Hoppa till huvudinnehåll

Gianis Varoufakis

 • EU-vänlig vänsterrörelse vill omvandla unionen - vill att alla EU-medborgare ska få en basinkomst

  13.05.2019 Utrikes

  DiEM 25 vill se ett demokratiskt Europa.

  En paneuropeisk EU-vänlig rörelse simmar mot den högernationalistiska strömmen i Europa. Rörelsen vill genomföra radikala reformer för att på nytt lyfta EU på fötterna.

 • Varoufakis vill göra Europa mer demokratiskt

  10.02.2016 Utrikes

  Ny politisk rörelse presenterades i Berlin

  Motorcykeln, hemma hos-reportagen och hårda duster med EU-ledarna. För ett drygt år sedan kom Yanis Varoufakis på mycket kort tid att bli en av Europas mest kända politiker. Nu gör den tidigare grekiske finansministern en politisk comeback.

 • Varoufakis bildar ny paneuropeisk rörelse - Diem25

  09.02.2016 Utrikes

  "Den europeiska kontinenten ska bli en demokrati"

  Yanis Varoufakis - Greklands förra finansminister som i fjol försökte bekämpa det reform- och sparprogram som Grekland påtvingades - har meddelat att han bildar en paneuropeisk demokratirörelse (Diem25).

 • Bokmagasinet: Skyll inte på grekerna!

  16.08.2015 Kultur och nöje

  Temat för Bokmagasinet är situationen i Grekland.

  Utan att känna till grekernas historia kan man inte förstå grekerna i dag. Men gör man det i Bryssel? undrar journalisten Irma Swahn i Bokmagasinets specialsändning om krisens Grekland. I studion också författarna Theodor Kallifatides och Monika Fagerholm.

 • Varoufakis: Greklands reformer dömda att misslyckas

  18.07.2015 Utrikes

  "Programmet går till historien som en katastrof."

  Greklands före detta finansminister Gianis Varoufakis kritiserar i en intervju för BBC i hårda ordalag det grekiska reformpaketet. Enligt Varoufakis går programmet till historien som en katastrof.

 • Varoufakis: Eurogruppen kontrolleras helt och hållet av Tyskland

  14.07.2015 Utrikes

  Greklands tidigare finansminister kritiserar eurogruppen.

  Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis skrädde inte orden i sin första intervju sedan han avgick. I en intervju med brittiska New Statesman säger Varoufakis att ingen ändå lyssnade på honom eftersom Tyskland styrde diskussionen.

 • Greklands finansminister avgår

  06.07.2015 Utrikes

  Inte längre minister! skrev Varoufakis på sin webbplats.

  Greklands finansminister Yanis Varoufakis meddelade på måndagen att han avgår.

 • Ja och Nej jämna i Grekland

  03.07.2015 Utrikes

  Antalet osäkra väljare allt fler inför ödesomröstningen.

  Mätningar visar att Ja och Nej har nästan lika stort stöd inför omröstningen i Grekland på söndag. Antalet osäkra har ökat till tio procent.

 • Ja-sidan leder i Grekland

  02.07.2015 Utrikes

  47 procent av lutar åt ett ja till låneprogrammet.

  47 procent av grekerna lutar åt att rösta ja till långivarnas bud i söndagens folkomröstning. Antalet ja-sägare har ökat sedan bankerna stängde.

 • EU förkastar Greklands nya förslag

  30.06.2015 Utrikes

  Grekland vill ha ett tvåårigt avtal.

  Eurogruppens finansministrar har under en telefonkonferens beslutat att inte acceptera det senaste förslaget som Grekland lämnade in tidigare i dag.

 • "Vi går inte ur eurozonen"

  30.06.2015 Utrikes

  Grekland hotar att driva sin sak i EU-domstolen.

  Greklands premiärminister Alexis Tsipras räknar med att Grekland kan stanna kvar i eurozonen också om grekerna röstar nej på söndag. Daily Telegraph rapporterar att Grekland kan komma att driva sin sak i EU-domstolen.

 • Eurogruppen samlas till ännu ett Greklandsmöte

  11.05.2015 Ekonomi

  Låga förväntningar inför eurogruppens möte.

  Ikväll möts euroländernas finansministrar i Bryssel för att än en gång diskutera Grekland. Men förväntningarna om att nå en överenskommelse är låga. Greklands finansminister Yanis Varoufakis är ändå förhoppningsfull.

 • Greklands finansminister får mindre makt

  27.04.2015 Utrikes

  Greklands regering stöder Varoufakis.

  Greklands finansminister Yanis Varoufakis blev kritiserad av eurogruppen under deras möte förra fredagen. Nu minskar Greklands statsminister Alexis Tsipras finansministerns maktbefogenheter.

 • Eurogruppen: Tiden för Grekland håller på att rinna ut

  24.04.2015 Utrikes

  Rinne: Mycket prat, lite handling

  Grekland fick som väntat inga löften om en utbetalning på drygt sju miljarder euro när euroländernas finansministrar möttes i Riga i dag. Istället konstaterade eurogruppen att tiden håller på att rinna ut för Grekland.

 • Känslorna i svall inför Tsipras besök i Tyskland

  23.03.2015 Utrikes

  Det finns flera problem i relationerna mellan länderna.

  Bristande kompromissvilja i skuldkrisen. Bråk om ersättningar för ockupationen under det andra världskriget. Det är mycket som inte är som det borde i relationerna mellan Tyskland och Grekland just nu. Ett litet närmande kan man eventuellt vänta sig idag då premiärminister Alexis Tsipras kommer på besök till Tyskland.

 • Grexit - vad händer om Grekland lämnar euron?

  15.02.2015 Utrikes

  Tunga konsekvenser för det grekiska folket.

  Pressen på Grekland att lämna eurosamarbetet är hård, främst i Tyskland. Men vad händer om Grekland träder ut och tar i bruk en egen valuta? Kort sagt skulle ett utträde vara en ekonomisk katastrof för vanliga greker - åtminstone till en början.

 • Ingen uppgörelse om Grekland på eurogruppens möte

  12.02.2015 Utrikes

  Det blev inga beslut om Grekland när euroländernas finansministrar samlades till ett extra insatt möte i går kväll. Förhandlingarna fortätter på måndag då euroländernas finansministrar möts igen.

 • Greklands finansminister – en sexikon?

  11.02.2015 Utrikes

  Greklands finansminister Yanis Varoufakis har på kort tid blivit en europeisk kändis. Efter att den nya regeringen tillträdde i slutet av januari har Varoufakis träffat europeiska ledare och försökt få eurozonens länder att gå med på eftergifter när det gäller Greklands statsskuld. Men, med snudd på det löjliga, är det helt andra saker som intresserar medierna framom Varoufakis ekonomisk-politiska linje.

 • Varoufakis: Förnedra inte Grekland

  05.02.2015 Utrikes

  Greklands finansminister Yanis Varoufakis uppmanar Tyskland att inte förnedra Grekland när det gäller landets skulder. Varoufakis träffade sin tyske kollega Wolfgang Schäuble i Berlin på torsdagen.

 • Grekland hoppas på låneuppgörelse senast i maj

  02.02.2015 Utrikes

  Grekland tänker inte be om fler lån innan man har nått en uppgörelse om den grekiska statsskulden. Det sa finansminister Yanis Varoufakis under ett besök i Paris på söndagen, där han träffade sin franske kollega Michel Sapin. Varoufakis hoppas nå en ny låneuppgörelse senast i slutet av maj.

Sidor