Hoppa till huvudinnehåll

Kosovokriget

 • Serbien flyttade 20-års minnesdagen av Natos bombningar - kopplas nu till den ryska ”segerdagen mot fascismen”

  10.05.2019 Utrikes

  20 år har förflutit sedan Jugoslavien bombades av Nato.

  Natos bombning av Jugoslavien är fortfarande ett öppet sår i dagens Serbien. 20 år efter kriget är relationen till broderfolket Ryssland alltjämt stark, medan den interna splittringen i Serbien är större än någonsin.

 • Kosovo angrips både från öst och väst

  17.01.2018 Utrikes

  Får skäll både av USA, EU och Serbien.

  Europas yngsta land Kosovo har hamnat svårt i kläm mellan öst och väst.

 • "Vi måste skapa fler jobb i Kosovo så de unga kan göra annat än sitta på café"

  28.03.2017 Utrikes

  Den unga nationens framtid kapades av korrupta politiker.

  De unga i det fattiga Kosovo var barn under kriget mot Serbien för snart 20 år sedan och tonåringar under fredsprocessen som ledde till självständighet. I dag ser framtiden dyster ut och de som har ambitioner drömmer om att flytta utomlands. Ungdomar och unga företag som vill ta del av det öppna Europa stöter på hinder redan från början eftersom de behöver visum för alla resor och det är både tidsödande och dyrt.

 • Kosovo är redo för upprättelse för dem som våldtogs under kriget

  21.03.2017 Utrikes

  Kosovo gör framsteg i rehabiliteringen av våldtäktsoffren.

  Under Kosovokriget 1998-1999 våldtog serbiska styrkor tusentals kosovoalbanska kvinnor. Våldtäkt användes som ett strategiskt vapen för att förnedra motståndaren. Nu börjar tabut kring våldtäkterna långsamt att raseras. Både medborgarorganisationer och myndigheterna har jobbat hårt för att de överlevande ska få ekonomisk kompensation och juridisk upprättelse.

 • Serbien och Kosovo lovar lugna tåggräl i Bryssel

  25.01.2017 Utrikes

  Mogherini: Lovande början på samtalen.

  Ländernas ledare lovar att lägga grälet bakom sig och upphöra med provokationer. EU:s Federica Mogherini kallar samtalen en lovande början.

 • Storm och hotelser kring serbiskt "provokativt" tåg

  15.01.2017 Utrikes

  Tåget till norra Kosovo stoppades vid gränsen.

  De redan tidigare spända relationerna mellan Serbien och Kosovo försämrades ytterligare på lördagen då Serbien försökte köra ett tåg med nationalistiskt budskap in i norra Kosovo men ångrade sig efter häftiga kosovanska proteser.

 • Serbiskt tåg åkte till Kosovo med budskapet "Kosovo är Serbien"

  14.01.2017 Utrikes

  Kosovo protesterar mot "provokationen".

  Serbien skickade på lördagen iväg ett kontroversiellt tåg med nationalistiskt budskap till norra Kosovo där etniska serber är i majoritet i det albanskt dominerade Kosovo.

 • Astrid Thors: Flyktingkrisen kan trigga etnisk konflikt på Balkan

  08.02.2016 Utrikes

  Statsledare fruktar att området blir EU:s bakgård.

  Utvecklingen på västra Balkan är det största orosmomentet i flyktingrörelsens Europa bedömer Astrid Thors, OSSE:s högkommissionär för frågor om nationella minoriteter. I värsta fall kan den pågående politiska krisen i Makedonien eskalera till en etnisk konflikt.

 • Tyska Bundeswehr: En 60-åring som söker sin roll

  21.11.2015 Utrikes

  Återupprustning redan tio år efter krigsslutet.

  Det var häftiga protester och heta diskussioner som kantade upprättandet av tyska Bundeswehr. Bara tio år efter andra världskriget fick Tyskland i alla fall igen en egen militär. Idag 60 år senare söker det tyska försvaret fortfarande sin nya roll.

 • Hård kille med mjuka intressen

  20.04.2014 Samhälle

  Peter Ramstén har jobbat som fredsbevarare i Kosovo. Han kom dit redan ett par månader efter krigsslutet och har därmed sett folk bli dödade på öppen gata. I Samtal om livet rör sig Peter i Kosovo och på andra håll där finländska fredsbevarare tjänstgör eller har gjort det. Men det ska också handla om inredning, naturfotografering och hur Peter får äldre damer att prata om sina liv när han åker buss i Åbo.