Hoppa till huvudinnehåll

depression

 • André Linman: ”När Sturm und Drang lades ner visste jag inte vem jag var längre”

  07.01.2018 Kultur och nöje

  André Linmans ungdom präglades av turnéliv och fester.

  Han blev rockstjärna som 14-åring och hade i tjugoårsåldern gjort mer än många artister hinner med under en hel karriär. Men efter tre guld- och platina-album, turnéliv och sorglöst festande lades bandet Sturm und Drang på is. André Linman fick börja om från noll. Nu är han premiärartist i serien Ensam på Scenen.

 • Jenny Sinisalo körde slut sig på jobbet: "Grundkommunikationen fattas på arbetsplatserna"

  03.12.2017 Västnyland

  Individuella lösningar viktiga för att man ska orka.

  Jenny Sinisalo vet i dag att hon inte klarar av att jobba heltid. Men det krävdes flera sjukskrivningar, en utmattningsdiagnos och en ny utbildning för att hon skulle hitta en fungerande balans.

 • "Det är sällsynt i vårt samhälle att någon lyssnar" - webbtjänst ger nu råd och stöd på svenska

  02.12.2017 Inrikes

  Hjälper med alkohol- och spelberoende och psykisk ohälsa.

  Webbtjänsten Kokenet.fi svarar på anonyma frågor om problem som få vill prata öppet om. Vi ger tips och råd om hur man kan få hjälp. Det handlar också om att bli mött. Det är ganska sällsynt i vårt samhälle att någon lyssnar på dig, säger Pia Alarto.

 • Pressen på gymnasieeleverna ökar - var femte flicka är utmattad

  22.11.2017 Hälsa

  Utredning visar på utvecklingsbehov i gymnasierna.

  Skolutmattning är ett växande problem i gymnasierna. Närmare tjugo procent av flickorna känner sig utmattade. Utmattning är också ett problem bland pojkar i gymnasiet, om än i mindre utsträckning.

 • Denkkan är rapparen som vågar snacka känslor

  04.11.2017 X3M

  Dennis Stor vägrar stå vid sidan om när folk mår dåligt.

  Rapparen Denkkan, eller Dennis Stor som han egentligen heter, vägrar stå vid sidan om och se på när andra mår dåligt. Genom sin musik vill han visa att det finns någon som lyssnar och försöker förstå.

 • Vintermörkret är mardrömmarnas tid – hälften av finländarna har mardrömmar varje månad

  01.11.2017 Vetenskap

  Kvinnor har mera mardrömmar än män visar forskning.

  Ungefär hälften av finländarna harr mardrömmar varje månad. Mardrömmarna är ett psykiskt allmänsymptom som vittnar om psykisk påfrestning, visar en doktorsavhandling som granskas den här veckan vid Åbo universitet.

 • Ny upptäckt kan leda till bättre vård: "Depression är kanske tolv olika typers sjukdomar och inte bara en som vi tidigare trodde"

  25.10.2017 Åboland

  Nationellt åtgärdsprogram kan förbättra vården på lång sikt.

  En finländsk forskargrupp har en teori om att depression egentligen är tolv olika typers sjukdomar än bara en som man trott tidigare. Det här kan förbättra vården av deprimerade.

 • Sami Jauhojärvi i tv-program: Funderade på självmord efter läkemedelsbyte

  14.10.2017 Sport

  Iltalehti: Jauhojärvi hade mörka tankar hösten 2014.

  I februari år 2014 tog Sami Jauhojärvi OS-guld i lagsprint. Några månader senare övervägde han självmord. Det var ett byte av astmamedicin som orsakade de mörka tankarna, säger Jauhojärvi till Iltalehti.

 • Minori Yoshida - Dom kallar oss invandrare

  13.10.2017 Yle Fem

  Jag blev deprimerad på vintern. Den var längre än jag trott.

  Jag bestämde mig för att börja blogga på japanska om mitt liv här i Finland och hade nästan 20 000 besökare i veckan. Jag ville visa att det finns ett liv utanför Japan.

 • Antonia Ringboms nya animationer vill minska stigmat kring mentala problem

  10.10.2017 Hälsa

  Sinnebilder lyfter fram åtta personers berättelser.

  Man tänker inte på att människor kan vara tillfälligt ur spel och sen komma tillbaka och vara helt okej, säger Ringbom som lyfter fram åtta autentiska berättelser om mental ohälsa i animationsserien Sinnebilder. Den 10 oktober är Världsdagen för psykisk hälsa.

 • Allt fler österbottniska ungdomar söker hjälp för ångest

  19.09.2017 Österbotten

  Socialhandledare: Man är sämre på att hantera känslor i dag.

  Allt fler ungdomar från Korsholm söker hjälp vid ungdomsstationen Klaara i Vasa. Men trots det mår inte de unga sämre än tidigare. Istället är man inte lika bra på att hantera känslor, anser socialhandledare Cecilia Flygar.

 • Vi vet det men vad gör vi? Sjukpensioneringar bland unga ökar

  18.09.2017 Inrikes

  Sjukpensioneringar bland äldre minskar men ökar bland yngre.

  Av drygt 200 000 sjukpensionärer är tio procent, eller omkring 23 000, i åldern 16-34 år. De yngre sjukpensionärerna ökar och det är katastrofalt, säger psykoterapeut Monica Halinen.

 • Forskning: Antidepressiva mediciner fungerar ofta väl - klart överlägsna placebo

  23.08.2017 Vetenskap

  Medicinerna är mycket bättre än sitt rykte, säger forskare.

  Den uppmärksammade teorin om att antidepressiva läkemedel skulle vara verkningslösa avfärdas nu av svenska forskare. De har gjort en omfattande genomgång av många vetenskapliga studier och patientdata.

 • "En psykpatient har aldrig semester från sin sjukdom"

  26.07.2017 Inrikes

  Det är svårare att få krishjälp på sommaren.

  För den som har psykiska problem kan sommaren vara en extra tung tid. I juli när vårdenheterna är stängda och terapeuterna är på semester är det svårare än vanligt att få hjälp.

 • Humans of Rockoff

  24.07.2017 X3M

  Vilka berättelser gömmer sig bakom festivalfolket på Åland?

  Fanny är ensam sjukvårdare på en ö med 475 invånare. Sebastian har vuxit upp i skuggan av sin tvillingbror. Här är berättelserna som går under huden på Ålands festivalfolk.

 • Nina Kihlman hjälper aggressiva kvinnor

  09.07.2017 Östnyland

  Efter en lång depression ville Kihlman hjälpa andra.

  Efter att Borgåbon Nina Kihlman kom ur en lång tid av depression visste hon att hon ville hjälpa andra. På Maria Akademi möter hon kvinnor som är rädda för sin aggression.

 • Lettisk läkare: En fjärdedel av mina patienter har upplevt depression

  30.06.2017 Utrikes

  Lettland hör till EU:s absolut mest miserabla länder.

  Lettland hör till de länder i Europa där den mentala hälsan är sämst. Vi har träffat Ainis Dzalbs, en familjeläkare på landsbygden i Lettland som nästan dagligen stöter på depression och ångest. Han säger att många letter saknar förutsättningar att sträva efter lycka.

 • Bärtils bokklubb: Sanna Tahvanainen skriver om skörhet och besatthet

  16.06.2017 Kultur och nöje

  De svåra frågorna får ta plats i Tahvanainens bilderböcker.

  Sköra mammor, starka flickor och en ekorre som blir besatt och beroende av popcorn. I sina böcker för barn vill Sanna Tahvanainen inte väja för de svåra frågorna.

 • Varför är jag så trött?

  15.06.2017 Sex & sånt

  Vad beror min trötthet på?

  Hej, jag är en tjej på 23 år. Jag har varit deprimerad i 10 år och känner mig otroligt trött hela tiden. Jag har ätit depressionsmediciner i över ett år nu och gått i terapi i två år. Känner nog att det hjälpt, men de senaste veckorna har jag börjat dra mig undan sällskap och tillställningar för att jag helt enkelt inte orkar. Jag vet att man inte alltid har energi för allting och har det lite stressigt då jag ska skriva min kandidat, livet är inte en dans på rosor, men jag är lite orolig. Det kan inte vara normalt att vara så här trött. Försöker se till att jag inte sover för mycket, så jag tror inte att min trötthet beror på det. Varför är jag så trött? Borde jag söka hjälp? Varifrån? Eller ska jag försöka vänta ut det?

 • Påverkas sexlusten av antidepressiva?

  14.06.2017 Sex & sånt

  Bra sexlust, fast jag äter antidepressiva?

  Jag har varit ihop med samma underbara kille i cirka 4 år. I början hade vi jätteofta och superbra sex, men efter de första två åren började det dö ut. Nu har vi sex en gång i veckan om det är en bra vecka. Jag känner att han vill oftare än jag och att min lust drogs ner när jag började äta antidepressiva. Finns det något sätt att höja min sexlust?

Sidor