Hoppa till huvudinnehåll

Boris Jeltsin

 • Både töväder och frostnätter – vi tar tempen på relationen mellan USA och Ryssland sedan det förra toppmötet i Helsingfors

  15.07.2018 Utrikes

  28 år har gått sen Bush och Gorbatjov möttes i Helsingfors.

  28 år har gått sedan det senaste toppmötet mellan USA:s och Rysslands president i Helsingfors.

 • En pigg Boris Jeltsin och en rullstolsburen Bill Clinton höll toppmöte i Helsingfors 1997 om Nato och nedrustning

  14.07.2018 Arkivet

  Rysslands och USA:s ledare träffades i Helsingfors 1997.

  I mars 1997 möttes Boris Jeltsin och Bill Clinton för ett toppmöte i Helsingfors. Boris Jeltsin dök dock upp pigg och högrest, medan Bill Clinton på grund av en knäskada anlände i rullstol.

 • Putin omvald med större andel av rösterna än någonsin förr - rapporter om valfusk över hela landet

  19.03.2018 Utrikes

  Har fått 76 procent när 99 procent av rösterna har räknats.

  Rysslands president Vladimir Putin fick som väntat förnyat förtroende för ytterligare sex år som president i gårdagens val. Han har fått drygt 76 procent av rösterna när 99 procent av rösterna har räknats.

 • En thriller om det älskade och fruktade Ryssland

  25.04.2017 Kultur och nöje

  Martin Österdahls deckare blandar historia och politik.

  Studier i S:t Petersburg i mitten av 1990-talet och Berlinmurens fall kom att utgöra grunden för Martin Österdahls debutdeckare Be inte om nåd.

 • Boris Nemtsov hyllas med ny dokumentärfilm

  23.02.2017 Utrikes

  Film om Boris Nemtsov får premiär två år efter mordet..

  Två år efter mordet på den ryska oppositionspolitikern Boris Nemtsov får nu en omtalad dokumentärfilm biopremiär i Ryssland. Filmen har hittills visats enbart på mindre filmfestivaler.

 • Sverige, vad döljer du för oss?

  06.12.2016 Inrikes

  Svenska UD maskerar rapporter från 1991.

  Hösten 1991 sprack Sovjetunionen och Finland tvingades lägga om sin utrikespolitik. Svenska Yle bad Utrikesdepartementet i Stockholm om att få läsa lägesrapporterna som gäller Finland. Finland har en 25-årig sekretess, men svenska Utrikesdepartementet väljer att fortfarande hemligstämpla sådant som "stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt kan skada landet."

 • Statskuppen i Moskva påskyndade Sovjetunionens fall

  19.08.2016 Arkivet

  Moskvakuppen kollapsade på bara tre dagar.

  Moskvakuppen (även kallad Augustikuppen) kollapsade på bara tre dagar, 19 till 21 augusti 1991. Men kuppen anses ha ruckat på Sovjetunionens statsskick så mycket att man i dag ser den som avgörande både för nedläggningen av kommunistpartiet och Sovjetunionens fall.

 • Veckan då världen höll andan

  01.05.2016 Samhälle

  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen.

  Kuppen i Moskva 1991 tog Finland på sängen. Utrikesministeriets hemligstämplade dokument avslöjar hur Finlands ledning var splittrad och rädd för en massiv flyktingström över östgränsen. Spotlight har tagit del av de nu offentliggjorda dokumenten.

 • Vem var Boris Nemtsov?

  28.02.2015 Utrikes

  Boris Nemtsov som sköts ihjäl i Moskva i natt, var en karismatisk person inom rysk politik. Han var en framstående kritiker av president Vladimir Putin och förde fram dennes roll i Ukrainakrisen och i landets försämrade ekonomiska situation.

 • Estland förklarar sig självständigt

  22.08.2011 Arkivet

  Statskupp och självständighetsförklaring, Finland tvekar.

  Efter en statskupp i Moskva den 19 augusti 1991 förklarade sig Estland självständigt den 20 augusti. Finlands regering visste inte hur man skulle förhålla sig, men den 25 augusti var statsledningen klar att knyta diplomatiska förbindelser med de självständiga Baltiska staterna.