Hoppa till huvudinnehåll

mystik

 • Pekka Siitoin och Åbo Domkyrka är exempel på ockultism i Åbo - forskare från stora delar av världen ska delta i rundvandring i det mystiska Åbo

  05.06.2019 Åboland

  I det ockulta Åbos fotspår döljer sig symboler och mystik.

  Ett sextiotal internationella forskare i esoteriska och mystiska influenser deltar just nu i en konferens i Åbo.

 • Över 130 människor i södra England drabbade av "mystisk dimma"

  28.08.2017 Utrikes

  Oklart vad som orsakade ovanligt tät dimma i East Sussex.

  Över 130 människor i grevskapet Sussex i sydöstra England var tvungna att söka vård efter att en mystisk dimma från havet orsakade omfattande luftvägsbesvär bland folk som rörde sig på stranden på söndag.

 • Bermudatriangeln – där fartyg och flygplan försvinner

  20.05.2017 X3M

  Är myten sann eller falsk?

  Än en gång har ett flygplan försvunnit i Bermudatriangeln. Genom historien har underliga försvinnanden i triangeln ägt rum. Vad säger myten och är den sann?

 • BBC uppmärksammar Kvarkens världsarv

  20.04.2017 Österbotten

  Artikeln fokuserar på områdets historia och landshöjningen.

  BBC Travel lyfter upp Kvarkens världsarvsområde i en stor artikel. Artikeln fokuserar på områdets historia och landhöjningen.

 • Flera tiotusen mystiska samtal till finländare från London

  12.01.2017 Inrikes

  Polisen: Svårt att utreda om inget brott har begåtts.

  Ett okänt antal finländare har under den senaste tiden fått samtal från ett telefonnummer i Storbritannien. Det verkar inte handla om enskilda felringningar utan om systematiskt ringade till och med dygnet runt.

 • Magiker tar över österbottnisk småstad i ny film

  26.11.2016 Österbotten

  Leonid Lopatin är mannen bakom "Tärningen är kastad".

  "Tärningen är kastad" är namnet på en långfilm som har spelats in i Jakobstad med omnejd. Leonid Lopatin är mannen bakom filmen.

 • Mystisk kloaklukt förbryllar Åbobor – handlar om meteorologiskt fenomen

  22.09.2016 Åboland

  Åbobor har reagerat på att det luktar riktigt illa i staden.

  I Åbo har folk igen reagerat på att det luktar riktigt illa i stadens centrum under nätterna och morgnarna. Senast inträffade samma sak för några veckor sedan.

 • ABC i Eurodance: J som i Jam & Spoon

  10.08.2016 Kultur och nöje

  Klassiska gitarren gav tysk duo tidigt genombrott.

  Det hela började år 1991 i Frankfurt och slutade i tragedi, men längs vägen bjöd duon Jam & Spoon tillsammans med Plavka åtminstone upp till Eurodance på allvar och gjorde det med ett eget, mystiskt sound.

 • Mystiker med sinne för melodi. In memoriam Einojuhani Rautavaara

  28.07.2016 Kultur och nöje

  Sibelius arvtagare blev internationell kändis på 90-talet.

  Vårt lands internationellt sett mest kända tonsättare efter Jean Sibelius var 87 år då han avled i sviterna efter en svår operation den 27 juli.

 • Mystiska paket vid postcentraler i Norge och Sverige

  03.06.2016 Utrikes

  Pulverlarm också i Stockholm - två paket hittades i morse.

  Mystiska paket med pulver i har hittats i en svensk och i en norsk postcentral. Svenska och norska myndigheter utreder nu om det finns något samband mellan händelserna.

 • Catarina Degerman har kontakt med andevärlden

  24.01.2016 Yle Fem

  Döda och ofödda - de finns bland oss.

  Vi människor är rädda för det okända och därför har vi en skeptisk inställning till den andliga världen. Den går varken att bevisa eller motbevisa. Catarina Degerman menar att det inte heller handlar om att tro på den – du ska känna den!

 • Den kontroversiella prästen Valdemar Nyman

  06.12.2015 Kultur och nöje

  Katarina Gäddnäs har skrivit en biografi över Valdemar Nyman

  Att göra en renässansmänniska som Valdemar Nyman rättvisa i en biografi av detta korta format – det låter sig helt enkelt inte göras. Det är som att fånga en fjäril, än fladdrar den hit, än fladdrar den dit, skriver Katarina Gäddnäs i boken ”Allt liv är Ett. Prästen och författaren Valdemar Nyman”.

 • Lilla Ängelby bär på stora hemligheter

  28.09.2015 Yle Fem

  Mia Skäringer har huvudrollen i ny dramathriller

  Mia Skäringer, känd från bland annat Solsidan, har huvudrollen i dramathrillern Ängelby. En berättelse om ett samhälle där människorna styrs av dolda krafter. En plats där det snart spås inträffa världsomvälvande händelser.

 • Extasens olika uttryck

  10.09.2015 Kultur och nöje

  Hurdan är extasen i vår nutidskonst?

  En målar ett huvud om och om igen. En annan tar med självaste Amos Andersson i sin installation…Under rubriken Den heliga Teresas extas bearbetar tio konstnärer sin relation till extasen.

 • Björn i Central Park förbryllar i New York

  08.10.2014 Utrikes

  Polisen i New York står handfallen. En björnunge hittades i Central Park i måndags och ingen vet hur björnen hamnade i parken mitt i miljonstaden.

 • Wicca i Vasa

  07.04.2014 Vega

  - Strax innan jag skulle börja i gymnasiet kom jag över en bok om wicca och häxkraft. Efter att ha läst och funderat en hel del blev jag mer och mer intresserad, och eftersom jag aldrig riktigt känt mig hemma i någon annan religion så kändes wicca-traditionen helt rätt. Linn Alice Wilhelmsson I Vasa är en ung, finlandssvensk nyhedning som följt den wiccanska livsstigen sedan 2006.

 • "De utvalda"

  11.11.2013 Vega

  - Redan de gamla grekerna hade behov av en esoterisk, mera hemlig, kunskap - nånting som inte alla får tillgång till. Så säger Sven-Erik Klinkmann, som är filosofie doktor, docent i populärkultur och författare i Vasa. Allt sen dess har denhär "Arcada Mundi" eller "Arcada Dei", naturens hemligheter, funnits som en slags irrationell medvetandeström som följt människans utveckling under de senaste årtusendena.

 • "Lite mystik skall det vara"

  11.11.2013 Vega

  Rebecca-ordens Mathilda Wrede-loge i Vasa grundades 1967 som den allra första i Finland. Det var fruar till medlemmar i Odd Fellows som beslöt sig för att grunda en egen loge.

 • Varför är Halloween bara klumpigt i Finland?

  31.10.2013 Nyhetsskolan

  Nu firas Halloween som är en stor fest framför allt i USA. Men varför kunde man inte kasta sig in i den kusliga festen med besked också här i Finland, frågar Rakel Similä.

 • Rudolf Steinerskolan i Finland

  16.01.2009 Arkivet

  Vad är Steinerskola och eurytmi?

  Vad är Steinerskola och eurytmi? Se glimtar genom ett halvt sekel.

Sidor