Hoppa till huvudinnehåll

Franska revolutionen

 • Teaterrecension: Marat/Sade eller revolution i Mumindalen?

  22.10.2018 Kultur och nöje

  Tre finlandssvenska teatrar går i kamp med utmanande pjäs.

  Peter Weiss moderna pjäsklassiker är som en kameleont, varje epok har drabbats av resonemanget men tolkningarna har växlat i takt med tidsandan. Så vem drar det längsta strået i dag – libertinen eller jakobinen? Klockriketeatern, Sirius Teatern och Teater Mestola söker ett svar.

 • Bokrecension: Alma - ett (själv)porträtt med pincené

  17.04.2018 Kultur och nöje

  Merete Mazzarella skriver om Alma Söderhjelm i ny roman.

  Vem minns Alma Söderhjelm idag? Finlands första kvinnliga professor, aktad forskare och flitig författare, skarptungad skribent och kåsör. I romanen Alma tecknar Merete Mazzarella ett porträtt av denna komplexa och fascinerande kvinnliga pionjär.

 • Marie Antoinettes väg mot giljotinen

  16.11.2016 Vega

  Marie Antoinette blev symbol och giljotinerades.

  Marie Antoinette var bara 14 år när hon i ett alliansäktenskap gifte sig med den franske tronföljaren, den blivande kung Ludvig den sextonde. Hennes egen familj var inte heller småpotatis, precis. Hon hette från början Maria Antonia Johanna von Habsburg-Lothringen. Hon var dotter till regerande Kejsarinnan Maria Teresia av Österrike och hennes man Frans av Lothringen, tysk-romersk Kejsare.

 • Krutdurken som heter Island

  21.08.2014 Vetenskap

  Vi tror att vi har det jobbigt då ett vulkaniskt askmoln från Island kommer och tvingar oss inhibera våra södernresor, som 2010 då Eyjafjallajökull fick ett utbrott. Men historien lär oss att inhiberade flyg kan bli det minsta av våra problem om ett massivt utbrott inträffar på Island.