Hoppa till huvudinnehåll

Europaparlamentsvalet 2014

 • EPP:s Weber bekräftar att han vill bli Junckers efterträdare som chef för EU-kommissionen: "Det handlar om den europeiska livsstilens överlevnad"

  05.09.2018 Utrikes

  Kristdemokraten Weber bekräftade kandidaturen i dag.

  Bayerska kristdemokraten Manfred Weber bekräftar att han vill bli Europeiska folkpartiet EPP:s toppkandidat i EU-valet. I och med det här är Weber ett starkt namn för posten som ordförande för EU-kommissionen.

 • Europaparlamentarikern utan mandat

  17.01.2016 Utrikes

  Bernd Posselt fortsätter i parlamentet utan plats.

  För den tyske kristdemokraten Bernd Posselt slutade Europavalet 2014 i en personlig katastrof. Efter 20 år i EU-parlamentet stod han plötsligt utanför. Men Posselt valde att fortsätta med jobbet i parlamentet i alla fall.

 • EU:s kontrollräkning: Ingen historisk uppgång

  09.08.2014 Utrikes

  Deltagandet i Europaparlamentsvalet var rekordlågt trots att preliminära uppgifter gav vid handen att valdeltagandet i hela EU skulle ha ökat en aning.

 • Både dyr och billig kampanj gav plats i Europaparlamentet

  28.07.2014 Inrikes

  Centerns Olli Rehn och Samlingspartiets Alexander Stubb kniper första och andra pallplats i fråga om EU-valets dyraste kampanjer. Sannfinländaren Jussi Halla-aho satsade allra minst på valfinansiering.

 • Nationella Frontens storseger hett debattämne i Paris

  26.05.2014 Utrikes

  - Nationella Fronten's framgångar gör mig ledsen och besviken, säger portvakten David vid en av tidningskioskerna på Place de la Bastille i Paris. David är ändå inte förvånad över att Nationella Fronten fick cirka 25 procent av fransmännens röster i EU valet.

 • Här samlade våra EU-parlamentariker sina röster

  26.05.2014 Inrikes

  I vilka kommuner var stödet starkast? Och var väckte din kandidat inga sympatier? Den interaktiva kartan visar var de finländska Europaparlamentarikerna drog in mest och minst röster.

 • Så här röstade medlemsländerna

  26.05.2014 Utrikes

  Mindre än hälften av de röstberättigade i Europeiska unionen använde sin rösträtt i EU-valet. Men andelen var ändå snäppet högre, med 43,9 procent jämfört med 43 procent 2009. Här ser du hur medlemsländerna röstade.

 • Framgång för EU-kritiker i Danmark

  26.05.2014 Utrikes

  Det gick som väntat i EU-valet i Danmark. Suverän seger för EU-motståndare och ett resultat som kunde betecknas som ok för regeringspartierna. Förlust för Venstre, där väljarna är missnöjda med tidigare statsministern Lars Lökke Rasmussen.

 • Seger för FI, MP och SD i Sverige

  26.05.2014 Utrikes

  Ett kollektivt steg åt vänster beskriver det svenska valresultatet i Europaparlamentsvalet. Regeringspartierna med Moderaterna i spetsen gick back medan Miljöpartiet och Feministiskt initiativ fick ökat förtroende.

 • Halla-aho försvarar sitt utspel

  26.05.2014 Inrikes

  Sannfinländarnas röstmagnet Jussi Halla-aho tar ståhejet kring sin SFP-kritik med ro. Det var inte ett slag under bältet sade Hallo-aho vid valvakan i går kväll.

 • Klickmagneterna nådde inte ända fram

  26.05.2014 Val

  Yles kandidatgalleri med intervjuer med EU-kandidaterna blev en stor succé med över en miljon visningar. De kandidater vars klipp blev mest sedda klarade sig ändå inte hela vägen till Europaparlamentet.

 • Så röstade Svenskfinland

  26.05.2014 Val

  SFP samlade oväntat nästan alla röster på Åland och i många österbottniska kommuner. I de nyländska kommunerna med hög andel finlandssvenskar var det Alexander Stubb, Christina Gestrin och Nils Torvalds som samlade flest röster. I vår interaktiva grafik ser du hur Svenskfinland röstade!

 • Johan Kjellberg: De största överraskningarna uteblev

  25.05.2014 Val

  EU-valet bjöd till sist på ganska få överraskningar. Det följde i hög grad förhandsspekulationerna. De invalda tretton är alla kändispolitiker, inga överraskningsnamn här inte. Men valdeltagandet ökade till och med en aning.

 • Finlandssvenska favoriter utanför SFP

  25.05.2014 Val

  SFP behåller sitt mandat i EU-parlamentet men finlandssvenskar finns det också i de andra partierna. Alexander Stubb blev klar etta i det här valet med närmare 150 000 röster men hur gick det för de övriga kandidaterna med finlandssvensk profil?

 • Stubb röstmagnet, Torvalds brakade in

  25.05.2014 Val

  Alexander Stubb blev EU-valets röstmagnet men Samlingspartiet tog inte den väntade segern. Sett till mandat gick det bra både för Vänsterförbundet och Sannfinländarna. SFP höll sin plats med stor marginal och Nils Torvalds fortsätter i parlamentet.

 • SFP behåller sitt mandat

  25.05.2014 Val

  SFP får 6,7 procent av rösterna i hela landet. Det betyder att partiet behåller sitt mandat i EU-parlamentet. Det är Nils Torvalds som representerar partiet i parlamentet under de kommande fem åren.

 • Här är de tretton invalda

  25.05.2014 Val

  Finland har valt sina EU-parlamentariker. Valets röstkung blev Alexander Stubb (Saml). SFP fick behålla sitt enda mandat och Nils Torvalds knep den platsen. Här kan du se alla kandidaters videor från Yles kandidatgalleri på Arenan.

 • Valdeltagandet blev 40,9 procent

  25.05.2014 Val

  Valdeltagandet i EU-valet i söndags blev 40,9 procent, Det är en aning bättre än i valet för fem år sedan då deltagandet var 40,3 procent.

 • Yles prognos: SFP klarar mandatet

  25.05.2014 Val

  SFP behåller sitt mandat i Europaparlamentet. Det visar Yles prognos. Den som blir invald är Nils Torvalds. - Jag är nöjd med det arbete vi gjort, både i parlamentet och under kampanjen. Vi har jobbat oavbrutet i fem veckor och haft en mycket organiserad valkampanj, säger Torvalds.

 • SFP kämpar om mandatet, Samlingspartiet störst?

  25.05.2014 Val

  Utgående från förhandsrösterna såg det ut som om SFP förlorar sitt mandat i EU-parlamentet. SFP fick bara 5,3 procent av rösterna - men då rösträkningen framskred steg Nils Torvalds och det ser nu ut som om mandatet skulle säkras. Samlingspartiet ser ut att få ett mandat till.

Sidor