Hoppa till huvudinnehåll

pensionspolitik

 • Finlands pensionssystem fjärde bäst i världen - men ändå under press

  24.10.2016 Inrikes

  Brutna indexet orsakar pensionsdebatt i höst.

  Finland placerar sig på fjärde plats i en internationell pensionsjämförelse. Men bäst i världen är Finland då det gäller tillförlitligheten och öppenheten i pensionssystemet.

 • "Pensionärerna blir fattigare med åldern"

  26.11.2015 Österbotten

  Pensionerna halkar efter löneutvecklingen.

  Slopa det brutna brutna indexet för pensionerna, det är kravet i ett medborgarinitiativ som startats i höst. Men inte nog med det, initiativtagarna kräver en återgång till läget före år 1977 när pensionerna var hundraprocentigt bundna till löneutvecklingen

 • Förslag 18: Pensionstak

  03.09.2015 Fart på Finland

  5000 räcker bra för de flesta

  Inför ett pensionstak.

 • Tron på pensionssystemet vacklar

  21.05.2015 Inrikes

  Förtroendet har minakt jämfört med år 2011.

  Finländarnas tro på ett rättvist och tillräckligt pensionsskydd har minskat klart, visar Pensionsskyddscentralen i en undersökning. Bara hälften av finländarna tror att pensionen kommer att ge dem en skälig utkomst.

 • Finländare tror på allt sämre pensioner i framtiden

  07.04.2015 Inrikes

  De flesta anser det nödvändigt att själv komplettera den.

  De flesta finländare är pessimistiska vad beträffar den egna pensionen, visar en mätning som Taloustutkimus har utfört för Nordea.

 • Vi går i pension allt senare

  05.02.2015 Inrikes

  Pensioneringsåldern har skjutits framåt betydligt, visar Pensionsskyddscentralens statistik för fjolåret. Trots det svåra ekonomiska läget hägrar pensionsdagarna i genomsnitt först vid 61,2 års ålder - den genomsnittliga pensionsåldern år 2013 var 60,9 år.

 • Unga och kvinnor vinnare i pensionsreformen

  30.09.2014 Inrikes

  De som är födda på 1960- och 1970-talet förlorar på pensionsreformen. Personer födda på 1980-talet och senare är de största vinnarna. Det här har Pensionsskyddscentralen räknat ut.

 • Expert: Unga får bättre pension en dag

  26.09.2014 Inrikes

  Pensionslösningen ses som fördelaktig för unga och som ett nollresultat för personer födda före 1955. Förlorarna är de som är födda på 1960-talet. Snart ingen skillnad på patient och vårdare

 • Akava utanför - men berörs ändå

  26.09.2014 Inrikes

  Akademikercentralen Akava är inte med i pensionsuppgörelsen. Akava har hållit hårt på sitt krav att man ska spara in extra mycket pension mot slutet av tiden i arbetslivet, eftersom många av Akavas medlemmar är sådana som studerar länge och därför kommer ut i arbetslivet senare.

 • Vartiainen: Dealen håller också utan Akava

  26.09.2014 Inrikes

  Överidirektören för statens ekonomiska forskningsinstitut VATT Juhana Vartiainen säger att överenskommelsen om pensionsreformen ser ut som väntat. Vartiainen tror att uppgörelsen håller trots att de högutbildades löntagarorganisation Akava ställde sig utanför avtalet.

 • De är överens om pensionsavtalet - såhär ser förslaget ut

  25.09.2014 Inrikes

  Förslaget till nytt pensionsavtal leder till justeringar i både pensionsålder och hur man tjänar in sin pension.

 • Facken tror på snar lösning trots tunga pensionsförhandlingar

  28.08.2014 Inrikes

  Arbetsmarknadsparterna förhandlar som bäst om hur pensionssystemet ska se ut i framtiden. Meningsskiljaktigheterna mellan facken är stora, men parterna tror på en lösning inom kort.

 • Pensionsförhandlingarna drar ut på tiden - hinner inte till budgetmanglingen

  27.08.2014 Inrikes

  Arbetsmarknadsparterna återupptar pensionsförhandlingarna på onsdag vid middagstid. Enligt fackcentralen FFC:s ordförande Lauri Lyly drar förhandlingarna ut på tiden.

 • "Stor utmaning att få folk att vilja jobba kvar"

  26.08.2014 Inrikes

  Det är en stor utmaning för det finländska arbetslivet att få äldre arbetstagare att vilja fortsätta jobba. Det säger direktör Guy Ahonen vid Arbetshälsoinstitutet.

 • Tidigare pension för riskfyllt arbete

  22.02.2014 Utrikes

  Den franske presidenten Hollandes anstränger sig för att få sin popularitet att öka med hjälp av ett nytt pensionssystem som ska ge lönetagare inom den privata sektorn med riskfyllda arbeten möjligheten att gå i pension tidigare.

 • Laatunen: 65 inte tillräcklig pensionsålder

  03.01.2014 Inrikes

  Arbetsmarknadsorganisationerna inleder i dessa dagar förhandlingar om pensionsreformen. Direktör Lasse Laatunen vid Finlands Näringsliv, EK, säger att en pensionsålder på 65 hade varit tillräcklig om beslutet fattats tidigare, men mycket talar för att en pensionsålder på 67 år vore bättre.

 • Urpilainen efterlyser stor pensionsreform

  11.08.2013 Inrikes

  Finansminister Jutta Urpilainen efterlyser en stor pensionsreform. Urpilainen säger till tidningarna Pohjalainen och Ilkka att arbetspensionsavgifterna och de så kallade livslängdskoefficienterna måste ses över, liksom pensionerna som helhet.

 • "Stimulans ingen lösning för ekonomin på längre sikt"

  30.07.2013 Inrikes

  Diskussionen kring ekonomisk stimulans har gått het under de senaste veckorna. Flera politiker har upprepat att staten nu måste gå in för att stimulera till exempel byggbranschen. Det här hjälper ändå inte på längre sikt, menar Jan von Gerich, chefsanalytiker vid Nordea.

 • Forskare: Satsa en arbetsdag på volontärarbete

  27.12.2012 Inrikes

  Olli Alanen, forskare på tankesmedjan Kommon, föreslår att man kunde erbjuda människor som är på slutrakan av sin karriär möjligheten att använda en arbetsdag åt volontärarbete, som sedan kunde fortsätta in i pensionen och ge innehåll till livet i pension.

 • Brittiska tjänstemän i strejk

  10.05.2012 Utrikes

  I Storbritannien deltar hundratusentals offentligt anställda i en 24-timmars strejk mot regeringens ändrade pensionspolitik. Bland de strejkande finns poliser, hälsovårdspersonal och anställda vid gränskontrollerna.