Hoppa till huvudinnehåll

Bengtskär

 • Ejdrarna minskar kraftigt i Skärgårdshavet - men på Bengtskär har ejdern hittat en fristad: "I fjol kläcktes över tusen ungar"

  04.06.2019 Åboland

  Tiotals ejdrar häckar på Bengtskär.

  Då man stiger i land på Bengtskär lägger man snabbt märke till att fyrön är ejdrarnas rike. För ådorna har lagt bon överallt nära fyren - i blomrabatter, under bord och bänkar och nära dasset. Ejdern vill ruva nära människan för att slippa havsörnens klor.

 • Varning för extremt lågt vattenstånd

  05.06.2018 Åboland

  Fönster krossades på turbåten M/S Marina.

  Två fönster krossades på turbåt på Erstan på grund av det låga vattenståndet. Fritidsbåtar vågar inte ta sig till Bengtskär, där det finns undervattensgrynnor.

 • 75 år sedan slaget om Bengtskär

  24.07.2016 Åboland

  Fortsättningskrigets allvarligaste krigshandling i Åboland.

  Den 26 juli 1941 utkämpades den förmodligen allvarligaste krigshandlingen någonsin i den åboländska skärgården. Fienden försökte spränga fyren på Bengtskär som var en strategiskt viktig utkikspost.

 • Ceremoni högtidlighåller slaget om Bengtskär

  23.07.2016 Åboland

  På tisdag har det förflutit 75 år sedan slaget om Bengtskär.

  På tisdag har det förflutit 75 år sedan slaget om Bengtskär. I ett återskapat slag avvärjs det ryska anfallet en andra gång. Försvarsministern kommer att närvara under ceremonin.

 • Häftiga strider utkämpas igen på Bengtskär

  28.04.2016 Åboland

  Åter skriks det "Andaudugaa" på Bengtskär.

  Det skriks "Andaudugaa" på Bengtskär, då ryssarna försöker erövra ön och fyren av finländarna, precis som för 75 år sedan.

 • Turisterna ersätter trålfisket på Hitis 1968

  02.03.2016 Arkivet

  Skärgårdskommunen avfolkas. Hur skall det gå för Hitis?

  Vi beger oss till Hitis med Öivind Nyquist 1968. Avfolkningen är ett faktum och det lönar sig inte längre att trålfiska. Ligger framtiden i turistnäringen eller hur skall det gå för Hitis?

 • Kallt och vått: Paddlingsäventyret

  06.12.2014 Yle Fem

  Jag har många bekanta som är engagerade i Finlands Fyrsällskap. De arbetar med att restaurera och i största allmänhet se till att finlands fyrar är i gott skick.

 • Ett äventyrsprogram så som det skall se ut

  05.09.2014 Titta och lyssna

  Kallt och vått tar dig med på äventyr.

  I programserien Kallt och vått åker Tom Nylund till flera platser i Norden och till Grönland i jakt på kalla och våta äventyr. Det utlovas strapatser, storslagen natur, oförglömliga upplevelser och väder som inte alltid visar sig från sin bästa sida. Ett äventyrsprogram så som det skall se ut.

 • Wilsons och fyren på Bengtskär

  03.06.2010 Arkivet

  Fyren på Bengtskär

  Finlands sydligaste ort är ön Bengtskär. Paula och Per Wilson lever sina somrar i havets absoluta närhet i Bengtskärs fyr.

 • Bengtskär - två män och en ö

  08.09.2006 Arkivet

  Två män med väldigt olika minnen av Bengtskär.

  Holger Ginman och Klas Björkell är två män med väldigt olika minnen av Bengtskär. Björkell växte upp på ön som barn till en av fyrvaktarna och Ginman var med om striden på Bengtskär under fortsättningskriget.

 • Slaget om Bengtskär

  08.09.2006 Arkivet

  Krigsveteranen Fred Luther berättar om slaget vid Bengtskär.

  Krigsveteranen Fred Luther berättar om slaget vid Bengtskär. Luther var löjtnant under striden och var med om kvällen då de ryska styrkorna landsteg på ön.

 • Bengtskär - En dröm blev sann

  08.09.2006 Arkivet

  Fyren på Bengtskär har varit med om mycket i sitt liv.

  Fyren på Bengtskär har varit med om mycket i sitt hundraåriga liv. Den har sett både strider och blivit utsatt för vandalisering. 1995 återställdes fyren till sin forna glans. Tua Bergström var med på invigningen.