Hoppa till huvudinnehåll

Wolfgang Schäuble

 • Tyska kristdemokrater väljer Merkels efterträdare – utgången helt öppen

  07.12.2018 Utrikes

  Den nya CDU-chefen heter Kramp-Karrenbauer eller Merz.

  I Tyskland väljer kristdemokraterna i dag en ny partiledare. Det är in i det sista oklart vem som nu kommer att ta över efter förbundskansler Angela Merkel, som har suttit 18 år på posten. Den nya CDU-ordföranden blir sannolikt också Tysklands nästa förbundskansler.

 • Merkel återväljs till Tysklands kansler för fjärde gången – inget är ändå som förr

  14.03.2018 Utrikes

  En ny tysk regering svärs in på onsdagen.

  Ett knappt halvår efter det tyska valet kommer förbundsdagen i dag onsdag att välja Angela Merkel till kansler för fjärde gången. Även om regeringssamarbetet mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna fortsätter, är det mesta helt annorlunda än förr.

 • Euroländerna och IMF försöker nå en kompromiss - Grekland i akut behov av pengar

  15.06.2017 Utrikes

  Eurogruppen samlas till ett viktigt möte i Luxemburg ikväll.

  I dag ska långivarna försöka komma överens om nästa utbetalning av nödlånet och hur den grekiska skuldbördan kunde lättas. Om Grekland inte får ett nödlån på cirka sju miljarder euro kan landet i juli bli tvunget att ställa in amorteringar och räntebetalningar.

 • USA:s inflytande syns i G20 - formuleringar om att stöda klimatavtal ströks

  18.03.2017 Utrikes

  Ses som ett nederlag för värdlandet Tyskland.

  Världens 20 största ekonomier, G20-länderna, har strukit formuleringar om att stöda klimatavtalet i Paris, efter motstånd från USA. Också formulering om att motverka protektionism ströks ur slutkommunikén efter det årliga mötet i Tyskland.

 • Första träffen: Två motpoler möts då Merkel besöker Trump

  17.03.2017 Utrikes

  Svåra diskussioner om handelspolitik.

  Det är ett möte som hela världen ser fram emot med stor spänning. Idag träffas USA:s president Donald Trump och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för första gången. Egentligen skulle de två ha träffats redan i tisdags, men en snöstorm stoppade Merkels resa.

 • Brevbomben på IMF:s kontor kom från Grekland

  16.03.2017 Utrikes

  En person skadades av den hemmagjorda sprängladdningen.

  Brevbomben som exploderade på Internationella valutafondens kontor i Paris i dag kom från Grekland, uppger en grekisk minister som har fått saken bekräftad av franska myndigheter.

 • Hemgjord sprängladdning skadade en person på IMF:s kontor

  16.03.2017 Utrikes

  Laddningen exploderade när kuvertet öppnades.

  En person fick lindriga skador när ett kuvert exploderade på Internationella valutafondens kontor på Avenue d'lena i Paris. Enligt polischefen Michel Cadot var det inte frågan om någon riktig bomb, utan en hemgjord sprängladdning.

 • Deutsche Bank: Måste tyska staten rädda banken?

  30.09.2016 Utrikes

  Banken i gungning på grund av miljardböter.

  Hur illa står det egentligen till med den tyska bankjätten Deutsche Bank? Sedan några veckor tillbaka spekuleras kring om banken rentav står på konkursens brant. Bakom de senaste problemen står de miljardböter som banken sannolikt måste betala i USA.

 • Tyska reaktioner på brexit: ”Ute är ute”

  24.06.2016 Utrikes

  David Cameron får hård kritik.

  Också i Tyskland är många av de ledande politikerna besvikna över att Storbritannien nu lämnar den Europeiska unionen. Man talar om allvarliga konsekvenser för EU, men den största bördan kommer britterna själva att tvingas bära.

 • ”Tyskland är eurozonens största problem”

  14.05.2016 Utrikes

  Konflikt mellan Tyskland och ECB.

  Den tyska ekonomins stora problem är att sparandet är för stort. Kritikerna anser att tyskarna borde sluta spara och spendera i stället.

 • Stubb: EU-bensinskatt problematisk men värd diskussion

  17.01.2016 Utrikes

  Schäuble föreslår bensinskatt för att bekosta asylkrisen.

  Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble föreslår att EU kunde införa en extraskatt på bensin, för att på så sätt få resurser att lösa flyktingkrisen. Finansminister Alexander Stubb (Saml) tycker förslaget är svårt att genomföra men värt att diskutera.

 • Merkel tvingas till ny kurs i flyktingfrågan

  10.11.2015 Utrikes

  Kristdemokrater vill ha begränsat skydd för flyktingar.

  I Tyskland presenteras allt mer drastiska förslag för att få kontroll över flyktingsituationen i landet. De tyska kristdemokraterna vill i framtiden erbjuda syriska flyktingar endast så kallat subsidiärt skydd.

 • Schäuble: Flyktingströmmen till Europa måste begränsas

  05.10.2015 Utrikes

  Cirka 1,5 miljoner flyktingar kan komma till Tyskland i år.

  Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble anser att flyktingströmmen till Europa måste begränsas. Samtidigt rapporterar tyska Bild att 1,5 miljoner flyktingar kan komma till Tyskland i år.

 • Sipilä träffar Merkel på tisdag

  17.09.2015 Inrikes

  De ska bland annat prata om ekonomi och säkerhet.

  Statsminister Juha Sipilä (C) besöker Berlin på tisdag och träffar då Tysklands förbundskansler Angela Merkel samt finansminister Wolfgang Schäuble.

 • Varoufakis: Eurogruppen kontrolleras helt och hållet av Tyskland

  14.07.2015 Utrikes

  Greklands tidigare finansminister kritiserar eurogruppen.

  Greklands tidigare finansminister Yanis Varoufakis skrädde inte orden i sin första intervju sedan han avgick. I en intervju med brittiska New Statesman säger Varoufakis att ingen ändå lyssnade på honom eftersom Tyskland styrde diskussionen.

 • Tysklands behandling av Grekland kritiseras

  13.07.2015 Utrikes

  Samtidigt är Merkel under hård press på hemmaplan.

  Tyskland får utstå massiv internationell kritik för de hårda villkoren mot Grekland. Bland annat flera kända amerikanska nationalekonomer ifrågasätter den tyska hållningen.

 • Känslorna i svall inför Tsipras besök i Tyskland

  23.03.2015 Utrikes

  Det finns flera problem i relationerna mellan länderna.

  Bristande kompromissvilja i skuldkrisen. Bråk om ersättningar för ockupationen under det andra världskriget. Det är mycket som inte är som det borde i relationerna mellan Tyskland och Grekland just nu. Ett litet närmande kan man eventuellt vänta sig idag då premiärminister Alexis Tsipras kommer på besök till Tyskland.

 • ”Ge grekiska regeringen en chans”

  23.02.2015 Utrikes

  Bråket kring det grekiska låneprogrammet har tydligt visat det igen, Grekland och den största kreditgivaren Tyskland är på kollisionskurs. Bland greker i Tyskland hoppas man ändå att Alexis Tsipras regering ges en chans.

 • Varoufakis: Förnedra inte Grekland

  05.02.2015 Utrikes

  Greklands finansminister Yanis Varoufakis uppmanar Tyskland att inte förnedra Grekland när det gäller landets skulder. Varoufakis träffade sin tyske kollega Wolfgang Schäuble i Berlin på torsdagen.

 • Tyskland uppretat på Grekland

  31.01.2015 Utrikes

  Tyskland avviker inte från sin hårda linje gentemot Grekland. Att avskriva grekiska skulder kommer inte på fråga. Ledande tyska politiker är synbart uppretade över den nya grekiska regeringens åtgärder under de senaste dagarna.

Sidor