Hoppa till huvudinnehåll

Fukushima prefektur

 • Ilska hos arrangörer och medborgare inför OS i Tokyo 2020 - men av helt olika orsaker

  05.12.2019 Utrikes

  Det blir ett svettigt sommar-OS.

  Med åtta månader kvar innan den olympiska elden tänds för sommarspelen i Tokyo så bubblar ilskan under ytan både hos arrangörer och allmänhet. Fast av helt olika skäl. Några vill att spelen stoppas helt, medan andra bistert ser hur vissa tävlingar flyttas från den japanska huvudstaden.

 • Japanska kärnkraftschefer friades i Fukushimarättegång: "Ingen kunde ha förutsett tsunamin"

  19.09.2019 Utrikes

  Åtalades för professionell oaktsamhet

  En domstol i Japan har friat tre före detta kärnkraftsdirektörer som bland annat åtalades för professionell vårdslöshet med anledning av kärnkraftsolyckan i Fukushima år 2011. Cheferna ansågs inte heller skyldiga till att 44 åldringar avled efter tvångsevakueringar under och efter olyckan.

 • Före detta Fukushimadirektörer inför rätta

  30.06.2017 Utrikes

  18 500 personer dog till följd av tsunamin i området.

  Tre före detta direktörer vid kraftverket i Fukushima åtalas för försummelse. Kärnkraftsolyckan i Fukushima orsakades av en jordbävning och en tsunami.

 • Schweizarna emot snabb avveckling av kärnkraft

  27.11.2016 Utrikes

  Både folket och kantoner sade nej.

  Schweizarna avvisar en plan som skulle ha tvingat regeringen att påskynda avvecklingen av kärnkraft. Folkomröstningen resulterade i att 54,2 procent av schweizarna och en klar majoritet av de 26 kantonerna avvisade förslaget.

 • Tsunamivarning hävd efter jordbävning i Japan - se video från skalvet

  22.11.2016 Utrikes

  Epicentret låg nära Fukushima, som drabbades hårt år 2011.

  Japan skakades sent på måndag kväll finsk tid av en kraftig jordbävning. Jordbävningens epicentrum låg nära Fukushima, som år 2011 drabbades av en förödande jordbävning där stadens kärnkraftverk slogs ut av en tsunami.

 • Jordskalv i Japan - tsunamivarning utfärdades

  21.11.2016 Utrikes

  Skalvet hade styrkan 7,3 på richterskalan.

  Japan drabbades av ett jordskalv sent på måndag kväll finsk tid. Skalvet hade styrkan 7,3 på richterskalan, och skedde utanför kusten cirka 67 kilometer från Iwaki. Skalvet skedde på 10 kilometers djup.

 • Bokrecension: Att acceptera sorgen, inte bära den som ett ok

  21.08.2016 Kultur och nöje

  Henrika Ringbom skriver om att lära sig leva med sorgen.

  Under många år levde författaren Henrika Ringbom med sorg och bekymmer, sjukdom och död. I boken "elden leende" skriver hon om hur en resa till Japan lärde henne att leva med katastrofer och traumatiska erfarenheter.

 • Kärnkraft på tapeten i Lovisa

  04.03.2016 Östnyland

  Föreningen Miljöringen firar 30-årsjubileum.

  Föreningen Miljöringen i Lovisa firar sitt 30-årsjubileum. Samtidigt har det gått fem år sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima. Det här uppmärksammas med ett evenemang kring kärnkraft på veckoslutet.

 • Fyra år sedan förödelsen i Fukushima

  11.03.2015 Utrikes

  Det har gått exakt fyra år sedan en kraftig jordbävning utanför Japans kust utlöste en av vår tids värsta kärnkraftsolyckor. Fortfarande lider många av katastrofen i Fukushima och de närliggande områdena. Hundratusentals japaner har inte kunnat flytta tillbaka till sina hem efter olyckan.

 • Evakuerade återvänder snart till Fukushima

  25.02.2014 Utrikes

  De första evakuerade invånarna får snart återvända till sina hem nära det havererade kärnkraftverket i Fukushima i Japan. Den första april kan drygt 300 personer få återvända till sina hem i staden Tamura som ligger 20 kilometer från kärnkraftverket.