Hoppa till huvudinnehåll

Kinas kommunistiska parti

 • Hongkongs ledare backade: Utlämningslagen läggs på is efter massprotesterna

  15.06.2019 Utrikes

  Lagförslaget "suspenderas" på obestämd tid.

  På lördagen meddelade Hongkongs hårt pressade politiska ledare Carrie Lam att det kontroversiella lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina läggs på is. Förslaget läggs på hyllan på obestämd tid.

 • Kinas unga vet ingenting om massakern på Himmelska fridens torg för 30 år sedan – så här suddar staten ut den ur Kinas kollektiva minne

  04.06.2019 Utrikes

  Kommunistpartiet vill inte att folket känner till historien.

  Kinas styrande kommunistparti har dragit igång ett massivt säkerhetspådrag för att förhindra protester under den trettionde årsdagen av massakern i Peking. Partiet har också sett till att dagens unga kineser inte känner till att hundratals, eventuellt tusentals människor dödades när soldater för 30 år sedan öppnade eld mot fredliga demonstranter i centrum av huvudstaden. Se livediskussionen om hur massakern påverkar hur vi sak förhålla oss till Kina klockan 12.03 på Arenan.

 • Kina försvarar massakern på Himmelska fridens torg 1989 - "Det var korrekt politik", säger försvarsministern

  02.06.2019 Utrikes

  På tisdag blir det 30 år sedan blodbadet.

  I ett ovanligt uttalande har Kina idag officiellt försvarat den kinesiska statens handlande på Himmelska fridens torg den fjärde juni för 30 år sedan. Då rullade pansarvagnar över studenter och arbetare som demonstrerade för demokratiska förändringar. Det finns inga officiella siffror på hur många som dog.

 • Kinesisk region ska leda världen - i Hongkong väcker planen motstånd

  02.03.2019 Utrikes

  En klar majoritet av unga Hongkongbor misstror Kina.

  Det autonoma Hongkong ska bli en centralpunkt i världens främsta megaregion. Både ekonomiskt och teknologiskt ska regionen konkurrera ut allt från Silicon Valley till Tokyobukten. Många Hongkongbor ställer sig ändå skeptiska till det ambitiösa kinesiska projektet.

 • Intensiv lyckojakt när hundens år inleds i Kina

  10.02.2018 Utrikes

  Ett enormt antal kineser reser hemåt inför nyåret.

  Världens största folkvandring är nu i full gång. Nästa vecka övergår tuppens år i hundens och det betyder att oräkneliga kineser är på resande fot.

 • Rättssystem oroar i Hongkong - Finland försöker påverka Kina

  01.02.2018 Utrikes

  Justitieminister Antti Häkkänen besöker Hong Kong.

  En påtaglig rädsla för att Kina börjar blanda sig i det autonoma Hongkongs rättssystem har uppstått bland invånarna. Många anser att det skulle innebära en dödsstöt för autonomin, och också Finlands justitieminister Antti Häkkänen varnar för allvarliga följder.

 • Xi Jinpings ideologi skrivs in i kommunistpartiets stadgar - Xi blir mäktigast sedan Mao?

  24.10.2017 Utrikes

  "Socialism med kinesiska särdrag för en ny era".

  Det kinesiska kommunistpartiet avslutade sin stora partikongress med att enhälligt rösta för att president Xi Jinpings nya ideologi ska skrivas in i Kinas kommunistpartis stadgar, under Xis eget namn. Xi blir den förste kinesiske ledaren sedan Mao som får den äran under sin ämbetsperiod.

 • Rättsfall inger hopp bland Kinas homosexuella

  16.07.2017 Utrikes

  Sjukhus fick böter för att ha vårdat en man mot hans vilja.

  Straffet var obetydligt men domslutet var historiskt. För första gången dömdes ett mentalsjukhus tidigare i juli till böter för att det hade kränkt en 38-årig homosexuell mans rättigheter genom att vårda honom mot hans vilja.

 • Kinas högsta ledare laddar upp i Finland inför möte med Trump

  04.04.2017 Inrikes

  "En seger för finländsk diplomati"

  Ledaren för världens starkast växande ekonomi Kina kom på tisdagen till Finland på statsbesök. Presidenten och partiledaren Xi Jinping anlände till Helsingfors-Vanda flygplats på vägen till ett toppmöte med USA:s president Donald Trump.

 • Ny lag i Kina sätter käppar i hjulet för medborgarrörelser

  09.01.2017 Utrikes

  Allt fler organisationer i Kina fungerar under jorden.

  Mot alla odds har det auktoritära Kina blivit något av ett eldorado för medborgarorganisationer. Men vid årsskiftet trädde en ny lag i kraft som på många sätt hindrar utländska medborgarorganisationer från att verka i landet.

 • Hårda tag bakom kulisserna i Kina

  24.10.2016 Utrikes

  Kommunistiska partiet behandlar ledarskapets framtid.

  En långvarig maktkamp kulminerar nu i Peking. Det styrande kommunistpartiets högsta ledare samlades på måndagen för att fastslå partiets målsättningar och prioriteringar under det kommande året, och de ska också behandla den brännbara frågan om ledarskapets framtida sammansättning.

 • Antikorruptionsaktivister inför rätta i Kina

  08.04.2014 Utrikes

  I Kina har en kontroversiell rättegång inletts mot två ledande antikorruptionsaktivister .