Hoppa till huvudinnehåll

Republikanska folkpartiet

 • Spännande omval i Istanbul - borgmästarvalet kan bli ett stort nederlag för president Erdoğan

  23.06.2019 Utrikes

  Nu testas Turkiets demokrati och Erdoğans popularitet.

  Över tio miljoner röstberättigade Istanbulbor återvänder idag till valurnorna efter att valkommissionen underkände oppositionens seger i lokalvalet i mars. Borgmästarvalet ses som ett test för Turkiets demokrati och Erdoğans popularitet.

 • Utmanaren erkänner sig besegrad av Erdoğan och AK-partiet – ”vi står inför en farlig tid av enmannastyre”

  25.06.2018 Utrikes

  Expert: Turkiets usla ekonomi kan komma ikapp inom kort.

  Tvåan i söndagens presidentval i Turkiet, CHP:s Muharrem Ince, erkänner sig besegrad av president Recep Tayyip Erdoğan. Han vädjar till presidenten att försöka ena Turkiet istället för att splittra.

 • Erdoğan vann ödesvalet i Turkiet - oppositionen misstänker omfattande valfusk

  25.06.2018 Utrikes

  Presidentvalet går inte till en andra omgång.

  Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, har enligt landets valkommission vunnit gårdagens presidentval redan i första omgången. Oppositionen vägrar att godta resultatet och anklagar presidenten och hans styrande AK-parti för omfattande valfusk.

 • Därför segrar Recep Tayyip Erdoğan i valet i Turkiet - eller gör han det?

  20.06.2018 Utrikes

  Stöd från företagare, kvinnor och konservativa.

  Turkiet går till president- och parlamentsval på söndag - ett val som inte är helt fritt och rättvist men som ses som mycket viktigt. Efter valet träder en konstitutionsändring i kraft, och då får presidenten ännu större makt.

 • Turkiska folkomröstningen till människorättsdomstolen - sista försöket att påverka resultatet

  26.04.2017 Utrikes

  Beslut att godkänna ogiltiga röster ifrågasätts.

  Turkiska oppositionspartiet CHP tar sina klagomål om folkomröstningen om landets nya grundlag till Europeiska människorättsdomstolen. Det är oppositionens sista juridiska möjlighet att försöka påverka resultatet.

 • Turkiet antog lagar som ger president Erdoğan ännu mer makt

  21.01.2017 Utrikes

  Oppositionen befarar att lagen kan leda till diktatur.

  Det turkiska parlamentet har antagit en ny kontroversiell grundlagsändring som utökar presidentens maktbefogenheter. Oppositionen varnar för att president Recep Tayyip Erdoğan kan få nästan oinskränkt makt.

 • Erdoğans utrensning fortsätter: Tusentals poliser sparkade i Turkiet

  18.07.2016 Utrikes

  EU: Det hela verkar planerat.

  I Turkiet fortsätter president Recep Tayyip Erdoğan att med hård hand rensa ut sina motståndare. På måndagen var det tusentals poliser och tiotals guvernörer som stod på tur, samtidigt som presidenten hotar att återinföra dödsstraffet.

 • Turkiet hävde parlamentarikers åtalsimmunitet

  20.05.2016 Utrikes

  Ses som försök att försvaga oppositionen.

  I Turkiet har parlamentet godkänt hävandet av parlamentarikernas åtalsimmunitet. Regeringspartiet AKP:s kontroversiella förslag ses som ett försök att ställa kurdiska politiker inför rätta för påstådda terrorsympatier. Enligt kritiker försöker AKP försvaga sina politiska motståndare med hot om åtal.

 • Låst inför turkiskt nyval

  31.10.2015 Utrikes

  Partiernas stöd oförändrat men spänningarna ökar i Turkiet.

  Parlamentsval hålls i Turkiet dag. Sedan det senaste valet i juni har landet fått se kriget mot PKK blossa upp på nytt, bevittnat det värsta terrordådet i landets historia och nu också sett det långvariga maktpartiet AK slå hårt mot kritiska medier.

 • Turkiet nära nyval

  13.08.2015 Utrikes

  Premiärminister: "Ingen grund för regeringssamarbete"

  Det blir sannolikt nyval i Turkiet. Regeringsförhandlingarna mellan AK-partiet och oppositionspartiet CHP har kollapsat.

 • Maktbegär kan ha fällt AKP

  08.06.2015 Utrikes

  President Erdoğans försök att samla makten enade motståndet

  Många mindre, men framförallt en stor fråga ligger bakom det långvariga regeringspartiet AKP:s bakslag i söndagens parlamentsval i Turkiet. Hur landet nu ska styras är för första gången på länge en öppen fråga, skriver Yle Nyheters utrikesredaktör Viktor Heikel.

 • Maktfullkomlighet oroar inför turkiska valet

  03.06.2015 Utrikes

  Turkiet kan ge mer makt åt presidenten efter valet i helgen.

  Det styrande AK-partiet vill ändra landets grundlag och ge president Recep Tayyip Erdoğan mer makt efter parlamentsvalet på söndag. Kritikerna menar att Erdoğan redan styr och ställer som han vill och bara försöker ge sin auktoritära ställning lagliga förtecken.

 • Kurderna avgör valet i Turkiet

  31.05.2015 Utrikes

  Erdoğan rasar mot kurdpartiet HDP.

  Parlamentsvalet i Turkiet den 7 juni avgör också presidentens ställning. En storseger för det regerande partiet leder till att Turkiet blir en presidentstyrd stat.

 • Vattenkanoner mot demonstranter i Ankara

  01.04.2014 Utrikes

  Polisen har slagit till med vattenkanoner mot demonstranter i Turkiets huvudstad Ankara. Demonstranterna hävdar att det har förekommit valfusk i samband med lokalvalet den 30 mars.

 • Tuff match för Erdoğan i lokalvalet

  27.03.2014 Utrikes

  ”Perversa, ateister, blodsugande vampyrer, kriminella gäng, parasiter, barnlösa, brinn i helvetet”. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan har skärpt retoriken under valkampanjen inför lokalvalet den 30 mars. Den visar att Erdoğan går på högvarv inför valet