Hoppa till huvudinnehåll

Albert Einstein

 • Einsteins handskrivna brev om Gudstankar bjuds ut på auktion - kan vara värt rentav 1,5 miljoner dollar

  05.10.2018 Utrikes

  Auktioneras i New York i december.

  Ett brev skrivet för hand av fysikern och Nobelpristagaren Albert Einstein kan inbringa upp till 1,5 miljoner amerikanska dollar när det går under klubban i New York i december.

 • Digitaliseringen innebär utmaningar för dyslektiker – smarta verktyg kan hjälpa

  09.09.2018 Österbotten

  Nytt projekt ska stöda de med läs- och skrivsvårigheter.

  Vår gamla hjärna passar inte alltid ihop med det nya digitala samhället, men det finns redskap som kan kompensera för det, säger Sonja Haga-Erickson som leder ett projekt som ger datatekniskt stöd till personer med läs- och skrivsvårigheter.

 • Essä: Någonting hände på vägen hem från månen

  24.09.2017 Kultur och nöje

  Månfärderna skulle ju vara början på en era, inte slutet.

  Neil Armstrongs "lilla steg för en människa / stora kliv för mänskligheten" visade sig leda rätt in i en betongvägg. "Vi behöver nya gemensamma projekt för mänskligheten", skriver Marcus Rosenlund. "Eller ens en minsta gemensam nämnare."

 • Välkommen till Kraftens mörka sida

  03.04.2017 Vetenskap

  Sjuttio procent av universum består av den, "The dark side".

  Är du någon gång på en fest där de övriga gästerna är fysiker, förstör inte stämningen genom att fråga vad mörk energi är för någonting. De har nämligen ingen aning, trots att den sägs utgöra sjuttio procent av hela universum. Nu har ännu ett försök gjorts att förklara bort den här elefanten i vetenskapens vardagsrum.

 • Genom maskhålet till andra världar

  09.02.2017 Vetenskap

  Varför vänta på Västmetron? Hoppa in i maskhålet!

  Tunnlar är pop just nu. Vissa vill gräva sig från H:fors till Talllinn, andra väntar förgäves på Västmetron. Andra tror på Elon Musks föreslagna Hyperloop. Men vad sägs om maskhål i själva rumtiden som ett alternativ?

 • Gravitationsvågor - än sen då?

  17.02.2016 Vetenskap

  Borde man veta vad de är för någonting?

  Den senaste veckan har gravitationsvågorna varit på alla vetenskapsnördars läppar. Men varför borde jag bry mig om gravitationsvågor eller ens veta vad de är?

 • Forskare observerade gravitationsvågor för första gången

  11.02.2016 Utrikes

  Upptäckten betecknas som en vetenskaplig milstolpe.

  Vetenskapsmän vid amerikanska universitet rapporterar att man för första gången någonsin har observerat de gravitationsvågor som fysikern Albert Einstein förutspådde.

 • På jakt efter ett svunnet Europa

  28.08.2015 Kultur och nöje

  Författaren Stefan Zweig gör comeback bland läsare.

  Under mellankrigstiden var den österrikisk-judiske författaren Stefan Zweig en hyllad och läst författare världen över - efter år av glömska blir Zweig åter läst.

 • Stefan Brunow: Matematiken var värre än mobbning

  19.05.2015 Kultur och nöje

  Skolans matematik var en mardröm för hela familjen.

  Visst finns det ett samband mellan matematik och galenskap, konstaterar veckans Lasso. Matematiken är släkt med den judiska mystiken. För mig var skolans matematik som en enda lång mardröm av Kafka.

 • Einsteins svek

  17.11.2014 Kultur och nöje

  På Helsingfors stadsteater rannsakar en av 1900-talets främsta vetenskapsmän sitt samvete som forskare och pacifist. Einsteinin rikos är skriven av Éric-Emmanuel Schmitt. Titelrollen görs av Santeri Kinnunen.