Hoppa till huvudinnehåll

Mario Draghi

 • Kommentar: Statsminister Antti Rinne kan räkna med en rivstart vid sitt första EU-toppmöte

  20.06.2019 Utrikes

  EU-ledarna samlas i Bryssel på torsdag och fredag.

  Insatserna är höga då EU:s stats- och regeringschefer samlas i Bryssel. Finlands nya statsminister får räkna med tuffa förhandlingarna vid sitt första toppmöte, skriver Svenska Yles EU-korrespondent Rikhard Husu.

 • Nu startar utnämningskarusellen som kan ge Finland en av bankvärldens absoluta topposter

  09.05.2019 Ekonomi

  Europeiska centralbanken får ny chef på hösten.

  Spekulationerna om vem som ska tillsättas på de topposter som snart blir lediga inom EU är i full gång. Inom de närmaste månaderna klarnar det vem som kommer att få några av EU:s absoluta toppjobb.

 • Trumps avreglering av finansmarknaden oroar ECB-bossen

  07.02.2017 Utrikes

  Kritik också på hemmaplan.

  Det regelverk som byggdes upp efter finanskrisen i USA ska nu rivas. Det har president Donald Trump bestämt. Nu väcks kritiska röster mot beslutet på båda sidor om Atlanten.

 • ”Tyskland är eurozonens största problem”

  14.05.2016 Utrikes

  Konflikt mellan Tyskland och ECB.

  Den tyska ekonomins stora problem är att sparandet är för stort. Kritikerna anser att tyskarna borde sluta spara och spendera i stället.

 • ECB stimulerar med sänkt ränta och ökade stödköp

  10.03.2016 Inrikes

  Bankaktierna steg efter ECB:s besked.

  Europeiska centralbanken sänker sina styrräntor och ökar köpen av värdepapper från marknaden. Den ekonomiska situationen är så dålig med låg tillväxt och negativ inflation att ECB tar till ett tyngre artilleri den här gången. ECB:s beslut väntas främst öka företagsfinansieringen.

 • ECB gasar på

  03.12.2015 Utrikes

  Europeiska centralbanken lättar på penningpolitiken.

  ECB:s råd beslöt i dag att sänka depositionsräntan och utvidga åtgärderna att pumpa in pengar i ekonomin..

 • Nytt stimulanspaket från ECB?

  02.12.2015 Inrikes

  ECB väntas sänka räntan och pumpa ut mera pengar

  De svaga ekonomiska utsikterna och den låga inflationen sätter press på Europeiska centralbanken, ECB att besluta om nya stimulansåtgärder. Marknaden förväntar sig att penningpolitiken blir ännu mer expansiv.

 • ECB höjde taket för Greklands nödlån

  16.07.2015 Utrikes

  ELA-stödet höjs med 900 miljoner.

  Europeiska centralbanken beslutade på torsdagen att höja taket för Greklands nödlån. Samtidigt gav eurogruppen grönt ljus för nya låneförhandlingar.

 • Greklandskrisen: Höga insatser i Bryssel

  22.06.2015 Utrikes

  I Bryssel görs i dag allt för att nå en överenskommelse.

  För att nå en lösning i dag krävs det en uppmjukning från grekisk sida. Bara då kan långivarna lätta på sina krav, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • FT: Stubb kan få leda Eurogruppen

  10.06.2015 Utrikes

  Bra förhållande till Angela Merkel väger tungt.

  Finlands finansminister Alexander Stubb kan vara en kompromisskandidat för ordförandeskapet för den så kallade Eurogruppen som består av EU-ländernas finansministrar, skriver tidningen Financial Times.

 • ECB-chef attackerades med konfetti - se video

  15.04.2015 Utrikes

  "Ner med ECB:s diktatur" ropade aktivisten.

  Mitt under ECB-chefens anförande hoppade en aktivist upp på scen och skrek "ner med ECB:s diktatur".

 • ECB börjar pumpa in pengar nästa vecka

  05.03.2015 Ekonomi

  Europeiska centralbanken kommer att inleda de utlovade köpen av statsobligationer den 9 mars. ECB kommer att köpa statsskuldebrev för 60 miljarder euro per månad fram till hösten 2016.

 • ECB pumpar in pengar i ekonomin

  21.01.2015 Ekonomi

  Europeiska centralbankens styrande råd samlas i dag för att besluta om nya penningpolitiska åtgärder. ECB väntas ta till det grova artilleriet för att få fart på ekonomin. ECB har hittills väntat med att köpa statsobligationer, men nu väntas man besluta om programmet.

 • Euron tappar gentemot dollarn - billigare än på nio år

  05.01.2015 Inrikes

  Euron fortsätter att tappa i värde gentemot dollarn. Under måndagsförmiddagen kostade en euro under 1,19 dollar. Så svag har euron inte varit jämfört med dollarn på nästan nio år.

 • ECB skriver ner sin prognos - igen

  04.12.2014 Ekonomi

  Europeiska centralbanken beslöt låta styrräntorna var oförändrade. Däremot har ECB reviderat sin tillväxtprognos för de kommande åren nedåt. Inflationen närmar sig steg för steg deflation då prisnivån forsätter att sjunka.

 • Detta händer onsdag 26 november

  26.11.2014 Inrikes

  God morgon! I dag besöker världens åttonde mest inflytelserika person Finland. Dessutom har forskare granskat vår grannrelation till Ryssland.

 • Rekordlåg inflation i eurozonen

  30.09.2014 Ekonomi

  Inflationen fortsätter att falla i de 18 länder som använder euron som valuta. Sedan september i fjol har priserna stigit med endast 0,3 procent. Det är den lägsta inflationen på fem år.

 • Finlands Bank: Fortsatt låg tillväxt i Europa

  16.09.2014 Inrikes

  Den spirande uppgången i världsekonomin och framför allt i eurozonen bröts under sommaren i takt med att de geopolitiska spänningarna ökade. Tillväxtutsikterna försämrades betydligt efter en tid av återhämtning i eurozonen.

 • ECB – inga radikala beslut trots allt värre kris

  04.09.2014 Ekonomi

  Den europeiska ekonomin är på väg in i en helt ohållbar situation. Om inget görs kommer euroländerna snart att ha deflation. Trycket på att Europeiska centralbanken, ECB ska göra någonting ökar hela tiden, men centralbanken verkar vara utan instrument för att lösa den nuvarande krisen.

 • "Räntan fortsatt låg en lång tid framöver"

  21.06.2014 Utrikes

  Europeiska centralbankens ordförande Mario Draghi upprepar sin uppfattning att räntan i euroområdet länge kommer att vara låg.

Sidor