Hoppa till huvudinnehåll

familjebakgrund

 • Ett missat möte och ett splittrat släktträd

  28.01.2016 Yle Fem

  Dokumentär om splittrade judiska familjer.

  Michla och Feivke Schwarz, bror och syster, skulle ha kunnat återförenas i Lodz 1945, men de gjorde de inte. Istället rotade de sig på varsin plats i världen och kontakten bröts. Med tiden ger det upphov till massor av frågetecken. Dokumentären Farväl herr Schwarz handlar om ett missat möte, två familjer och tre generationer.

 • Ungdomsbarometern: Pojkar har svårare att klara vardagen

  27.01.2016 Inrikes

  Pojkar har svårt med matlagning och tvätt.

  Pojkar klarar vid vuxentröskeln sämre av vardagssysslor såsom matlagning, städning och tvätt än flickor, framgår ur den senaste Ungdomsbarometern.

 • Sibbosystrar kallas för utlänningar

  17.10.2015 X3M

  Systrarna Daly har fått stå ut med mobbning och rasism.

  Systrarna Joanna, Melissa och Tara Daly är 50 procent irländare, 25 procent danskar och 25 procent finlandssvenskar. De har fötts i Borgå och vuxit upp i Sibbo. Trots det får de stå ut med elaka, fördomsfulla kommentarer från andra människor.

 • En varm och märklig livshistoria

  09.09.2015 Yle Fem

  Dramat Kronjuvelerna handlar om kärlek och familjeband

  Fragancia Fernandez sitter i polisens förhörsrum misstänkt för mordförsök på rikemanssonen Richard Persson. Men vad ledde fram till den där natten hon gick upp till direktörsvillan med en pistol i handen?

 • Klädesplaggen förmedlar historier

  30.11.2014 Kultur och nöje

  I den nya fotoboken The memory of my wardrobe, ungefär Minnet av min garderob, målar Ida Taavitsainen upp en bild av en släkthistoria genom de kläder som fyra generationer burit.

 • Smärtsam resa tillbaka till DDR

  06.11.2014 Titta och lyssna

  Den 8 mars 1977 utanför den östtyska kusten. I den tidiga morgonen försöker en 5-personers familj fly från DDR. De flyr i 2 kajaker. Vinden tilltar, vattnet är iskallt och vågorna farligt höga.

 • Med tungt bagage ut i världen

  27.10.2014 Titta och lyssna

  Norsk serie där sex kända personer får åka tillbaka till sina rötter. Ofta handlar det om en resa tillbaka till ett förflutet man inte gjort upp med - ett bagage som varit tungt att bära genom livet. En serie full med släktband, exotiska platser och känslosamma återseenden.

 • Ett trasigt danskt familjeporträtt

  26.09.2014 Yle Fem

  Dramaserien Arvingarna kretsar kring herrgården Grønnegaard

  Den internationellt erkända konstnären Veronika Grønnegaard har levt ett excentriskt och färgrikt liv på herrgården Grønnegaard. I den kaotiska miljön på Grønnegaard har också hennes barn vuxit upp. När Veronika dör samlas de för att för att ta avsked men också för att få sin del av arvet. Bodelningen blir en resa in i hemligheter och lögner.

 • Karaktärerna i Arvingarna

  25.09.2014 Yle Fem

  Läs mer om karaktärerna i danska succédramat.

  Det danska succédramat Arvingarna berättar om vad vill det säga att vara en familj i tider då klassiska familjemönster radikalt förändras? Det frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen speglas genom barnen in i våra dagar.

 • Viktigare att få ett yrke än en man

  24.06.2014 Samhälle

  - När jag var ung var jag rädd att jag skulle förälska mig i en jordbrukare, säger pensionerade TV- och radiojournalisten Sinikka Siekkinen. För henne var det mycket viktigare att få ett yrke än att få en man.

 • Den lilla svenska minoriteten i Uleåborg

  13.06.2014 Arkivet

  En stor stad med 100 000 invånare, varav 300 svenskspråkiga.

  Med finska mått mätt är Uleåborg en stor stad med 100 000 invånare. Av dem är ungefär 300 personer svenskspråkiga. Kan man bibehålla sin språkliga minoritet i ett helt finskt samhälle? Det ska Uleåborgssvenskarna få svara på.

 • Familjens mörka historia

  12.02.2014 Titta och lyssna

  Hanli är en vit sydafrikanska som återvänder till sitt hemland, Sydafrika, efter sju år i Sverige. Tillbaka på familjens ägor utanför Pretoria dyker frågorna upp. Hur förhöll sig familjen till apartheid?

 • Lättare för sambopar att bekräfta faderskap

  12.11.2013 Inrikes

  Snart blir det lättare att bekräfta faderskap för en pappa som lever i ett samboförhållande. I dag måste pappan bekräfta faderskap hos socialverket efter barnets födsel, men enligt förslaget till den nya faderskapslagen kan pappan bekräfta faderskap före födseln i samband med mödrarådgivningen.

 • Pappa och fotograf Johannes Runeberg

  05.11.2013 Arkivet

  Ekonomiskt katastrofalt att skaffa barn i Finland?

  Är det ekonomiskt katastrofalt att skaffa barn i sjuttiotalets Finland? Finns det en framtid för familjen? Johannes Runeberg, fotograf och pappa, är nöjd med livet trots att det ibland är svårt att få allt att gå ihop.

 • Att vara en ogift ung mamma på ett mödrahem

  31.05.2013 Arkivet

  Vad gör man om man märker att man väntar barn 1980?

  Den månatliga skräcken för att vara gravid har inte försvunnit trots p-pillren. Och vad gör man om man märker att man väntar barn 1980? Om man inte har bostad, man eller jobb? För vissa kan Ensikoti vara en hjälp i nöden.

 • Felicia Feldt talar ut om sin mamma

  08.03.2013 Arkivet

  En litterär bomb slog ner i Sverige 2012.

  En litterär bomb slog ner i Sverige 2012. Felicia Feldt, dotter till barnexperten Anna Wahlgren, talade ut om en sorglig uppväxt, präglad av missbruk och osäkerhet. Felicia Feldt talar i ett djupt samtal med Bettina om sin uppväxt.

 • Var fattigdomen bättre förr?

  17.12.2012 Arkivet

  Bättre eller sämre?

  Hur såg fattigdomen ut förr? Var den annorlunda? Bättre eller sämre?

 • Kjell Westö arbetar sig fram till berömmelse

  11.08.2011 Arkivet

  Kjell Westö har en lång författarkarriär bakom sig. Varje bok han ger ut har varit ett stort projekt med mycket arbete. De flesta av Westös böcker blir också storsäljare.

 • Kvinnorna på Själö

  22.10.2009 Arkivet

  Mikaela Weurlander om sorgliga kvinnoöden på Själö.

  "I som här inträden lämnen bakom eder allt hopp". Själö hospital kan ses som en ful fläck i Finlands historia. Mikaela Weurlander låter sorgliga kvinnoöden träda fram i sin dokumentär om Själö.

 • Själö och vården av dårar

  31.01.2008 Arkivet

  Karl Sahlgren tar upp mentalvårdens historia.

  I en dokumentär från 1991 tar Karl Sahlgren upp mentalvårdens historia med särskilt vikt på Själö hospital.

Sidor