Hoppa till huvudinnehåll

National Security Agency

 • Edward Snowden: "De sa att de inte ger mig en rättvis rättegång men lovade att inte tortera mig. Jag har det svart på vitt."

  17.11.2019 Samhälle

  Edward Snowden intervjuades i exil i Moskva.

  Edward Snowden levde i tron att USA är "the good guys" men hans hemliga jobb med cybersäkerhet fick honom att inse att staten ljuger. Han kände att han var tvungen att slå larm.

 • USA:s underrättelsechef Dan Coats kommer att avgå - ersätts av Muellerkritisk republikan

  28.07.2019 Utrikes

  Har haft flera konflikter med Trump.

  USA:s nationella underrättelsechef Dan Coats väntas meddela sin avgång inom några dagar, skriver New York Times. Coats och president Trump har haft flera meningsskiljaktigheter sedan han tillträdde.

 • Long Play: Finska Polars app avslöjar hur hundratals soldater rör sig och var de bor

  08.07.2018 Inrikes

  Också privata profiler påträffades.

  Polars träningsapplikation Flow har visat hur och var användare rör sig, avslöjar finska Long Play i samarbete med holländska De Correspondent och medborgarjournalistgruppen Bellingcat.

 • Läcka avslöjar nya detaljer om rysk hackning av valet i USA

  06.06.2017 Utrikes

  Ryska hackers kom åt valmyndigheter i flera delstater.

  Den ryska militära underrättelsetjänsten GRU kom åt valmyndigheters datorer i flera delstater inför presidentvalet i USA, visar en läcka till The Intercept. Läckaren ska redan ha gripits, medan nationella säkerhetsmyndigheten NSA bekräftar att läckan är äkta.

 • Övervakning i Tyskland: ”Balansgång mellan säkerhet och frihet”

  15.05.2017 Utrikes

  Terrorism har fått Tyskland att skärpa övervakningslagar.

  Samtidigt som regeringen här hemma i snabb takt bereder en ny lag för underrättelseverksamhet har flera andra europeiska länder redan gjort omfattande ändringar i sin lagstiftning. I Tyskland har bekämpningen av terrorismen gett polis och underrättelsetjänst nya utvidgade befogenheter.

 • Cyberkriget kommer närmare - Tyskland vill kunna slå tillbaka

  14.05.2017 Utrikes

  London och Berlin bereder sig på attacker inför valen i år.

  Både Storbritannien och Tyskland förbereder sig på omfattande ryska hackerattacker inför parlamentsvalen i länderna senare i år.

 • Den globala cyberattacken sprider sig - Renault stoppar produktionen

  13.05.2017 Utrikes

  Drabbar också dotterbolag i Slovenien.

  Den franska biltillverkaren Renault har stoppat sin produktion på grund av cyberattacken som fick sin början i går. Också dotterbolaget Revoz produktion i Slovenien stoppas.

 • Cyberattack drabbar 99 länder – viruset kopplas till NSA-läcka

  13.05.2017 Utrikes

  Kostar 300 dollar att låsa upp drabbad dator.

  Utpressningsprogrammet Wannacry krypterar innehållet på datorer så att användaren inte längre kommer åt dem. Det kostar 300 dollar att låsa upp en drabbad dator, och lösensumman betalas i den virtuella valutan bitcoin.

 • Hackare kom över NSA:s verktyg för globalt bankspionage

  15.04.2017 Utrikes

  "Alla avslöjandens moder" twittrar Edward Snowden.

  Den hemlighetsfulla hackargruppen Shadow Brokers anklagar USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA för att ha utvecklat verktyg som gör det möjligt att spionera på det globala banknätverket SWIFT.

 • USA:s senat utlovar opartisk utredning om Trump och Ryssland

  30.03.2017 Utrikes

  Representanthusets utredning har lamslagits av konflikter.

  Den amerikanska senatens underrättelseutskott utlovar en opartisk utredning om Trumps och hans medarbetares kontakter med Ryssland. Representanthusets utredning har däremot lamslagits av anklagelser om att republikanerna försöker skydda Trump.

 • FBI utreder Rysslands inblandning i presidentvalet

  20.03.2017 Utrikes

  Kopplingar till Trumps kampanjfolk granskas också.

  FBI-chefen James Comey bekräftar att FBI utreder Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet i höstas. I utredningen granskas också eventuella kopplingar mellan Ryssland och Donald Trumps kampanjfolk.

 • Putin och Ryssland förföljer Trump

  15.02.2017 Utrikes

  Skapar splittring i administrationen.

  USA:s omstridda president Donald Trump gick på onsdagen till rasande Twitterattack mot de senaste rapporterna om täta kontakter mellan hans stab och ryska tjänstemän innan han blev president. Det är uttryckligen förbjudet för amerikaner att förhandla med utländska politiker och tjänstemän utan att ha officiell ställning och fullmakt.

 • Snowden får stanna i Ryssland i två år till

  18.01.2017 Utrikes

  Visselblåsaren som avslöjade NSA:s spionage benådades inte.

  Den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden får bo kvar i Ryssland i två år, meddelar det ryska utrikesministeriet. Många hade hoppats att Snowden skulle benådas av Obama, men så blev det inte.

 • FBI grep man misstänkt för att ha stulit statshemligheter

  05.10.2016 Utrikes

  Mannen ska ha stulit ett hemligt datorprogram från NSA.

  Mannen jobbade för en av NSA:s underleverantörer och ska ha stulit källkoden till ett hemligt datorprogram. Arbetsgivaren var den samma som visselblåsaren Edward Snowden jobbade för.

 • Obama i Tyskland: Frihandelsavtal och Brexit på agendan

  24.04.2016 Utrikes

  Ingen större entusiasm bland tyskarna.

  Det är hans femte och sannolikt också samtidigt hans sista besök som president i Tyskland. Idag och i morgon träffar Barack Obama Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Hannover. På programmet står bland annat diskussioner om ett möjligt brittiskt utträde ur EU samt om frihandelsavtalet TTIP.

 • NSA slutar med sin massövervakning

  28.11.2015 Utrikes

  Övervakningen slutar klockan 23.59 på lördag kväll.

  Från och med söndag upphör den amerikanska underrättelsetjänsten NSA med sin massregistrering av amerikanernas telefonuppgifter. Övervakningen slutar klockan 23.59 på lördag kväll.

 • USA: Kontroversiell lag hotar friheten på webben

  28.10.2015 Utrikes

  USA stoppar datorhackarna med historisk lag.

  Den amerikanska senaten har godkänt en lag som ska skydda affärsföretagen och myndigheterna mot datorintrång. Kritikerna kallar lagen en spionlag som ger företagen obegränsade rättigheter till medborgarnas personliga information.

 • Spiegel: Tyskland spionerade på EU-länder

  15.10.2015 Utrikes

  Spionaget ska ha upphört år 2013.

  Tysklands underrättelsetjänst BND utförde fram till för två år sedan omfattande övervakning av andra EU-länders ambassader och myndigheter. Det skriver den tyska tidningen Der Spiegel i sin nätupplaga.

 • Wikileaks: USA har avlyssnat tysk statsledning i tiotals år

  09.07.2015 Utrikes

  Nya uppgifter om NSA:s spionage i Tyskland.

  Det amerikanska spionaget i Tyskland verkar ha varit betydligt mer omfattande än vad man hittills har utgått från. Nya dokument från organisationen Wikileaks avslöjar att amerikanerna har avlyssnat den högsta tyska statsledningen sedan 1990-talet.

 • Wikileaks: NSA har avlyssnat tyska ministrar

  02.07.2015 Utrikes

  NSA ska avlyssnat ministrar redan på 1990-talet.

  Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har avlyssnat tyska ministrar sedan 1990-talet. Det visar nya dokument som Wikileaks har publicerat.

Sidor