskerar rapporter från 1991.

  Hösten 1991 sprack Sovjetunionen och Finland tvingades lägga om sin utrikespolitik. Svenska Yle bad Utrikesdepartementet i Stockholm om att få läsa lägesrapporterna som gäller Finland. Finland har en 25-årig sekretess, men svenska Utrikesdepartementet väljer att fortfarande hemligstämpla sådant som "stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt kan skada landet."

 • Gorbatjov och Bush vill bidra till bättre rysk-amerikanska relationer

  19.10.2016 Utrikes

  De anser sig ha goda erfarenheter från det kalla kriget.

  Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov och USA:s förre president George Bush den äldre försöker få till stånd en förbättring i de rysk-amerikanska relationerna.

 • Statskuppen i Moskva påskyndade Sovjetunionens fall

  19.08.2016 Arkivet

  Moskvakuppen kollapsade på bara tre dagar.

  Moskvakuppen (även kallad Augustikuppen) kollapsade på bara tre dagar, 19 till 21 augusti 1991. Men kuppen anses ha ruckat på Sovjetunionens statsskick så mycket att man i dag ser den som avgörande både för nedläggningen av kommunistpartiet och Sovjetunionens fall.

 • Veckan då världen höll andan

  01.05.2016 Samhälle

  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen.

  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.

 • När Johannes Salminen stack sitt svärd i presidenten

  20.04.2016 Kultur och nöje

  Essän som Mauno Koivisto läste för sent.

  Finska diplomater matade statschefen också med essäer. Essäisten och författaren Johannes Salminens upprop för friheten skrevs under augustikuppen i Moskva 1991 och skickades med ilpost till presidenten personligen.

 • Ahtisaari träffade Putin i Moskva

  29.04.2015 Utrikes

  De internationella spänningarna diskuterades under mötet.

  Organisationen The Elders, som består av före detta statsledare och FN-toppar, avslutade sitt besök i Moskva med att träffa president Vladimir Putin i hans tjänstebostad. Också Finlands tidigare president, fredspristagaren Martti Ahtisaari, hör till gruppen.

 • Gorbatjov varnar för ett nytt kallt krig

  08.11.2014 Utrikes

  Vid 25-årsjubileet av Berlinmurens fall varnade Sovjetunionens siste ledare Michail Gorbatjov för ett nytt kallt krig. I samband med ett diskussionstillfälle vid jubileet i Berlin anklagade Gorbatjov Västeuropa och USA för dagens problem.

 • Hand i hand i 600 kilometer

  23.08.2014 Utrikes

  På lördagen hade det gått 25 år sedan upp till två miljoner invånare i Baltikum skapade en 600 kilometer lång människokedja genom de dåvarande sovjetrepublikerna Estland, Lettland och Litauen. Det var en spektakulär manifestation av viljan till frigörelse från Sovjetunionen. Flera minnesevenemang ordnades i Baltikum på årsdagen.

 • Eduard Sjevardnadze död efter långvarig sjukdom

  07.07.2014 Utrikes

  Georgiens förre president Eduard Sjevardnadze har avlidit 86 år gammal efter långvarig sjukdom.

 • Estland förklarar sig självständigt

  22.08.2011 Arkivet

  Statskupp och självständighetsförklaring, Finland tvekar.

  Efter en statskupp i Moskva den 19 augusti 1991 förklarade sig Estland självständigt den 20 augusti. Finlands regering visste inte hur man skulle förhålla sig, men den 25 augusti var statsledningen klar att knyta diplomatiska förbindelser med de självständiga Baltiska staterna.

 • Medvedev och Obama diskuterar kärnvapen

  13.12.2009 Utrikes

  Rysslands president Dimitri Medvedev och USA:s president Barack Obama har fortsatt att förhandla om ett nytt kärnvapenavtal. Enligt ryska regeringskällor har presidenterna via en telefonkonferens gjort "viktiga framsteg" i förhandlingarna.