Hoppa till huvudinnehåll

Marit af Björkesten

 • HBL:s chefredaktör Susanna Landor: Borde Svenska Yles utbud på webben begränsas?

  07.06.2019 Inrikes

  Yle: Public service är en samhällsbärande kraft.

  Chefredaktören för Hufvudstadsbladet, Susanna Landor, vill diskutera begränsningar i Svenska Yles uppdrag eftersom hon anser att Yles satsningar på textbaserad nyhetsproduktion snedvrider den allt tuffare mediemarknaden.

 • Dramasamarbetet Nordic12 ger nya dramaserier synlighet i Norden

  20.04.2018 Bolaget

  Nytt nordiskt drama på kommande: 12 serier, 12 månader

  Det nya samarbetet ska öka genomslagskraften för nordiskt drama. Direktörerna för de fem nordiska public service-bolagen lanserade Nordic12 i Köpenhamn den 19 april,

 • Rekordlyckad BUU-dag: Nästan 1400 på plats

  25.11.2017 Barn

  BUU-dagen i Helsingfors lockade många nöjda besökare.

  BUU-dagen som ordnades lördagen 25 november i Helsingfors lockade många besökare. Besökarna kunde bland annat ta del av en BUU-show och lyssna på sagor. Såväl besökarna som arrangörerna var nöjda med evenemanget.

 • Johanna Törn-Mangs tf direktör och ansvarig utgivare för Svenska Yle

  01.06.2017 Bolaget

  Törn-Mangs vikarierar för Marit af Björkesten.

  Ekonomie magister Johanna Törn-Mangs har utsetts till tillförordnad direktör och ansvarig utgivare för Svenska Yle. Törn-Mangs vikarierar för Marit af Björkesten som sedan den 1 juni är tillförordnad direktör och chefredaktör för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet.

 • Direktören för Yles finska nyhetsverksamhet Atte Jääskeläinen lämnar sitt uppdrag

  29.05.2017 Inrikes

  Svenska Yles af Björkesten blir tf direktör och chefredaktör

  Direktören och ansvarige chefredaktören för Yles finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamhet Atte Jääskeläinen avgår med omedelbar verkan. Yles styrelse, bolagets vd och Jääskeläinen själv har i samförstånd konstaterat att det inte längre finns förutsättningar för honom att sköta uppdraget på ett framgångsrikt sätt.

 • Marit af Björkesten: Viktigt att det görs barninnehåll på finlandssvenska

  26.11.2016 Barn

  Barn ska kunna känna igen sig i barnprogram.

  Barn ska kunna känna igen sig i barnprogram.

 • Svenska Yles direktörs utlåtande till parlamentariska arbetsgruppen som utvärderar Yles uppdrag

  23.03.2016 Bolaget

  Marit af Björkestens utlåtande.

  I sitt utlåtande till den parlamentariska arbetsgruppen som utreder Yles ställning konstaterar Svenska Yles direktör Marit af Björkesten att grunden för public service-uppdraget vilar på tanken om ett gemensamt offentligt rum som är fritt tillgängligt för alla. I Rundradions uppdrag, att behandla medborgarna på lika grunder, är den språkliga och kulturella identifikationen central.

 • Vega förnyas i höst

  09.03.2016 Bolaget

  Yles förvaltningsråd har tagit del av planerna.

  “Jag är väldigt glad att få dela den här nyheten”, säger Kaj Backman som är programchef på Vega.”Vegas förnyelse har föregåtts av ett stort analys- och planeringsarbete som pågått i ett år.” Premiär för nya Yle Vega blir 1 september i år. Yles förvaltningsråd har tagit del av planerna.

 • Chefredaktörernas ställningstagande: Stöd för pålitliga medier

  01.03.2016 Bolaget

  22 chefredaktörer har undertecknat ställningstagandet

  22 chefredaktörer har undertecknat ställningstagandet

 • Marit af Björkesten: Vaccin mot troll

  22.02.2016 Bolaget

  Desinformationen förvandlas till sanning med mediekunskap.

  Falska uppgifter kommer alltid att vara i omlopp. Den bästa försäkringen mot att de förvandlas till sanning är mediekunskap och bättre källkritik.

 • Så blir din kommentar publicerad

  26.01.2016 Debatt

  Man får säga sin åsikt, men man bör göra det med respekt.

  Kommentarspolicyn på Svenska Yles webbsida väcker känslor. Det finns de som känner att de inte får sin röst hörd och det finns de som anser att censuren är för hård. På tisdagen mötte Svenska Yles direktör Marit af Björkesten publiken både i Slaget efter tolv och i en efterföljande chatt.

 • Får bara vissa åsikter höras i Yle?

  26.01.2016 Debatt

  Åsikterna om Yle är starka.

  Åsikterna om Yle är starka. Yle tillåter bara vissa åsikter å ena sidan. Yle låter folk tala ut utan att ställa motfrågor å andra sidan. Yles innehåll är vinklat enligt vissa. Yle står som garant för oberoende enligt andra.

 • Yle svarar: Yle vill nå många, men inte bli störst

  21.12.2015 Bolaget

  Marit af Björkesten svarar på en VBL-ledare (11.12)

  Marit af Björkesten svarar på en VBL-ledare (11.12)

 • Anonyma kommentarer fortsatt okej på Svenska Yle

  02.09.2015 Inrikes

  Svenska Yle fortsätter tillåta anonyma webbkommentarer.

  De senaste dagarnas debatt kring webbkommentarer och hatretorik leder till en skärpning av Svenska Yles linje kring kommentarer. Anonymiteten avstå man inte ifrån. Däremot utvecklar man nu möjligheten att registrera sig som läsare.

 • Svar: Yles mål är att nå alla finländare

  25.02.2015 Frågor & svar

  Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg uttrycker (Vbl 15.2)

  Vasabladets chefredaktör Niklas Nyberg uttrycker (Vbl 15.2) sin oro över de finlandssvenska mediernas framtid och skriver bland annat att Yles målsättning handlar om volym. Ulrica Lövdahl, chef för nyheter och aktualiteter på Yle Österbotten och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten skriver i sitt svar att en konstruktiv debatt måste basera sig på fakta.

 • Svar: Ett sämre Yle gör inte HBL bättre

  11.02.2015 Frågor & svar

  Chefredaktör Jens Berg skriver i sin ledare (HBL 5.2) att Yles nya strategi på svenskt håll medför ett tomrum i etern. Yles strategidirektör Gunilla Ohls och Svenska Yles direktör Marit af Björkesten skriver i sitt svar att det mest dramatiska framtidsscenariet inte är att kvantiteten i broadcast minskar, utan att det svenskspråkiga innehållet blir ointressant, otillgängligt och irrelevant.

 • Mediekriget rasar

  04.02.2015 Debatt

  De kommersiella medierna har gått till frän attack mot Yle. De hävdar att Yle kväver alla andra aktörer på mediefältet. Vad tycker du - vill du ha full service av Yle på tv, radio och internet?

 • Fråga Mediechefen!

  09.09.2014 Samhälle

  Vad har du alltid velat fråga dem som bestämmer över det finlandssvenska medieutbudet? Onsdagen den 10 september kl 16.15 kan du få svar på de frågorna då tre mediechefer bänkar sig i Radiohusets studio. Ställ din fråga här!

 • Yle deltar i ekonomitalkot och effektiverar sin verksamhet

  21.03.2014 Bolaget

  Det är riksdagen som fattar beslut om Yles finansiering.

  – Det är riksdagen som fattar beslut om Yles finansiering, och det är självklart att bolaget är med i det nationella spartalkot, om riksdagen har bestämt så, säger Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.

 • Marit af Björkesten: En mobil är en tv är en radio

  19.11.2013 Debatt

  Gränserna mellan medier suddas ut när mobilen förvandlas till radio, tidningen blir en tv och tv:n en dator. I den världen kan inte heller Yle definieras utgående från den tekniska plattformen, skriver Svenska Yles direktör Marit af Björkesten.