Hoppa till huvudinnehåll

Dansk Folkeparti

 • Socialdemokraternas Mette Frederiksen kan bli Danmarks nästa statsminister – på grund av Dansk Folkepartis tippade brakförlust

  05.06.2019 Utrikes

  Koranbrännaren Rasmus Paludan kan komma in i Folketinget.

  Danmark går till parlamentsval i dag och opinionsmätningarna visar att det blir maktskifte. Populistiska Dansk Folkeparti ser däremot ut att förlora hälften av sina mandat i Folketinget.

 • Sverigedemokraterna besvikna på Sannfinländarna - Salvinis nya grupp i EU-parlamentet splittrar de nordiska populistpartierna

  20.05.2019 Utrikes

  Inte omöjligt att SD trots allt väljer Salvinis grupp.

  De nordiska populistpartierna väljer olika grupper i EU-parlamentet och det kan försvaga partiernas samarbete. Sverigedemokraterna är besvikna på att Sannfinländarna och Dansk Folkeparti lämnar ECR och i stället väljer att gå över till Matteo Salvinis nya grupp.

 • Sazkhan måste klara både språk- och kunskapstestet för att bli dansk medborgare - nu vill också Sverige ha tuffare krav på invandrarna

  11.02.2019 Utrikes

  Är testerna ett straff eller ökar de integrationen?

  Danmark har gradvis skärpt kraven för de invandrare som vill ha danskt medborgarskap och det senaste är en ny handskakningsceremoni. I Sverige planerar den nya regeringen nu också att införa språk- och kunskapstest. Förespråkarna tror att testerna ökar integrationen, medan motståndarna ser testen som straff för invandrarna.

 • Sverigedemokraterna vill försvara Finland, men inte finlandssvenskarna: "Beklagligt om svenskan får samma ställning som somaliskan"

  28.10.2018 Politik

  Varför vill SD ha ett försvarsförbund med Finland?

  Få har en mer brinnande tro på det nordiska samarbetet än högerpopulisterna. I Nordiska rådet är Sverigedemokraterna, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna sedan ett år förenade i gruppen Nordisk frihet. De vill ha mindre EU och mera Norden. Men hur ser deras konkreta politik ut?

 • Invånare i så kallade danska ghetton upprörda över hårdare straff: “Om du bor på andra sidan gatan har du flera rättigheter”

  21.03.2018 Utrikes

  16 bostadsområden klassas som hårda ghetton i Danmark.

  I Danmark försöker regeringen tvinga invandrarna till integration och föreslår att den som utför brott i särskilt utsatta områden ska få högre straff, och att alla barn måste gå i dagis från ett års ålder. Invånarna i de så kallade ghettona anser att förslagen är diskriminerande.

 • Danmark får ny minoritetsregering

  27.11.2016 Utrikes

  Venstre, Liberal Alliance och De Konservative överens.

  Danmark får en ny trepartiregering på måndagen. Den har redan kommit överens om att frysa en fastighetsskatt, minska skatten för välbetalda och ge försvaret mer pengar.

 • Danmark - skattelättnader för rika kan leda till regeringskris

  18.11.2016 Utrikes

  Venstre regerar i minoritet och har svårt att hitta stöd.

  Skattelättnader för de rikaste väcker föga förståelse bland dem som Yle Nyheter träffar i Köpenhamn. Samtidigt hotar frågan att leda till regeringskris i Danmark.

 • Väljarnas populistiska hämnd?

  19.03.2016 Inrikes

  Populism - hälsotecken eller vulgära tankar?

  Populistiska partier kan ses som ett hälsotecken, och en säkerhetsventil. Många ser ändå populister och nationalister som farliga för det etablerade samhället. Bengt Lindroth kartlägger nordisk populism och nationalism i färsk bok om "väljarnas hämnd".

 • Finland följer Danmarks invandringsmissnöje?

  14.08.2015 Utrikes

  Migrationsfrågorna allt svårare i Norden.

  Det Danmark gjorde för 15-20 år sedan i flyktingpolitiken börjar nu bli verklighet också i Finland. Men där rensades rasisterna ut ur missnöjespartiet. Nu börjar allt fler både i Finland och Danmark se migrationsfrågorna som svårast.

 • Danmarks regering vill minska antalet asylsökande

  03.07.2015 Utrikes

  Bidraget till asylsökande ska också halveras.

  Efter bara en vecka vid makten förväntas den nya danska regeringen på fredag klubba igenom sitt första förslag för att minska antalet asylsökande, skriver Sveriges Radio.

 • Løkke: Majoritetsregering inte möjlig

  21.06.2015 Utrikes

  Løkke har förhandlat med partierna i Folketinget.

  I Danmark har Venstre-ledaren och regeringssonderaren Lars Løkke Rasmussen nu gett upp försöken att bilda en majoritetsregering. På söndagskvällen meddelade Lökke att han trots uppriktiga försök inte förmår gå i land med uppdraget.

 • “Högerpopulismen har slagit till igen”

  20.06.2015 Utrikes

  Professor Drude Dahlerup om det danska valresultatet.

  Drude Dahlerup, dansk-svensk professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tror att Dansk folkeparti kommer med i den danska regeringen efter sin stora valseger. Hon säger också att invandrarfientliga åsikter har börjat ventileras allt mer öppet i Norden.

 • Dansk Folkeparti ställer hårda krav för att gå med i regering

  20.06.2015 Utrikes

  Partiledaren Thulesen Dahl tror inte på en flerpartiregering

  Dansk Folkeparti, som var valets stora segrare i Danmark i förrgår, har lagt fram sina främsta krav för att gå med i en borgerlig regering. Partiledaren Kristian Thulesen Dahl tror inte på en majoritetsregering i Danmark.

 • "Allmän acceptans av Dansk Folkeparti"

  19.06.2015 Utrikes

  Yle nyheters korrespondent kommenterar danska valresultatet.

  Yle nyheters korrespondent Ingemo Lindroos intervjuades för radio om valresultatet i Danmark och dess konsekvenser. Bland annat flykting- och invandringsfrågan och skillnaden mellan Sverige å ena sidan och Finland, Danmark och Norge å andra sidan tas upp.

 • Soini nöjd över Dansk Folkepartis valresultat

  19.06.2015 Inrikes

  Dansk Folkeparti blev Danmarks näst största parti.

  Sannfinländarnas ordförande utrikesminister Timo Soini är nöjd över det danska valresultatet och över Dansk Folkepartis valseger. Sannfinländarna är inte ensamma i Europa, skriver Soini i sin blogg.

 • Statsministern i Danmark avgår

  19.06.2015 Utrikes

  Statsminister Thorning-Schmidt avgår efter valnederlag.

  De danska socialdemokraternas ledare Helle Thorning-Schmidt meddelar att hon även lämnar ordförandeskapet i partiet, efter vänsterblockets valförlust.

 • Danska valet: Hätsk ton i invandringsdebatten

  16.06.2015 Utrikes

  Danmarks muslimer känner sig utsatta.

  Det är bara 15 år sedan Dansk Folkeparti var paria i dansk politik. I dag har den invandringskritiska politiken tagit sig in i finrummen och Danmarks muslimer känner sig utsatta.

 • Rabalder om brittiskt samarbete med Sannfinländarna

  05.06.2014 Utrikes

  I Storbritannien har samarbetet mellan premiärminister David Camerons konservativa parti och Sannfinländarna i EU-parlamentet orsakat rabalder. Sannfinländarna meddelade igår att de byter grupp i EU-parlamentet till ECR, Europeiska konservativa och reformister, där Camerons parti utgör huvuddelen.

 • EU-kritikerna segrade - men kan de samarbeta?

  26.05.2014 Utrikes

  EU-kritikernas valseger i europaparlamentsvalet var väntad. Men valresultatet medför inte automatiskt att EU-kritikerna får mera makt och inflytande inom EU. För det krävs samarbete och medlemsskap i en partigrupp i parlamentet. I en politisk miljö som domineras av starka viljor, höga röster och kompromisslöshet återstår det att se hur det samarbetet lyckas.

 • Dansk Folkeparti: Vi lyckades bromsa invandringen

  29.04.2014 Samhälle

  Dansk Folkeparti är ett knappt 20 år gammalt parti som grundades av en utbrytargrupp från skatteprotestpartiet Fremskridtspartiet. Den allra viktigaste frågan för Dansk Folkeparti var då att begränsa invandringen, och partiet fick ett stort inflytande över dansk invandrings- och asylpolitik.

Sidor