Hoppa till huvudinnehåll

Frank-Walter Steinmeier

 • Sista stycket stenkol – en bit tysk industrihistoria går i graven

  21.12.2018 Utrikes

  Stenkolsgruvan Prosper-Haniel stängs i Ruhrområdet.

  I dag stänger den sista stenkolsgruvan i Ruhrområdet. I Tyskland betyder det slutet på 200 år av industrihistoria. Att bryta stenkol har i Tyskland ändå redan länge varit en olönsam verksamhet.

 • Kristallnatten uppmärksammades i Tyskland - 80 år sedan natten då "Tyskland övergick från civilisation till barbari"

  09.11.2018 Utrikes

  Anses vara startskottet för judeförföljelserna.

  I Tyskland uppmärksammas i dag 80-årsdagen av den så kallade kristallnatten som anses vara startskottet för judeförföljelserna.

 • En impopulär president på charmoffensiv – Erdoğan besöker Tyskland

  27.09.2018 Utrikes

  Relationerna mellan Tyskland och Turkiet mycket ansträngda.

  När den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan idag kommer till Tyskland handlar det om ett statsbesök som väcker känslor. Under de senaste åren har presidenten själv varit den som har bidragit mest till de allt sämre relationerna länderna emellan, men idag är tonen betydligt mildare.

 • Tysklands regeringsbildning: Tvingas Schulz ge efter för den hårda pressen på socialdemokraterna?

  23.11.2017 Utrikes

  Det hörs krav på att SPD fortsätter samarbeta med Merkel.

  I Tyskland är det fortfarande helt oklart hur man ska få ihop en ny regering. Blickarna riktas allt mer mot det socialdemokratiska partiet, där det mot partiledningens uttryckliga vilja höjs röster för att förhandla med Angela Merkel och Kristdemokraterna.

 • Merkel vill inte leda minoritetsregering - regeringspusslet omöjligt?

  20.11.2017 Utrikes

  Merkel föredrar nyval.

  Regeringsbildningen i Tyskland ser ut att bli allt svårare. Socialdemokraterna håller fast vid att man inte vill samarbeta med Angela Merkels kristdemokrater. Den tyska presidenten uppmanar däremot partierna att försöka nå en lösning. Merkel gör också klart att hon inte ämnar leda en minoritetsregering.

 • Steinmeier ny president i Tyskland

  12.02.2017 Utrikes

  Valet stärker tyska socialdemokrater

  Den tidigare utrikesministern Frank-Walter Steinmeier har valts till ny tysk president. Steinmeier tar nu över efter den 77-årige Joachim Gauck, som valde att inte ställa upp för en andra mandatperiod.

 • ”Angela Merkel är Rysslands fiende nummer ett”

  08.02.2017 Utrikes

  Tyskland oroat över rysk inblandning i valkamp.

  I Tyskland förbereder man sig i år för förbundsdagsval och samtidigt också för möjliga ryska försök att blanda sig i den tyska politiken. Tyskland står för tillfället högst upp på listan över ryska mål, säger en Rysslandsexpert vi har talat med.

 • Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier blir troligen president

  14.11.2016 Utrikes

  De två största partierna stöder socialdemokraten Steinmeier.

  Tysklands utrikesminister, socialdemokraten Frank-Walter Steinmeier blir med största sannolikhet Tysklands följande förbundspresident. Kristdemokratiska CDU och socialdemokatiska SDP har kommit överens om att utse Steinmeier som sin gemensamma presidentkandidat i valet i februari.

 • Putin i Berlin för möte om Ukraina

  19.10.2016 Utrikes

  Frågan om sanktioner splittrar den tyska regeringen.

  Om kriget i östra Ukraina ska det handla då Tysklands förbundskansler Angela Merkel i kväll träffar Rysslands president Vladimir Putin. Mötet i Berlin sker inom ramarna för det så kallade Normandie-formatet, vilket betyder att också Frankrikes och Ukrainas presidenter deltar.

 • Tyskland: Tiotusentals turkar demonstrerar för Erdoğan

  31.07.2016 Utrikes

  Polisen förberedd på bråk.

  I Köln i Tyskland ordnas på söndagen en stordemonstration till stöd för den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Demonstrationen har redan på förhand stått för stor politisk irritation i Tyskland.

 • Tyska reaktioner på brexit: ”Ute är ute”

  24.06.2016 Utrikes

  David Cameron får hård kritik.

  Också i Tyskland är många av de ledande politikerna besvikna över att Storbritannien nu lämnar den Europeiska unionen. Man talar om allvarliga konsekvenser för EU, men den största bördan kommer britterna själva att tvingas bära.

 • Mera groll mellan Tyskland och Turkiet efter beslut om folkmord

  02.06.2016 Utrikes

  Tyskland slår fast att massaker på armenier var folkmord.

  Den tyska förbundsdagen har i dag godkänt en resolution där man slår fast att den turkiska massakern på en och en halv miljoner armenier under första världskriget ska kallas för ett folkmord. Turkiet har protesterat mot resolutionen och beslutet väntas ytterligare öka spänningen i de tyska relationerna till Turkiet och president Recep Tayyip Erdoğan.

 • Tyskland till motangrepp mot rysk propaganda

  07.04.2016 Utrikes

  Vill utreda rysk finansiering av politiska rörelser.

  Tyskland reagerar på den ryska propaganda som riktas mot landet. Enligt tidningsuppgifter har de tyska säkerhetstjänsterna fått i uppdrag att motarbeta rysk desinformation och propaganda. Samtidigt ska man ta reda på vilka politiska rörelser möjligen får finansiellt stöd från Ryssland.

 • Turkiet allt närmare inbördeskrig

  17.03.2016 Utrikes

  Tyskland stänger ambassaden i Ankara.

  Allt fler bedömare anser att Turkiet har misslyckats med att stoppa terrorattackerna mot civila mål i landet. Tyskland har stängt sin ambassad i Ankara på grund av terroristhotet och Ryssland uppmanar Turkiet att stoppa våldet mot den kurdiska befolkningen.

 • Soini: Finland aktivt i flyktingkrisen

  21.10.2015 Utrikes

  Soini: Irakiernas bild av Finland borde bli mera realistisk.

  Flyktingkrisen blev huvudtema då utrikesminister Timo Soini (Sannf) träffade sin kollega i Tyskland på onsdagen. Soini sade att det är en missuppfattning att Finland inte är aktivt i flyktingkrisen.

 • 260 kurdrebeller lär ha dödats i turkiska flygräder

  01.08.2015 Utrikes

  Över 160 mål har bombats under de två senaste dygnen.

  Turkiet har fortsatt med sina häftiga flygattacker mot den kurdiska PKK-gerillan i norra Irak. Över 260 rebeller har dödats och 400 har skadats enligt nyhetsbyrån Anadolu.

 • Sverige kräver Ryssland på förklaring - EU fördömer listan

  31.05.2015 Utrikes

  Wallström: Ökar inte förtroendet.

  Sverige kräver en förklaring av Ryssland om den svarta listan över européer som fått inreseförbud. Av de 89 europeiska politiker och tjänstemän som hamnat på listan är åtta svenskar.

 • Utrikesministrar oroade över upptrappade strider i östra Ukraina

  14.04.2015 Utrikes

  Kom överens om att dra bort tunga vapen från fronten

  De upptrappade striderna i östra Ukraina oroar Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike som kom överens om fredsavtalet i Minsk i februari.

 • Iransamtal förlängs ytterligare

  01.04.2015 Utrikes

  Den egentliga tidsfristen gick ut natten till onsdagen.

  Förhandlingarna om Irans kärnprogram förlängs med ytterligare en dag. Samtalen pågår redan på övertid då den egentliga tidsfristen gick ut vid midnatt natten till onsdagen.

 • Känslorna i svall inför Tsipras besök i Tyskland

  23.03.2015 Utrikes

  Det finns flera problem i relationerna mellan länderna.

  Bristande kompromissvilja i skuldkrisen. Bråk om ersättningar för ockupationen under det andra världskriget. Det är mycket som inte är som det borde i relationerna mellan Tyskland och Grekland just nu. Ett litet närmande kan man eventuellt vänta sig idag då premiärminister Alexis Tsipras kommer på besök till Tyskland.

Sidor