Hoppa till huvudinnehåll

salthalt

 • Tvärminneforskare mäter klimatförändringar med boj och akvarium i havet

  02.06.2019 Västnyland

  Skapar mikrokosmos som kan manipuleras.

  Den moderna havsforskningen tar i bruk nya mätinstrument som ger en mångsidigare bild av förändringar i temperatur, syre och salthalt i havet.

 • Torsken återvänder till Västnyland

  07.12.2016 Västnyland

  Kim Hasselberg fick femtio torskar på en fiskefärd.

  Det finns torsk i de västnyländska vattnen igen. Det här säger både fiskare och forskare som allt oftare har också torsk i fiskafänget.

 • Ovanligt fenomen i Finska viken - salthalten rekordhög på djupet

  18.11.2016 Inrikes

  Mätningar har gjorts söderom Östertokan utanför Helsingfors.

  Salthalten nära havsbottnen är rekordhög utanför Helsingfors, visar mätningar som Helsingfors miljöcentral har gjort. Det handlar om den högsta salthalten som någonsin har mätts.

 • Saltpulsen välkommen för Östersjön

  08.06.2015 Inrikes

  Positiva effekter i havet förväntas i slutet av juni.

  Saltpulsen som kom från Nordsjön till Östersjön i december 2014 uppmärksammas i samband med Världshavsdagen den 8 juni. Saltpulsen har spridit sig 700 kilometer och det är redan drygt tio år sedan välbehövligt saltvatten senast vällde in i Östersjöns brackvatten.

 • Tredje största saltpulsen någonsin till Östersjön

  09.01.2015 Inrikes

  Enligt den tyska Östersjöforskningsanstalten IOW flödade den tredje största saltpulsen någonsin från Nordsjön till Östersjön i slutet av december. Det uppger Finlands miljöcentral.

 • Vatten – en källa till krig i Mellanöstern?

  01.01.2015 Utrikes

  Mellanöstern är tätt befolkat och extremt torrt.

  Vatten är något så alldagligt hos oss att vi sällan kommer att tänka på att det på andra håll är en bristvara som kan leda till konflikter mellan stater eller folkgrupper. Vilken roll spelar vattnet i konflikten i Mellanöstern?

 • Motorvägssaltet i grundvattnet ska granskas bättre

  18.02.2014 Västnyland

  Salthalten i grundvattnet i närheten av Åbo motorväg ska börja undersökas noggrannare i Lojo. Läget är ganska allvarligt i och med att vissa mätningar har visat på mycket höga salthalter i grundvattnet, enligt Närings- trafik- och miljöcentralen i Nyland.