Hoppa till huvudinnehåll

Mumintrollen

 • Ska du se en enda film under julhelgen så ska du se den här: Muminfamiljen på Rivieran

  25.12.2017 Film och tv

  Den senaste ritade Mumin-långfilmen har tv-premiär

  Muminfamiljen på Rivieran från 2014 är en unik film som inte enbart riktar sig till familjens yngsta. Då den kom blev det t.o.m. litet sprit- och sex-skandaler kring filmen.

 • "En Mumin-temapark i Finland räcker"

  27.01.2017 Åboland

  Det räcker med Muminvärlden i Nådendal, anser vd Lohikoski.

  Det är inte ändamålsenligt med flera temaparker om muminfigurerna i Finland. Muminvärlden i Nådendal fungerar bra och Tove Jansson gillade konceptet. Det slår Muminvärldens vd Tomi Lohikoski fast.

 • Muminlåten har spritt glädje bland generationer av finländare i 25 år - hur gick det sen?

  01.09.2016 Kultur och nöje

  1.9 är det 25 år sedan I Mumindalen hade premiär.

  Det har idag gått 25 år sedan det var premiär för låten I Mumindalen, som blev en enorm succé med över 100 000 sålda album. Musiken skrevs av Pierre Kartner, den svenska texten av Marita Lindquist. Låtens sångare Benny Törnroos berättar här om publikglädje och hur tacksam han själv är över erfarenheten.

 • Vilket barnprogram skrämde dig?

  25.05.2015 X3M

  Barnprogram som var okej för 20 år sedan kan inte visas nu.

  När My var liten var hon skiträdd för Pelle Hermanni. För Ankas del var det Tygtigern Lukas som gav henne mardrömmar. Vilket barnprogram skrämde dig allra mest?

 • Jag vill vara finländsk, sa Lise efter besöket i Åboland

  17.07.2014 Kultur och nöje

  Jag skulle älska att vara finländsk! Det sade norska Lise efter äventyret i Åboland som Jontti Granbacka och Yle-teamet bjöd på förra helgen.

 • Samtal med Per Olov Jansson – Tove Janssons bror

  14.07.2014 Kultur och nöje

  Under sommaren har Kulturtimmen sänt ett samtal mellan redaktör Mi Wegelius och Tove Janssons bror, Per Olov Jansson, i fem olika delar. Här kan du via Yle Arenan höra alla de fem delarna efter varandra.

 • Våra bästa spinoffs

  03.07.2014 X3M

  Breaking Bad får en spinoff. Den heter Better Call Saul, och har premiär i USA i början av 2015. Vi är inte helt övertygade gällande den nya serien, så här är tre spinoffs vi gärna skulle se istället.

 • Hur minns du Tove Jansson?

  20.06.2014 Kultur och nöje

  Har du berättelser om Tove Jansson som du vill dela med dig av? Hur påverkade personen Tove eller någon av hennes böcker eller målningar dig? Vi vill höra din berättelse!

 • Tove Jansson ur Pellingebornas synvinkel

  14.05.2014 Östnyland

  Vägen hem heter den pjäs som i sommar ska glänta på en del av familjen Janssons liv för teaterpubliken. Den nyskrivna pjäsen grundar sig på brevväxling mellan den kosmopolitiska konstnärsfamiljen och öborna.

 • Inget tillstånd för Tove Janssons gata i Stockholm

  07.03.2014 Utrikes

  Företaget Moomin Characters som förvaltar arvet efter Tove Jansson förbjuder Stockholm att hedra Tove Jansson med en egen gata. - Det är ett registrerat varumärke för att kunna hindra kommersiellt men också annat bruk, säger Roleff Kråkström som är vd för Moomin Characters om namnet Tove Jansson. Se Bengt Östlings tv-inslag från Stockholm!

 • En österbottning i Muminland

  24.02.2014 Österbotten

  Det är i år 100 år sedan Tove Jansson föddes och det uppmärksammas förstås stort. En av många som är engagerad i det här jubileet är Jonas Forth - ursprungligen korsholmare, men nu bosatt i huvudstadsregionen och hans jobb, det finns i "Muminland".

 • Hur locka mumin- och Tove-turister till Borgå?

  13.02.2014 Östnyland

  Kom med idéer om hur Tove Jansson och hennes mumintroll kunde få en synlig plats i Borgå och bli en likadan ikon för staden som J.L. Runeberg!

 • Nu kommer Muminbuss lastad med barnböcker

  15.01.2014 Inrikes

  Världens enda biblioteksbuss dekorerad med bilder på Mumin och hans vänner skall börja köra omkring i Helsingfors. Bussen tas officiellt i bruk 18.1.2014, samtidigt som Kasbergets nyrenoverade bibliotek öppnas igen.