Hoppa till huvudinnehåll

faraoner

 • Faraostatyer funna i förort i Egypten

  10.03.2017 Utrikes

  Statyerna är 3 000 år gamla.

  De 3 000 år gamla statyerna hittades i en lerig grop i en förort till Kairo. Den ena statyn är åtta meter hög och tros avbilda Ramses II, som också är känd som Ramses den Store. Den andra statyn föreställer kung Seti II.

 • Sofia Häggman: Mitt sommarhus i Egypten

  09.08.2016 Vega

  Sofia Häggmans paradis på jorden ligger i Siwa, Egypten.

  Karavaner, sanddyner oaser... För en utomstående låter det som taget ur Tusen och en natt, då egyptologen Sofia Häggman berättar om sina första intryck då hon klev av bussen i Siwa i Egypten för 20 år sedan. Hon drack mängder med te, blev vän med lokalbefolkningen och genom ett impulsköp blev hon lycklig ägare till en liten dadellund.

 • Museianställda inför rätta för att ha limmat fast Tutankhamons skägg med epoxilim

  24.01.2016 Utrikes

  Fläckarna vid skäggroten avslöjade reparationsmissen.

  Åtta anställda - bland annat en tidigare chef - vid Egyptiska museet i Kairo kommer att ställas inför rätta för den "chockerande" metoden att försöka limma tillbaka skägget på den 3 000 år gamla Tutankhamon.

 • Tutankhamons guldmask gick att rädda

  17.12.2015 Utrikes

  Skandal när maskens skägg reparerades med superlim ifjol.

  Det blev skandal när det i början av året uppdagades att museianställda hade reparerat guldmasken med superlim. Nu är den återställd efter en komplicerad restaureringsoperation.

 • Nefertitis grav upptäckt efter 3 300 år?

  28.11.2015 Utrikes

  Drottning Nefertiti är känd för sin skönhet.

  Arkeologerna tror sig ha hittat drottning Nefertitis gravkammare i Konungarnas dal vid Luxor i Egypten. Det är i så fall en sensationell upptäckt inom egyptologin.

 • Tutankhamons mask går att laga

  25.01.2015 Utrikes

  Historien med farao Tutankhamons förstörda guldmask har väckt stor uppståndelse. Nu säger den konservator som har fått i uppgift att restaurera masken att den går att reparera.

 • Tutankhamons mask reparerades med epoxi

  22.01.2015 Utrikes

  En fadäs av det lite allvarligare slaget har inträffat på det egyptiska muséet i Kairo. Tutankhamons mask är en av huvudattraktionerna, men då skägget föll av den ovärderliga masken i samband med en rengöring i fjol, reparerades den med hårdplasten epoxi.

 • Okänd drottnings grav hittad i Egypten

  05.01.2015 Utrikes

  En grav som tillhör en tidigare okänd drottning har hittats i Egypten. Arkeologerna tror att drottningen är farao Neferefras fru.

 • Okänd faraos grav hittad i Egypten

  16.01.2014 Utrikes

  En tidigare okänd faraos grav har upptäckts i den forntida staden Adybos i södra Egypten, runt 500 kilometer från Kairo. Det meddelade Egyptens minister för fornminnen, Mohamed Ibrahim, på onsdagen.

 • Blev farao Tutankhamun överkörd?

  04.11.2013 Utrikes

  Det är mer än nittio år sedan farao Tutankhamuns grav upptäcktes, men fyndet frambringar ständigt nya överraskningar. Enligt de senaste rönen blev den tonårige härskaren överkörd av en stridsvagn, och vid balsameringen efteråt gick något ordentligt fel.