Hoppa till huvudinnehåll

Pablo Picasso

 • För en tusenlapp kan man bli ägare till en Picasso eller Banksy - i USA blir värdefull konst tillgänglig för småinvesterare

  14.02.2020 Utrikes

  Företaget Masterworks har redan fått 36 000 investerare.

  De stora pengarna som rör sig på konstmarknaden och värdet på flera konstverk har stigit enormt under de senaste årtiondena.

 • Bland fåglar och gestalter i Mirós konst

  10.03.2017 Kultur och nöje

  Hur går Mirós konst hem bland ungdomar?

  Joan Mirós unika bildspråk upphör inte att fascinera konstpubliken världen över. Men vad får två glada tonåringar ut av hans lekfullt naivistiska uttryck? Vi besökte en aktuell Miró-utställning på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.

 • Mycket mer än Konvalescenten och självporträtt på Puolalabacken

  16.09.2016 Åboland

  Helene Schjerfbecks 70-åriga karriär på Åbo konstmuseum.

  I dag, fredag, öppnas utställningen Helene Schjerfbeck i Åbo konstmuseum. Museets egna Schjerfbecksamling hör till landets främsta, dessutom har tiotals verk lånats från andra håll för att åstadkomma en unik utställning med en av de mest betydande modernisterna inom den västerländska konsten.

 • ”Vad är det här för trams?”

  14.02.2016 Kultur och nöje

  Utställningen Dysterbotten aktiverat frågan vad konst är.

  Frågan om vad som är konst har än en gång aktualiserats. Det är vår artikel om utställningen Dysterbotten, som har väckt frågan vad det är ett uttryck för när någon säger: ”Det här är inte konst”? Den frågan ställer vi konstvetaren Fred Andersson.

 • Peggy Guggenheims gigolobrigad

  06.06.2015 Kultur och nöje

  Peggy Guggenheim älskade konst och män

  Peggy Guggenheim hade näsa för det nyaste inom konsten. Och hon föll för intellektuella alkoholister. Hennes unika museum i Venedig har 400 000 besökare per år.

 • Rekorddyr Picasso såld på auktion

  12.05.2015 Utrikes

  Kvinnorna i Alger köptes av privatperson.

  Pablo Picassos målning Kvinnorna i Alger från 1955 har sålts på auktionshuset Christie's i New York för rekordsumman 179,4 miljoner dollar eller 161 miljoner euro. Det är därmed den dyraste tavlan som hittills sålts på en auktion.

 • Picasso-skatt i garaget - pensionärspar anklagas för stöld

  13.02.2015 Utrikes

  På fredagen avslutas en ovanlig rättegång mellan den 75-årige elektrikern Pierre Le Guennec och arvingar till konstnären Pablo Picasso. Le Guennec står anklagad för att ha stulit 271 verk av Picasso, till ett värde av 100 miljoner euro.

 • Picassomuseet öppnar efter turbulent renovering

  25.10.2014 Utrikes

  På årsdagen av Pablo Picassos födelse den 25 oktober öppnar Picassomuseet i Paris åter sina portar. Efter att ha varit stängt i nästan fem år är det nu färdigrenoverat. Men det var nära att museet aldrig kom att öppnas igen.

 • Första världskrigets fasor blev målningar, musik och litteratur

  10.10.2014 Kultur och nöje

  Första världskirget lockade många författare, tonsättare och konstnärer till slagfälten. En del kom aldrig hem igen, medan andra återvände med fruktansvärda syner och upplevelser i bagaget. Hur syns detta i deras konst?

 • Svårt att återlämna konst från fyndet i München

  13.11.2013 Utrikes

  I Tyskland vill man nu så snabbt som möjligt, reda ut vad man ska göra med det spektakulära konstfyndet i München. Att överlämna konstverken till de tidigare judiska ägarna kommer ändå inte att vara enkelt.

 • Picassos verk i Sverige och Finland

  18.09.2009 Arkivet

  Galleri Arteks picasso-utställning 1981

  I Finland har Picassos verk hittills visats bara som grafikblad på små gallerier. Däremot höll Moderna Museet i Stockholm en stor Picassoutställning 1988. Här dryftas Picasso och Finlands perifera roll i kulturlivet.