Hoppa till huvudinnehåll

Rosetta

 • ESA: Rosetta har hittat Philae på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko

  05.09.2016 Utrikes

  Philae ligger inne i en mörk skreva.

  Den europeiska rymdorganisationen ESA uppger att rymdsonden Rosetta har hittat den försvunna kometlandaren Philae. Philae uppges befinna sig i en mörk skreva på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko.

 • Kometlandaren Philae vaknade

  22.12.2015 Utrikes

  I natt fick man in en hel del information från landaren.

  Kometlandaren Philae har vaknat ur sin dvala, bekräftar Meteorologiska institutet. Det europeiska rymdorganet Esa hade kontakt med Philae i tio sekunders tid under natten.

 • Kometlandaren Philae har vaknat

  14.06.2015 Utrikes

  Philae har legat i dvala sedan november.

  Det europeiska rymdorganet ESA:s kometlandare Philae har vaknat. Landaren har kontaktat jorden, enligt brittiska BBC och nyhetsbyrån AFP.

 • Forskarna väntar på att Philae ringer hem själv

  01.02.2015 Utrikes

  Forskarna vid den Europeiska rymdorganisationen ESA slutar leta efter kometlandaren Philae. I stället väntar de på att kometlandaren ska ringa hem själv. Om några veckor väntas ljuset bli bättre och forskarna hoppas att landarens batterier ska laddas på nytt.

 • Rymdfärd ger finländsk teknologi ett lyft

  14.11.2014 Inrikes

  Rymdprojekten ger teknologibranchen en puff framåt. Produkter som har utvecklats med tanke på rymden har ofta egenskaper som uppskattas också närmare markytan. Finländsk teknologi i rymden kan också leda till större intresse för teknik och naturvetenskaper.

 • Kan kometer sjunga?

  13.11.2014 Utrikes

  - Det finns inte ljud i rymden, kommenterar Marcus Rosenlund de ljudfiler som sprids i sociala medier just nu. Den europeiska rymdorganisationen ESA kallar ljudupptagningarna för Kometens sång.

 • Philae stabilt fäst vid den sjungande kometen

  13.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosettas landare Philae verkar nu stå relativt stadigt på kometen. Det var på onsdagen som en rymdfarkost för första gången landade på en komet, men genast efter landningen uppstod problem som riskerade 25 år av arbete.

 • Landningen på kometen lyckades

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosettas landare Philae lyckades på onsdagen fästa sig på en komet efter tio år i rymden. Kontrollrummet vid den europeiska rymdorganisationen ESA gav beskedet strax efter klockan 18 finsk tid på onsdagen.

 • Finska fötter slog ner i kometen först

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosetta nådde på onsdagen fram till sitt mål - ytan på en komet. Med på rymdsondens landare finns också finsk teknologi. Johan Silén presenterar rymdforskningen på Max Planck-institutet i Tyskland.

 • Komet kan hjälpa oss hitta våra ursprungliga byggstenar

  12.11.2014 Utrikes

  Rymdsonden Rosetta landade på onsdagen på en komet efter tio år i rymden. Syftet är att undersöka vad en komet är uppbyggd av. Direktsändning från ESA:s kontrollrum