Hoppa till huvudinnehåll

Aretha Franklin

 • Dagen då Ami Aspelund blev upptäckt

  24.03.2017 Kultur och nöje

  Väninnornas infall startade lång karriär.

  Ami Aspelund var en glad amatör då hon 1972 lite motvilligt klev upp på scenen för att sjunga en sång med Dannys band. Då anade hon inte att det skulle bli startskottet för en lång och framgångsrik karriär i musikbranschen.

 • Aretha Franklin lägger av – efter 50 år på toppen!

  17.03.2017 Kultur och nöje

  Den stora souldivan drar sig tillbaka vid fyllda sjuttiofem.

  Inför sin nära förestående sjuttiofemårsdag har soulens okrönta drottning meddelat att hon drar sig tillbaka från offentligheten och ämnar sluta uppträda och turnera. En ny skiva utlovas ändå inom det närmaste halvåret.

 • Ingen rock utan kvinnor del 2: 70-talet, systerskap och erkännande

  18.12.2016 Kultur och nöje

  Aktivism och förändring i en politiskt tudelad tid.

  1970-talet var då kvinnor bildade band och mer och mer frigjorde sig från att bara vara artister. Man gjorde gitarrdriven, samhällsmedveten rock och skrev sina egna låtar och prövade sig fram i olika stilar som fortfarande påverkar musiker idag.

 • Ingen rock utan kvinnor del 1: Frihet, sex och kvinnokamp

  17.12.2016 Kultur och nöje

  Kvinnor har alltid varit med om att forma rockmusiken.

  Kvinnor har alltid varit med om att forma rockmusiken. Kampen för synlighet och erkännande har varit konstnärligt spännande, ibland tuff och alltid frihetslängtande.

 • Beställ inte den här låten till ditt bröllop

  29.11.2016 Kultur och nöje

  I will always love you har ofta blivit misstolkad.

  I will always love you har framförts på många bröllop men tittar man närmare på texten så är den aningen malplacerad vid ett sådant tillfälle. Dolly Parton skrev ursprungligen låten 1974 som en hyllning till en kollega och mentor men det blev Whitney Houston som gav den ett nytt liv 18 år senare.

 • Aretha vs. Adele, vem vinner?

  01.10.2014 Kultur och nöje

  . Fortsätter lite på samma tema som i det senaste inlägget, dvs nya versioner av klassiker, som ju ALLTID är utmanande. Visst finns det exempel på covers som sopar banan med orginalversioner.