Hoppa till huvudinnehåll

Global uppvärmning

 • Finlands skogslinje fick grönt ljus av EU-parlamentet

  13.09.2017 Utrikes
  Regeringens och skogsindustrins linje vann när Europaparlamentet röstade om beräkningssättet för kolsänkorna.
 • Marcus Rosenlund: Snacket efter orkanerna Irma och Harvey

  11.09.2017 Vetenskap
  "Tror du på den globala uppvärmningen?" Kan vi äntligen sluta ställa den korkade frågan, tycker Marcus Rosenlund. En mycket relevantare fråga är "förstår du den globala uppvärmningen". Senast nu, i kölvattnet av orkanerna Harvey och Irma.
 • EU fixar utsläppshandeln – högre elräkningar i Finland om 10 år

  27.08.2017 Inrikes
  EU ska före årsskiftet enas om ett nytt direktiv för utsläppshandeln, alltså hur mycket växthusgaser länderna får släppa ut, för att klara målen i Parisavtalet. För finländska företag och konsumenter betyder de strängare reglerna dyrare el på 2020-talet, men också nya möjligheter att satsa på förnybar energi.
 • Gigantiskt isberg lossnade på Antarktis

  12.07.2017 Utrikes
  Ett gigantiskt isberg som väger en biljon ton har brutit sig loss från Antarktis, uppger forskare.
 • Borgmästarens hälsning till Trumps klimatskeptiker: Titta ut genom fönstret!

  24.03.2017 Utrikes
  I Floridas översvämningsdrabbade kuststäder ser invånarna tydligt att havsnivån stiger. Borgmästaren Mayra Pena Lindsay välkomnar klimatskeptikerna i Washington på studiebesök.
 • Vårdagjämningen och den fläckfria solen

  20.03.2017 Vetenskap
  Vårdagjämningen inträffade i dag klockan 10:28 på förmiddagen, den långa mörka vintern ligger alltså officiellt bakom oss. Men vad är på gång med solen just nu? Vi har två år kvar till solfläcksminimum men solen är redan nu uppseendeväckande fläckfri - solskivan har varit blank i två hela veckor.
 • 2016 varmaste året någonsin

  18.01.2017 Vetenskap
  År 2016 blev det varmaste uppmätta året någonsin. Det är tredje året i rad som vi har nytt värmerekord för jordens medeltemperatur.
 • Global uppvärmning = nordisk nedkylning

  10.01.2017 Vetenskap
  Ett ögonblick nu, var det inte meningen att klimatet skulle bli varmare? Jo, men hur galet det än låter så kan den globala uppvärmningen faktiskt leda till att det blir kallare här hos oss i Norden. Rejält mycket kallare. Och risken för det är större än vi har trott, visar en ny studie.
 • Solen varvar ner

  21.11.2016 Vetenskap
  Solfläckarna minskar just nu i rask takt. Vår kära stjärna går ner i varv för en tystare period som den här gången kan bli extra tyst. Vad spelar det för roll för vår del? Kallare vintrar kan bli en följd av det hela.
 • FN:s klimatmöte till Trump: Överge inte klimatkampen

  18.11.2016 Utrikes
  FN:s klimatmöte signalerar en vädjan till USA att inte hoppa av kampen mot klimatförändringen under Donald Trumps administration. 197 länder vädjade samtidigt om mer ambitiösa klimatmål.
 • FN: Parisavtalet förhindrar inte globala uppvärmningen

  03.11.2016 Utrikes
  FN:s årliga klimatrapport slår hål på optimismen för Parisavtalet. Avtalet hindrar inte den globala uppvärmningen från att nå farliga nivåer - fler kraftiga nedskärningar i växthusgasutsläppen behövs.
 • Både Kina och USA ratificerade klimatavtalet

  03.09.2016 Utrikes
  De två länder i världen som släpper ut mest växthusgaser har nu ratificerat klimatavtalet från Paris. Både USA och Kina meddelade på lördagen att de officiellt har antagit klimatavtalet, som ska minska utsläppen av växthusgaser.
 • Kina går med i klimatavtalet från Paris

  03.09.2016 Utrikes
  Kina ratificerade klimatavtalet från Paris på lördagen, rapporterade den nationella nyhetsbyrån Xinhua. Landet är världens största producent av koldioxid och står för 25 procent av de globala utsläppen.
 • Åboländsk grillkol till nytta för stålindustrin

  08.06.2016 Åboland
  Det kunde löna sig att använda biomassa inom stålproduktionen. Det visar Carl-Mikael Wiklund i sin doktorsavhandling vid Åbo Akademi.
 • 2016 hotar bli varmaste året någonsin

  17.12.2015 Utrikes
  Nästa år kommer sannolikt att bli det varmaste året i historien, uppger det brittiska meteorologiska institutet. Det skulle i så fall vara tredje året i rad som blir det varmaste i historien.
 • "Klimatavtalet ingen självklarhet"

  14.12.2015 Samhälle
  – Här ser vi hur världen går under på det mest tråkiga sätt möjliga sade någon under konferensen, säger Finlands Unga Klimatdelegat Anna Abrahamsson som precis har kommit hem från Paris. Enligt henne var det aldrig någon självklarhet att världen skulle nå ett klimatavtal.
 • Klimatavtalet lovar gott för energiklustret

  14.12.2015 Österbotten
  Den stora klimatuppgörelsen som blev verklighet i Paris under veckoslutet är goda nyheter för energiklustret i Vasa. Men det är viktigt att staten inte drar ner på understöd för forskning och utveckling om klustret i Vasa ska hänga med.
 • Klimatmötet inne på slutspurten

  12.12.2015 Utrikes
  I Paris råder spänd förväntan inför dagens plenum där miljöministrarna ska förkasta eller godkänna det nya utkast till klimatavtal som blev klart i morse.
 • Avgörande natt i Paris

  11.12.2015 Utrikes
  Klimatförhandlingarna i Paris går in på sin tredje förhandlingsnatt. Delegationerna förhandlar utan uppehåll för att få till stånd ett klimatavtal. På lördag morgon ska Frankrike presentera ett nytt avtalsutkast som man hoppas att godkänns.
 • Klimatavtalet drar ut på tiden

  11.12.2015 Utrikes
  I Paris har förhandlingarna om ett nytt klimatavtal pågått hela natten och en del framsteg har gjorts. Men avtalets tidsfrist har flyttats till lördag enligt en källa som nyhetsbyrån AFP citerar.

Sidor