Hoppa till huvudinnehåll

Gazakriget

 • Amnesty: Palestinier skyldiga till krigsförbrytelser

  26.03.2015 Utrikes

  Bägge sidor begick krigsförbrytelser i Gazakriget 2014.

  Palestinska trupper förhöll sig hänsynslöst till civilpersoners liv under Gazakonflikten i fjol, slår Amnesty International fast i en rapport. Också Israel uppmanas att utreda sina krigsförbrytelser.

 • Gazakriget drabbar turismen i Israel

  28.09.2014 Utrikes

  Israelturismen har i sommar lidit förluster på över 400 miljoner euro samtidigt som ekonomin krisar. Det är Israels attacker mot Gaza och flygstoppet på Israels internationella flygplats i Tel Aviv som fått turisterna att avboka sina resor till Israel.

 • Gazaborna firade vapenvila

  27.08.2014 Utrikes

  Tusentals Gazabor drog ut på den palestinska enklavens gator för att fira den nya vapenvilan. Egypten lyckades medla fram en mer bestående vapenvila mellan Israel och palestinierna som trädde i kraft på tisdag klockan 19 finsk tid.

 • Överenskommelse om mer bestående vapenvila i Gaza

  26.08.2014 Utrikes

  Egypten har lyckats medla fram en mer bestående vapenvila mellan israeler och palestinier i Gaza. Parterna har stridit i sju veckor i Gaza, och långt över 2 000 människor har dödats under den tiden - främst palestinier.

 • Debatt: Finns det hopp för Gaza?

  22.08.2014 Titta och lyssna

  Efter en dryg veckas eldupphör fortsätter striderna mellan den israeliska armén och Hamas med oförminskad styrka. Vilka är förutsättningarna för att lösa konflikten i Gaza?

 • Upprop om Israels krigsbrott i Gaza

  01.08.2014 Utrikes

  Flera kända personer och experter på humanitär rätt samlas just nu bakom ett internationellt upprop med krav på att Israels eventuella krigsbrott i Gaza måste undersökas.

 • USA: Israel måste skydda civila bättre

  31.07.2014 Utrikes

  USA menar att Israels attack mot den FN-drivna skolan i Gaza inte kan försvaras.

 • FN:s säkerhetsråd diskuterade Gaza i extra session

  28.07.2014 Utrikes

  FN:s säkerhetsrådet kräver att parterna i konflikten på Gaza omedelbart och villkorslöst enas om ett eldupphör.

 • Gaza: Dödssiffran nu över 800

  25.07.2014 Utrikes

  Israel har genomfört nya intensiva flygräder över Gaza efter gårdagen som var en av de blodigaste i den 18 dagar långa Gaza-krisen. I Kairo har USA:s utrikesminister John Kerry presenterat ett utkast till en sjudagars vapenvila som en "humanitär paus" för Gaza.

 • Blodiga demonstrationer på Västbanken

  25.07.2014 Utrikes

  Palestinier sköts ihjäl av israelisk polis vid demonstrationer mot Gazaoffensiven på Västbanken natten till fredagen. Samtidigt har den totala dödssiffran sedan konflkten eskalerade stigit till över 800.

 • FN utreder krigsbrott i Gaza

  23.07.2014 Utrikes

  FN:s råd för mänskliga rättigheter har beslutat utreda om det har begåtts krigsförbrytelser under Israels offensiv mot Gaza. Endast USA röstade emot utredningen.

 • Säkerhetsrådet kräver eldupphör efter blodig söndag i Gaza

  21.07.2014 Utrikes

  FN:s säkerhetsråd kräver ett omedelbart slut på våldsamheterna i Mellanöstern. Säkerhetsrådet samlades tidigt på måndag morgon för att behandla situationen i Gaza. På söndagen miste över 100 palestinier livet, vilket gjorde det till den dödligaste dagen i Gaza sedan markoffensiven för fem år sedan.

 • Netanyahu: Israel redo att utöka offensiven

  18.07.2014 Utrikes

  Israeliska trupper har under dagen trängt allt längre in på Gazaremsan. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger att markinvasionen ska utvidgas betydligt, och offensiven väntas ta upp till två veckor.

 • Finland skickar humanitär hjälp till Palestina

  18.07.2014 Utrikes

  Finland skickar 850 000 euro i humanitärt bistånd för att hjälpa de palestinier som drabbats av den eskalerande krisen i Mellanöstern, meddelar Utrikesministeriet.

 • Israel sköt ner drönare

  14.07.2014 Utrikes

  Enligt militärkällor kom det obemannade flygplanet från Gaza och sköts ner av en missil nära staden Ashdod.

 • Obama redo att medla mellan Israel och Hamas

  11.07.2014 Utrikes

  USAs president Barack Obama är redo att medla om eldupphör i konflikten mellan Israel och Hamas i Gaza.

 • Israel överväger markoffensiv mot Gaza

  08.07.2014 Utrikes

  Israel överväger en markoffensiv mot den palestinska Gazaremsan och kallar in reservister. Arabförbundet ber FN:s säkerhetsråd att sammanträda på grund av det upptrappade våldet mellan Israel och Gaza.