Hoppa till huvudinnehåll

öppenhet

 • Positiva signaler från USA och Kina efter första förhandlingarna om handelskriget

  10.01.2019 Ekonomi

  Bägge länder har intresse av att normalisera läget.

  Kina och USA har hållit sina första grundliga förhandlingar om att undvika att handelskriget mellan länderna eskalerar. Bägge vinner på en lösning och både USA och Kina signalerar framsteg.

 • Journalisten Jeanette Björkqvist testade att leva helt ärligt i en vecka

  19.10.2018 Hälsa

  Ärlighet vara längst, men hur ärlig är det okej att vara?

  Det sägs att ärlighet vara längst, men hur ärlig är det okej att vara? Journalisten Jeanette Björkqvist testade på att leva ärligt i en vecka och fick sig flera tankeställare.

 • Raseborg ger trots allt ut pm om inomhusluften i staden - men först måste anteckningarna skrivas på ett officiellt sätt

  06.03.2018 Västnyland

  Etelä-Uusimaa och Yle Västnyland har begärt få anteckningar.

  Inomhusluftsgruppen i Raseborg kommer nu göra upp pm, alltså anteckningar, som är offentliga från och med 1.1.2017 framåt. Det har stadsstyrelsen beslutat efter begäran från medier.

 • Granskning visar: Flera lokalpolitiker döljer koppling till HOK-Elanto - trots ny lagparagraf

  09.10.2017 Huvudstadsregionen

  Kopplingen bör redovisas enligt Kommunförbundet.

  Flera lokalpolitiker rapporterar inte om sin bindning till andelslaget HOK-Elanto. Det här visar Yle Huvudstadsregionens granskning. Bland annat stadsplaneringsnämndens ordförande i Esbo sitter i HOK-Elantos delegation, men den uppgiften finns inte med i hans bindningsanmälan till staden. Kommunförbundets jurist Ida Sulin säger att uppdrag inom HOK-Elanto bör redovisas.

 • Riksdagens talman: Besökarlistorna är fortfarande hemliga

  28.09.2017 Inrikes

  Riksdagens kanslikommission utreder nu lobbningsregister.

  Riksdagens kanslikommission har beslutit att fortsätta hemlighålla riksdagens besökarlistor. Samtidigt börjar De gröna, KD och Vänsterförbundet redogöra för sina möten med lobbare.

 • Politiker i Helsingforsfullmäktige vill berätta vem de träffar: "Helsingfors kan göra saker bättre än riksdagen"

  25.09.2017 Huvudstadsregionen

  Saml:s gruppordförande Risto Rautava tveksam till förslaget.

  En offentlig möteskalender där fullmäktigeledamöterna i Helsingfors skriver in vem de träffar, när mötet äger rum och vilka teman som behandlas föreslås nu i en fullmäktigemotion av Fatim Diarra (Gröna). Samlingspartiets gruppordförande Risto Rautava är tveksam till förslaget och säger att han ofta har personliga möten.

 • Tjänstemän låter förstöra riksdagens besökarlistor - trots att HFD har beslutat att de är offentliga

  11.09.2017 Inrikes

  Bortförklaringar och ändlös besvärsprocess om offentlighet.

  Uppgifter om riksdagens besökare är offentliga, har Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast. Men efter HFD-beslutet låter riksdagens kansli förstöra uppgifterna automatiskt varje dag. I praktiken är det nu omöjligt att få insyn i vem som besöker riksdagen.

 • Livskvalitet är en vanlig dag utan smärta

  08.04.2017 Hälsa

  Cancer är ett hårt ord, därför viktigt att våga prata.

  Minna, Stina, Birgitta och Tobias är helt eniga om en sak; vi måste prata om cancer. De har alla genomgått olika cancerbehandlingar. Var och en har sin egen historia och sina egna personliga erfarenheter. Vi har pratat om livskvalitet, allt från utseende, håravfall och peruker till goda vänner och stärkande promenader.

 • Tysk advokat kämpar mot Facebook

  16.11.2016 Utrikes

  Kämpar för att få bort hatkommentarer.

  Han har fått nog av alla hatkommentarer på Facebook. Ja, eller egentligen på att Facebook låter de här kommentarerna stå kvar. Redan ifjol försökte Chan-jo Jun få företaget och dess ledning inför domstol och nu försöker han på nytt.

 • Artikeln avpublicerad

  15.11.2016 svenska-nyheter

  Artikeln har avpublicerats tillfälligt

  Artikeln har avpublicerats på grund av att personen i artikeln kandiderar i årets luciaval. Artikeln kommer att återpubliceras genast efter att valet är klart. Vi beklagar misstaget.

 • Yles principer för kommunikation

  06.06.2016 Bolaget

  Yle är öppen och offentlig i sin kommunikation.

  Vi kommunicerar öppet och gärna om vår verksamhet. Vi motiverar våra beslut på ett gott sätt. Vi väljer rätt talesperson, ton, kommunikationssätt och kanal för varje målgrupp.

 • Haglund: Svenskan i kläm i vårdreformen

  09.11.2015 Inrikes

  Han anser att reformen kan strida mot grundlagen.

  Svenskan hamnar i kläm i vårdreformen anser Svenska folkpartiets ordförande Carl Haglund. Han anser att reformen kan strida mot grundlagen.

 • Stubb: Det kan bli tummen upp eller tummen ner för förvaltningsregister

  04.11.2015 Inrikes

  Det finns många förbättringsförslag, säger finansministern.

  Frågan om ett nytt förvaltningsregister för inhemska aktieinnehav avgörs inte under de närmaste dagarna, uppger finansminister Alexander Stubb (Saml). Han medger att förslaget kan kräva förbättringar.

 • Finansministeriet backade portförbud för journalist

  22.10.2015 Inrikes

  Jari Hanska får nu delta i en bakgrundsträff på ministeriet.

  Tidigare hade ministeriet meddelat att journalisten Jari Hanska inte var välkommen till en diskussion om lagstiftning om värdepapper. Finansministeriet har nu meddelat att träffen är öppen för alla journalister.

 • Attitydbubblan i huvudstadsregionen allt tydligare

  19.10.2015 Huvudstadsregionen

  Attityder innanför och utanför Ring tre glider alltmer isär.

  På fem år har attityderna i huvudstadsregionen glidit allt längre ifrån attityderna på landsbygden och mindre orter. Förändringen från 2010 är betydande, säger man på TNS Gallup, som har undersökt finländarnas attityder.

 • "Skamligt hur lite som satsas på att förebygga självmord"

  10.09.2015 Inrikes

  Vi har talat med Mats, vars bästa vän tog sitt liv.

  Självmord är ett större problem i Finland än i många andra länder. Det uppmärksammar vi nu på den internationella suicidpreventiva dagen. Vi har talat med Mats, vars bästa vän tog sitt liv för några år sedan.

 • Hon skrev pjäs om attityder

  01.09.2015 Tro

  Marina Motaleff ser på annorlundaskap

  Hur bemöter vi mänskor som är annorlunda än oss själva? Skådespelaren, pedagogen och regissören Marina Motaleff har skrivit en pjäs som väcker tankar och stimulerar till diskussion. Pjäsen Gästfrihetens kyrka handlar om den välmenande.

 • "Underligt att man motsätter sig kulturell mångfald"

  28.07.2015 Huvudstadsregionen

  Sannfinländare Turkkila buades av publiken.

  Sannfinländaren Matias Turkkilas tal överröstades av buande och busvisslingar, men annars var stämningen lugn på demonstrationen för ett öppet och mångkulturellt Finland. 15 000 personer deltog i manifestationen.

 • 15 000 demonstrerade för ett öppet Finland

  28.07.2015 Huvudstadsregionen

  Snabb motreaktion på Immonens inlägg.

  Manifestationen mot rasism på Medborgartorget i Helsingfors drog tusentals mänskor ikväll. Demonstrationen hölls med anledning av den sannfinländske riksdagsledamoten Olli Immonens hätska Facebook-inlägg. Programmet var musikbetonat och varvades med tal av politiker och bland annat biskop Irja Askola.

 • Hon vill luckra upp fördomar om psykisk ohälsa

  22.06.2015 Österbotten

  Jennifer Granqvist intervjuar och gör personporträtt.

  Ingen ska behöva känna skam över sin mentala hälsa och varför är det fortfarande tabu att öppet prata om det? Det frågade sig Jennifer Granqvist i Jakobstad och sökte svaren i ett projekt om psykisk ohälsa.

Sidor