Hoppa till huvudinnehåll

Gävlebocken

 • Gävlebocken står kvar

  24.12.2017 Utrikes

  Hoppas få stå i fred ända till den 2 januari.

  Den enorma halmbocken – Gävlebocken – står kvar på Slottstorget i Gävle. Den har ofta bränts ner redan före jul. Frågan är om den får vara i fred ännu över nyårshelgen.

 • Brandvakter från Raumo hjälper Gävlebocken överleva

  06.12.2017 Åboland

  Herrarna i hatt vet hur man skyddar sig mot eldsvåda.

  Trots att Gävle försöker skydda bocken från sabotage har den upprepade gånger bränts ner. Men nu får Gävle hjälp från sin vänort Raumo i Finland.

 • Gävlebocken inleder sin överlevnadskamp

  03.12.2017 Utrikes

  Den 51-åriga Gävlebocken har skonats bara 15 gånger.

  Den enorma halmbocken - Gävlebocken - har igen rests på Slottstorget i Gävle. I fjol fyllde Gävlebocken 50 år, men har under sin livstid för det mesta bränts ner eller slagits sönder redan före jul, eller allra senast före nyår.

 • Morgonkollen: Gävlebocken brann upp, Saara Aalto i semifinal

  28.11.2016 Inrikes

  Morgonkollen är tillgänglig som avisering via Nyhetskollen.

  Den berömda halmbocken i Gävle har brunnit upp i år igen, Saara Aalto är nu bland de fyra bästa i X Factor och den franska högern valde på söndagen François Fillon till sin presidentkandidat.

 • Gävlebocken brann upp - hade knappt hunnit invigas

  28.11.2016 Utrikes

  Den berömda halmbocken firade femtioårsjubileum på söndag.

  Den berömda halmbocken i Gävle har brunnit upp endast några timmar efter den högtidliga invigningen. Polisen betraktar branden som anlagd och spanar nu efter gärningsmannen som kom undan säkerhetsvakterna.

 • Bockbrännare i Gävle erkände dåd

  27.12.2015 Utrikes

  Julbocken har vandaliserats nästa varje år.

  Svenska medier rapporterar att Gävlebocken brann i natt. Den traditionella bocken som pryder Slottstorget i Gävle från första advent varje år har klarat sig i nästan en hel månad, men natten till söndagen stacks den i brand.

 • Gävles julbock semestrar i Kina

  25.11.2014 Utrikes

  Gävles traditionella julbock kan få åka till Kina. Enligt Gefle Dagblad funderar Gävle kommun på att skicka bocken till Kina i marknadsföringssyfte.