Hoppa till huvudinnehåll

Maxmo

 • Madelene Sippus och Sofia Nyman står fram skidbacken i Vörå

  Skolor och vägar heta ämnen i Vörå

  01.03.20175Österbotten
  Skolor, vård och vägar är heta ämnen när det närmar sig kommunalval i Vörå. Men någon ny kommunsammanslagning vill i varje fall inte Vöråborna Madelene Sippus och Sofia Nyman ha.
 • Mikael Kock och fru står ute i vinterkläder på gårdsplanen

  Mikael fick ett nytt hjärta

  27.01.20172Hälsa
  En hjärttransplantation gjordes på Mikael Kock från Maxmo i en ålder av 35 år. Något som förändrade livet för honom och hans familj.
 • kvinna med kort rött hår och glasögon står utanförö sitt blåa egnahemshus.

  Fasters ögonsten får hälsningar via Tongåvan

  18.11.2016Vega
  Listan på personer som ska få en hälsning via Tongåvan är lång. Camilla Hautaviita missar sällan en sändning, radion står på om fredagskvällarna även på jobbet.
 • Ryssberget på Västerö i Maxmo

  Ny bok om Stora ofreden belyser dagens flyktingfrågor

  20.09.20161Österbotten
  - Vad gjorde tsaren i Kvarken? Den frågan ställer sig Inger Östman i sin nya bok "Tsarens gisslan". Den beskriver händelserna i Finland och Sverige under Stora ofreden (1713-1721) och utgår ifrån de sägner och vrakfynd författaren vuxit upp med på Västerö i Maxmo.
 • Skräckfilm spelas in i Maxmo

  02.08.2016Österbotten
  Just nu spelas det in en kort skräckfilm ute i skärgården i Maxmo. Som måttligt nervös regissör fungerar komikern Alfred Backa.
 • Tessa Turtonen borstar åsnan Ior.

  Åsnan Ior trivs i Maxmo

  26.03.2016Österbotten
  Det finns omkring 400 åsnor i Finland. En av dem bor i familjen Turtonens stall i Maxmo. Genast åsnan Ior föddes på ett stuteri norr om Umeå visste Tessa Turtonen att Ior skulle flytta in hos dem.
 • Julgubben på Alexandersgatan i Helsingfors

  "Tomtehistorien i Maxmo var ett missförstånd"

  04.12.201528Österbotten
  Nyheten om predikobiträdet Marja-Lena Södergård som ska ha sagt att tomten inte finns basunerades ut i hela Norden. Men nu berättar hon att det hela var ett missförstånd.
 • julturismen är livlig i år

  Tror du på julgubben?

  02.12.201513Debatt
  Årets heta juldebatt i Svenskfinland är under uppsegling. Trots att vi vet att julgubben bor här i Finland så finns det röster som ifrågasätter hans existens.
 • Sebastian Bergholm

  Finns julgubben, finns Gud?

  01.12.2015Kultur och nöje
  "Om föräldern skulle minska på julklapparna kunde barnet, med rätta, hävda att julklapparna dittills getts för att värna om ”julgubbens idé”. "
 • Bild på jultmten i vitt skägg och röda kläder i svenska medier.

  Tomteavslöjandet i Maxmo skapar rubriker i Sverige

  01.12.20155Utrikes
  Svenska medier har uppmärksammat nyheten om att en predikant under en andakt för barn i Maxmo sade att julgubben inte finns.
 • julturismen är livlig i år

  Maxmobarn ledsna - kyrkan avslöjade tomtebluff

  30.11.201589Österbotten
  Jultomten finns inte, det förkunnade predikanten under andakten i Maxmo kyrka i fredags. Många av barnen blev ledsna och föräldrarna är upprörda.
 • William Smeds och Bengt Smeds

  Farfars barndomsfavoriter i flitig användning

  02.10.2015Österbotten
  Att umgås över generationsgränserna är en självklarhet för Bengt Smeds och hans sonson William Smeds. Att de delar intressen gör det hela ännu bättre.
 • Håkan Nylund, Kjell Heir och Mikaela Sandberg

  Uppsving för Klemetsgårdarna i Maxmo

  11.09.20151Österbotten
  En ny aktör på Klemetsgårdarna i Maxmo ger lyft åt verksamheten. Ny fotoutställning skildrar det tidigare så livliga byalivet i Kärklax.
 • Mikaela Sandberg

  Maxmo är redo att fira Sibelius 150 år

  08.06.20151Österbotten
  Nationalkompositörens passionerade kyssar med nyblivna frun Aino generade den kvinnliga kusken. Det bl. a framkommer i jubileumsutställningen på Tottesunds Herrgård.
 • Nabben i Maxmo.

  Nabben i Maxmo är till salu

  12.02.20153Österbotten
  Restaurang Nabben i Maxmo går till försäljning på lördag. Men intresset är knappast särskilt stort eftersom krögaren Daniel Böling har ett hyreskontrakt för byggnaderna med kommunen.
 • Dansbandet San Marino & Linda, Maxmo

  Nu kommer dansbandskonserterna

  16.01.2015Kultur och nöje
  I Sverige har dansbanden gjort konserter för sittande publik i flera år och nu kommer konceptet till Finland. Maxmobandet San Marino & Linda är först ut. Det blir tre konserter i Österbotten i vinter. Ett spännande försök att nå dansbandsdiggare som inte nödvändigtvis vill dansa.
 • Dags att testa simning i våtdräkt för Mitt triathlon gänget med ledning av Markus Holmlund

  Simma i öppet vatten

  09.12.2014Hälsa
  Ett triathlon börjar alltid med simning och simsträckan avverkas i regel i havet, i en sjö eller en å. Simningen är rent tekniskt den mest utmanande delen av ett triathlon. Många upplever simningen som lite skrämmande, mycket för att man inte utövat simning aktivt och är orolig för att simma i öppet vatten där man inte riktigt har kontroll.
 • Nabben i Maxmo.

  Miljonsatsning på Nabben i Maxmo

  28.11.201433Österbotten
  Daniel Böling, krögare på Nabben i Maxmo, har knutit till sig finansiärer och är redo för en miljonsatsning på restaurang, bastu, badplats, gästhamn - och Tottesunds herrgård som ska bli ett 1800-tals hotell. Nu ger man Vörå kommun två veckors betänketid.
 • Ove Nysund visar fiskodlingsutrustning som trots tjocka rep kan slitas sönder av de listiga sälarna.

  Papperskrig och grunda vatten begränsar fiskodling

  26.06.20143Inrikes
  Ska finländarnas beroende av importerad fisk minska måste fiskodlingen öka. Begränsande tillstånd och allt för grunt hav minskar ändå möjligheten i Kvarken.
 • ester nyman, elsa nyman, 1974

  Systrarna i Maxmo

  11.02.2009Arkivet
  Systrarna Ester och Elsa Nyman i Maxmo lever tillsammans utan moderna bekvämligheter. Ester och Elsa är dessutom döva, blinda och stumma.